2020. május 30., szombat , Janka, Zsanett

1055 Bp., Szalay u. 10–14.

Tel.: (+36-1) 235-7200

Fax: (+36-1) 235-7202

magyar english
Elfelejtett jelszó

Arany János Programok  IKT  OFI  OKJ  SDT  Vizsgacentrum  biztonságos iskola  egészségtudatos iskola  erőszakmentes  kiadvány  konferencia  kétszintű érettségi  letölthető  oktatás  próbaérettségi  pályázat  rendezvény  ÚPSZ  Új Pedagógiai Szemle  érettségi 

Intézeti folyóiratok

Köznevelés
Új Pedagógiai Szemle
Educatio
Könyv és nevelés
Kattintson ide a rendeléshez!
Tudástár >> Pedagógiai rendszerek fejlesztése >> A társadalomismeret- és etikaoktatás módszertana >> Hogyan neveljünk demokráciára?

Hogyan neveljünk demokráciára?

2009. június 17.

A kötet megjelenését a Nemzeti Fejlesztési Terv támogatta.

Szerkesztők:
Falus Katalin
Jakab György
Vajnai Viktória

A kötet a
„Demokrácia – tanuljuk és éljük meg! Mit jelent ma európai polgárnak lenni?
címmel rendezett konferenciára készült.

© Falus Katalin, Jakab György, Vajnai Viktória, 2005
© Országos Közoktatási Intézet, 2005

Felelős kiadó:
Halász Gábor, az OKI főigazgatója


Tartalom


Az Európa Tanács 1997-ben meghirdetett „Demokratikus állampolgárságra nevelés” programjának céljai között szerepelt, hogy definiálja a demokratikus állampolgárságra nevelés fogalmát, megnevezze a szükséges alapkészségeket, módot találjon arra, hogy segítse a fiatalokat ezek elsajátításában, és hogy motiválja a döntéshozókat a program tartalmainak oktatáspolitikai prioritásként való kezelésére. A 2004-ben véget ért program eredményeinek minél szélesebb körű terjesztését, a létrejött szakmai tudás megosztását tűzte ki célul az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága, amikor a 2005-ös évet az állampolgárságra nevelés európai évének nyilvánította. E cél megvalósítását szeretnénk kötetünk kiadásával is segíteni.

A kötettel azt szeretnénk bemutatni, hogy léteznek olyan programok, tréningek, viszonyrendszerek, amelyek segítségével működtethető az aktív állampolgárságra való nevelés. Az első nagyobb fejezetben a számunkra példaértékű angol tapasztalatokat ismertetjük. A második fejezet az állampolgári nevelés hazai és nemzetközi lehetőségeivel és nehézségeivel foglalkozik. Az utolsó fejezetben pedig az Országos Közoktatási Intézetben folytatott tananyagfejlesztői munkánkat mutatjuk be.

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.