2020. június 05., péntek , Fatime

1055 Bp., Szalay u. 10–14.

Tel.: (+36-1) 235-7200

Fax: (+36-1) 235-7202

magyar english
Elfelejtett jelszó

Arany János Programok  IKT  OFI  OKJ  SDT  Vizsgacentrum  biztonságos iskola  egészségtudatos iskola  erőszakmentes  kiadvány  konferencia  kétszintű érettségi  letölthető  oktatás  próbaérettségi  pályázat  rendezvény  ÚPSZ  Új Pedagógiai Szemle  érettségi 

Intézeti folyóiratok

Köznevelés
Új Pedagógiai Szemle
Educatio
Könyv és nevelés
Kattintson ide a rendeléshez!
Tudástár >> Felnőttoktatás, élethosszig tartó tanulás >> Esély 2000 – konferencia

Előszó

2009. június 17.

Előszó1

Az Országos Közoktatási Intézet Felnőttoktatási Központja az iskolarendszerű alap- és középfokú felnőttoktatás intézményrendszerében dolgozó intézményvezetők és pedagógusok rendszeres tájékoztatását tekinti egyik legfontosabb feladatának. Ezért a legfrissebb információkat, az új kutatási eredményeket igyekszik a pillanatnyilag rendelkezésre álló és jól kommunikálható csatornákon elérhetővé tenni.

Jelen kiadvány továbblépés egy, a már mintegy két éve megkezdett úton, hiszen a hagyományos nyomtatott anyag után ezúttal - a gyorsabb megjelenés reményében - CD-n tesszük közzé azokat anyagokat, amelyeket véleményünk szerint kollégáink munkájuk során - közvetve vagy közvetlenül - hasznosíthatnak.

Reméljük, hogy a kiadvány "olvasása" már egyetlen intézményben sem jelent majd gondot. Mi úgy gondoljuk, hogy az itt felsorakoztatott szövegekből mindenki talál a maga számára olyat, ami fontos mondanivalót hordoz. Ezeket a szövegeket a lemezről ki lehet nyomtatni, tovább lehet "sokszorosítani", azaz minden érdeklődő számára hagyományos, nyomtatott formában is elérhetővé tenni.

A lemez négy "csomagot" tartalmaz:

  1. Közöljük a gyulai Felnőttoktatási Akadémia tartott előadások többségét, úgy, hogy az egyes előadók "szövegét" utólag megszerkesztettük.
  2. Közzé tesszük az un. "próba-érettségik" teljes anyagát, amely 2000 tavaszán készült el. A kutatási anyag tanulmányozása nem tanulságnélküli, hiszen itt nyújtunk először olyan információt, amely kézzel foghatóan ad tájékoztatást arról, milyennek képzeli az oktatásirányítás a következő évtized érettségi vizsgáit, mind tartalmi kérdésekben, mind pedig a feladatok jellegében.
  3. Fontosnak éreztük, hogy megjelentessük azt a kutatási anyagot, amely a KSH (Központi Statisztikai Hivatal) közreműködésével készült. Nem lehet érdektelen az iskolák számára az a kérdés: hogyan használják fel idejüket tanítványaik.
  4. Végül - első olvasásra "kakukktojásként" - átvettük a Levegő Munkacsoport elnöke által készített könyv anyagát, mert szeretnénk, hogy a pedagógusok megismerkedhessenek egy - az oktatás számára sem haszontalan tapasztalatokkal bíró - eltérő jellegű, a hangsúlyokat máshová helyező gondolkodásmóddal.2

Budapest, 2000.11.28.

Mayer József

 

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.