2020. április 10., péntek , Zsolt

1055 Bp., Szalay u. 10–14.

Tel.: (+36-1) 235-7200

Fax: (+36-1) 235-7202

magyar english
Elfelejtett jelszó

Arany János Programok  IKT  OFI  OKJ  SDT  Vizsgacentrum  biztonságos iskola  egészségtudatos iskola  erőszakmentes  kiadvány  konferencia  kétszintű érettségi  letölthető  oktatás  próbaérettségi  pályázat  rendezvény  ÚPSZ  Új Pedagógiai Szemle  érettségi 

Intézeti folyóiratok

Köznevelés
Új Pedagógiai Szemle
Educatio
Könyv és nevelés
Kattintson ide a rendeléshez!
Tudástár >> Sajátos nevelési igényű tanulók >> Sajátos nevelési igényű tanulók együttneveléséről...

Sajátos nevelési igényű tanulók együttneveléséről...

2009. június 17.

...szülőknek, fenntartóknak, intézményvezetőknek, pedagógusoknak

Ma Magyarországon a közoktatás berkein belül és kívül levők bizonyosan hallottak már az integrációról. Sokan mellette érvelnek, sokan ellene. Van, aki szülőként, családtagként, van, aki pedagógusként óhajtja a változást. S jóllehet a testi és érzékszervi fogyatékosok integrált nevelése, oktatása évtizedek óta folyamatos, az érintett résztvevők – a szülők – sok vonatkozásban tájékozatlanok a kérdéskörben, a gyógypedagógusok egy része és a többségi iskolák pedagógusai is bizonytalanok, esetenként elhatárolódnak.

Az alábbi írások mindegyike gondolatébresztő, vitaindító áttekintés, egyfajta iránytű, mely az integrációs helyzet feltárásán túl a gyakorlatból követhető ötleteket és megoldásokat is kínál. S mivel az iskolavezetők, a pedagógusok nem csak az információt igénylik, hanem az átgondolásra inspiráló, eszmecserékre alkalmat adó fórumot is, a szerzők az OKI honlapján várják véleményüket és tapasztalataikat.

Az esélyegyenlőség legelső, legelemibb láncszeme az oktatás. A hátrányos helyzet felszámolásának, a sérülések korrekciójának, kompenzálásának itt kell elkezdődnie.


Tartalom


A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.