2020. január 22., szerda , Vince, Artúr

1055 Bp., Szalay u. 10–14.

Tel.: (+36-1) 235-7200

Fax: (+36-1) 235-7202

magyar english
Elfelejtett jelszó

Arany János Programok  IKT  OFI  OKJ  SDT  Vizsgacentrum  biztonságos iskola  egészségtudatos iskola  erőszakmentes  kiadvány  konferencia  kétszintű érettségi  letölthető  oktatás  próbaérettségi  pályázat  rendezvény  ÚPSZ  Új Pedagógiai Szemle  érettségi 

Intézeti folyóiratok

Köznevelés
Új Pedagógiai Szemle
Educatio
Könyv és nevelés
Kattintson ide a rendeléshez!
Tudástár >> Hátrányos helyzet, második esély >> A „Második esély iskolái” program >> A második esély iskolái

A második esély iskolái

2009. június 17.

A Felnőttoktatási és Kisebbségi Központ 2002-ben indult programja

A gazdaság előreláthatóan még a mainál intenzívebb gazdasági növekedés esetén sem lesz képes a foglalkoztatás- és szociálpolitika számára elfogadható mértékben, spontán módon integrálni a munkanélküliek bizonyos kategóriáit. Különösen igaz ez a hátrányos szocio-kulturális helyzetben lévőkre, akiknél a munkanélküliség problémája fokozottan jelenik meg; sokszor a szakemberek is lemondanak róluk, és az érintettek is beletörődnek helyzetükbe. Igaz ez a pályakezdők, de a már nem pályakezdők esetében is. Ezeknek a csoportoknak korlátozottak a lehetőségeik, hogy bekerüljenek a munka világába, és ott megkapaszkodjanak. Így nagy valószínűséggel válnak tartós vagy végleges munkanélkülivé, ami a teljes társadalmi leszakadáshoz vezet.

A második esély iskoláinak nevezett középiskolák, szakiskolák e tendencia mérséklése érdekében megkísérlik még időben elősegíteni e csoportok integrációját, illetve reintegrációját, munkaerő-piaci helyzetük javítását, hogy legalább a pályakezdők ne váljanak tartósan munkanélkülivé. Ezek az iskolák a közoktatásból kimaradt fiatal felnőtteket, romákat tekintik fő célcsoportjuknak, számukra szerveznek tréningeket, képzéseket, kínálnak piacképes szakmát adó oktatási programokat.

Az alábbiakban a programban résztvevő iskolák mutatkoznak be.

Tartalom


A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.