2020. április 10., péntek , Zsolt

1055 Bp., Szalay u. 10–14.

Tel.: (+36-1) 235-7200

Fax: (+36-1) 235-7202

magyar english
Elfelejtett jelszó

Arany János Programok  IKT  OFI  OKJ  SDT  Vizsgacentrum  biztonságos iskola  egészségtudatos iskola  erőszakmentes  kiadvány  konferencia  kétszintű érettségi  letölthető  oktatás  próbaérettségi  pályázat  rendezvény  ÚPSZ  Új Pedagógiai Szemle  érettségi 

Intézeti folyóiratok

Köznevelés
Új Pedagógiai Szemle
Educatio
Könyv és nevelés
Kattintson ide a rendeléshez!
Tudástár >> Hátrányos helyzet, második esély >> Foglalkoztatásba Ágyazott Képzés (FÁK-program)

Foglalkoztatásba Ágyazott Képzés (FÁK-program)

2009. június 17.

Program a roma származású munkanélküliek közoktatási intézményekben történő foglalkoztatására és képzésére

A programról

A romák helyzetének javítására kidolgozott FÁK-program a hátrányos helyzetű, az oktatás és a munkaerőpiac világától sok esetben távol álló társadalmi csoportok számára kínál integrációs lehetőséget – két tekintetben:

 • foglalkoztatás révén szocializálja őket a munka világába;
 • a foglalkoztatásba ágyazott képzés biztosításával lehetővé teszi, hogy a támogatott a foglalkoztatási támogatás befejezését követően az adott szakterületen vagy másutt a korábbiakhoz képest nagyobb eséllyel pályázhasson szilárd munkaerő-piaci pozícióbirtoklására.

A program célja, hogy a résztvevő 42 iskola és az általa kiválasztott és foglalkoztatni kívánt, legalább nyolc általános iskolai osztályt elvégzett roma fiatalok számára – túl a tényleges és több éven át tartó foglalkoztatás önmagában is rendkívül fontos ténye mellett – képzési programot biztosítson. A program az érintett személyeket 3-4 év alatt középfokú, érettségit nyújtó iskolai végzettséghez, valamint szakjellegű, OKJ-s szakmai végzettséghez juttatja.

A program koordinátora és egyben szakmai résztvevője az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA), mely többek között a program egészének a működtetését végzi (http://www.ofa.hu).

A képzési program kidolgozója az Országos Közoktatási Intézet Felnőttoktatási és Kisebbségi Központja (OKI FKK), amely a képzési program működtetését és szakmai felügyeletét is ellátja.

A program résztvevői az OKI FKK részéről

A program kidolgozói:

 • Mayer József (az OKI FKK igazgatója)
 • Singer Péter (az OKI FKK igazgatóhelyettese)

Programmenedzsment:

 • Wolfné dr. Borsi Julianna (OKI főigazgató-helyettes)

Tantárgyi szakértők:

 • Történelem, társadalomismeret, földrajz, művészeti ismeretek: Mayer József
 • Irodalom, magyar nyelv és kommunikáció: Singer Péter
 • Matematika: Szívósné Tóth Annamária (iskolaigazgató – Demecser)
 • Kémia, fizika: Dani Csaba (iskolaigazgató – Budapest)
 • Idegen nyelvek: Zsuzsa Ruth (nyelvtanár)
 • Idegen nyelvek: Nyirő Zsuzsa (nemzetközi előadó – OKI Főigazgatóság)

A program intézményi résztvevői

 A programban részt vevő partnerintézmények

 

A képzési program az iskolarendszerű felnőttoktatás számára készült kerettantervekre, illetve azok adaptált, az egyéni tanulást lehetővé tevő változatára épül.
A Foglalkoztatásba Ágyazott Képzés (FÁK) című programban érettségi bizonyítvánnyal már rendelkező foglalkoztatott felnőtt tanulók számára olyan szakmák megszerzésére ad a program lehetőséget, amelyek valamilyen kapcsolatban állnak az iskola világával, a pedagógiai munkával. Az alábbiakban e szakmák részletes leírását, követelményeit tesszük közzé. (Az anyagok a Nemzeti Szakképzési Intézetben készültek.)

 Az iskola világával kapcsolatos szakmák

 

Oktatási segédanyagok a programban résztvevő hallgatók és mentorok számára


Tartalom


A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.