2020. április 10., péntek , Zsolt

1055 Bp., Szalay u. 10–14.

Tel.: (+36-1) 235-7200

Fax: (+36-1) 235-7202

magyar english
Elfelejtett jelszó

Arany János Programok  IKT  OFI  OKJ  SDT  Vizsgacentrum  biztonságos iskola  egészségtudatos iskola  erőszakmentes  kiadvány  konferencia  kétszintű érettségi  letölthető  oktatás  próbaérettségi  pályázat  rendezvény  ÚPSZ  Új Pedagógiai Szemle  érettségi 

Intézeti folyóiratok

Köznevelés
Új Pedagógiai Szemle
Educatio
Könyv és nevelés
Kattintson ide a rendeléshez!
Tudástár >> Sajátos nevelési igényű tanulók >> Táguló horizont – Pedagógusoknak az együttnevelésről

Táguló horizont – Pedagógusoknak az együttnevelésről

2009. június 17.

Szerkesztette: Kőpatakiné Mészáros Mária

„Az integráció jó, és utat kellene nyitni, hogy minél több gyerek idejuthasson.” – mondja egy hallássérült kisfiú édesanyja.

Az információs társadalom fejlődése lehetővé teszi, hogy a fogyatékosság nem az alkalmatlanságot, a képességek hiányát jelenti, hanem egy olyan helyzetet, amelyben a környezet alakításával a sérült emberek életminősége javulhat.

Maradéktalan társadalmi befogadásukban elsődleges szerepet játszik a szemléletváltás, amely hozzájárul a fogyatékosság körüli előítéletek (félelem, tartózkodás, sajnálkozással telített odafordulás) felszámolásához.

A kötet kiadásával az a szándékunk, hogy segítsük a nyitottságot a sajátos nevelési igényű gyermekek pedagógiai fejlesztése iránt azzal, hogy megismertetjük a sérült emberek „zárt” világát az egészséges emberekkel.

Azért szól elsősorban pedagógusokhoz, mert az ő tudásbővítésük, elkötelezettségük, szemléletváltásuk a kulcsa a befogadó szemlélet kialakításának.


Tartalom


Országos Közoktatási Intézet Budapest, 2004

A kötet az Oktatási Minisztérium támogatásával készült.

Szerkesztette: Kőpatakiné Mészáros Mária

Lektorálta: Lőrincz Zsuzsa

© Kőpatakiné Mészáros Mária (tudományos munkatárs, OKI IFK); Locsmándi Alajos (igazgató, PRIZMA Általános Iskola és Módszertani Központ, Budapest); Losoncz Mária (titkár, fogyatékos gyermekekért közalapítvány); Vargáné Mező Lilla (igazgatóhelyettes, Gyengénlátók Általános Iskolája, Módszertani Központ, Budapest) Kiss Erika (utazó gyógypedagógus, Mozgásjavító Általános Iskola és Módszertani Központ, Budapest)

© Országos Közoktatási Intézet, 2004.

ISBN 963 682 539 4

Kiadja az Országos Közoktatási Intézet

Felelős kiadó: Halász Gábor főigazgató

Nyomdai munkálatok: Érdi Rózsa Nyomda

Felelős vezető: Juhász László

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.