2020. május 25., hétfő , Orbán

1055 Bp., Szalay u. 10–14.

Tel.: (+36-1) 235-7200

Fax: (+36-1) 235-7202

magyar english
Elfelejtett jelszó

Arany János Programok  IKT  OFI  OKJ  SDT  Vizsgacentrum  biztonságos iskola  egészségtudatos iskola  erőszakmentes  kiadvány  konferencia  kétszintű érettségi  letölthető  oktatás  próbaérettségi  pályázat  rendezvény  ÚPSZ  Új Pedagógiai Szemle  érettségi 

Intézeti folyóiratok

Köznevelés
Új Pedagógiai Szemle
Educatio
Könyv és nevelés
Kattintson ide a rendeléshez!
Tudástár >> Nemzetközi elemzések >> Jelzések az oktatásról

Az oktatási és képzési rendszerek kimeneti jellemzői

2009. június 17.

2. fejezet

Az oktatási és képzési rendszerek kimeneti jellemzői

Az alábbi fejezet a képzési rendszerek kimeneti indikátoraival foglalkozik. Az elmúlt egy évtized során jelentősen megváltoztak a képzési rendszerek teljesítményét jellemző mutatók. Korábban az oktatás kimeneti teljesítményét elsősorban a tanulmányi eredmények mérésével, azaz az iskolarendszer saját mérőeszközeivel közelítették meg. A 90-es évek közepétől azonban egyre inkább a képzés során felhalmozott tudás társadalmi hasznosulása került előtérbe. A társadalmi hasznosulás elemzése egy másik alrendszer fogalmaival és mérőszámaival kísérli meg jellemezni az iskolarendszer teljesítményét, miközben a vizsgált jelenségek összetettsége miatt ez egyúttal a korábbinál jóval bonyolultabb mérési feladatot is jelent.

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.