2020. május 28., csütörtök , Emil, Csanád

1055 Bp., Szalay u. 10–14.

Tel.: (+36-1) 235-7200

Fax: (+36-1) 235-7202

magyar english
Elfelejtett jelszó

Intézeti folyóiratok

Köznevelés
Új Pedagógiai Szemle
Educatio
Könyv és nevelés
Kattintson ide a rendeléshez!
Tudástár >> Új Pedagógiai Szemle 2000 december

www.oki.hu

2009. június 17.

www.oki.hu

Év vége van, ideje tehát számba venni, mi az, ami megvalósult, és mi az, ami csak terv maradt mindabból, amit ebben a rovatban honlapunk látogatóinak ígértünk.

Az OKI internetes lapja jelenlegi formájában május eleje óta működik; az eltelt több mint hat hónap elég volt ahhoz, hogy a visszajelzések, illetve saját megfontolásaink alapján a felhasználói felületet barátságosabbá, áttekinthetőbbé tegyük, a látogatók kényelmét szolgáló új szolgáltatásokat vezessünk be:

  • Lényegesen átalakítottuk kulcsszavas keresőrendszerünket, ésszerűsítettük a benne szereplő témák körét, megszüntettük azokat a kulcsszavakat, amelyekhez nem tartozott tartalom, kijavítottuk a téves bejegyzéseket. A jelzések szerint az alternatívaként bevezetett szókereső szolgáltatás is hasznosnak bizonyult.

  • Adósak maradtunk azonban még a régebbi állományoknak (különösen a Szemle 97-98-as számainak) újraindexelésével, így még mindig elképzelhető, hogy egy-egy kereséskor fontos cikkeket nem talál meg a keresőprogram. Ezt pillanatnyilag a két keresőfunkció együttes használatával lehet korrigálni.

A meghirdetett rovatok sorsa a következőképpen alakult:

  • Kezdetektől fogva működik az OKI győri Információs és Informatikai Központjának adatbázisait tartalmazó "Közoktatási információk" oldal. Ugyancsak május ót él az "Informatikai nevelés" és a "Nemzetközi kutatások, fejlesztések, együttműködések" rovat, és természetesen az Új Pedagógiai Szemle; a korábbiakhoz képest sokat gazdagodott az "Intézet", az OKI működésével kapcsolatos közérdekű információkat tartalmazó rovat; beindult a "Helyi piactér" és a "Kiadó". Lényegesen fejlődött az OKI angol nyelvű honlapja.

  • Az eredeti állapothoz képest újdonság a "Letöltés" rovat, ahol az oktatási-nevelési programokon túl most már fontosabb uniós oktatási dokumentumok, továbbá iskolai szoftverek, szoftver-bemutatók is megtalálhatók. Az "Input" a korábbi hiányjelzési lehetőség mellett kiadványmegrendelő-lapokat is tartalmaz.

  • Sajnos még mindig nem elérhető a "Sajtófigyelő", és még mindig nincs on-line fórumunk; reméljük, hamarosan ezek a szolgáltatások is rendelkezésre állnak.

Év végéig még két rovatot szeretnénk elindítani:

  • Külön teret akarunk szentelni a magyarországi közoktatási innovációknak, olyan iskolákat, programokat szeretnénk itt bemutatni, amelyek az állami oktatásban a megszokott keretekhez képest jelentős újításokat valósítanak meg.

  • Az OKI ez év őszén tagja lett a CIDREE-nek (http://www.cidree.org), amely az európai oktatáskutató, illetve -fejlesztő intézmények szövetsége. A szervezet alapvetően a kutatási együttműködésre, a kutatási eredmények megosztására, közös felhasználására alakult. Szeretnénk, ha a közérdekű eredményekről, információkról minél szélesebb körben tudnánk tájékoztatni a szakmai közönséget. Ebben az esetben talán nem is rovatról kellene beszélni, hiszen ez lesz a CIDREE magyar nyelvű honlapja.

Reméljük, a honlap fejlesztésének új irányai a jövőben is találkoznak látogatóink igényeivel. Viszontlátásra 2001-ben.

Mészáros János

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.