2020. június 04., csütörtök , Bulcsú

1055 Bp., Szalay u. 10–14.

Tel.: (+36-1) 235-7200

Fax: (+36-1) 235-7202

magyar english
Elfelejtett jelszó

Arany János Programok  IKT  OFI  OKJ  SDT  Vizsgacentrum  biztonságos iskola  egészségtudatos iskola  erőszakmentes  kiadvány  konferencia  kétszintű érettségi  letölthető  oktatás  próbaérettségi  pályázat  rendezvény  ÚPSZ  Új Pedagógiai Szemle  érettségi 

Intézeti folyóiratok

Köznevelés
Új Pedagógiai Szemle
Educatio
Könyv és nevelés
Kattintson ide a rendeléshez!
Tudástár >> Tanulás-tanítási módszerek fejlesztése

Gyakorlatias tanácsok az írásbelikre

Gyakorlatias tanácsok az írásbelikre

Az első néhány percben ismerkedjen meg a feladatokkal!

Olvassa el figyelmesen az Önnek szóló utasításokat! Keressen a tesztfeladatok között egy könnyen megoldhatót!


Kezdje egy könnyű tesztfeladattal, folytassa az esszé vázlatával!

Az egyszerű feladat megoldása sikerélményt ad, hozzásegíti egy nyugodtabb lelkiállapot eléréséhez. Utána célszerű kiválasztani az esszétémát (minimum két téma áll a rendelkezésére).


Ha bizonytalan valamelyik feladat megoldásában, akkor azt csak a vázlatpapíron oldja meg!


Pihenjen néhány pillanatig!

Az esszé megírása előtt érdemes egy kicsit lazítani. Igyon! Ha van Önnél szőlőcukor, szopogassa el, esetleg kapjon be egy falat csokit! Mivel képtelenség 240 percen keresztül koncentrálni, a kis pihenő felüdíti. Az esszé végső formába öntése után térjen vissza a teszt addig meg nem oldott feladataihoz!


Pontonként átlagosan három perc.

Az emelt szintű írásbelin négy óra alatt különböző típusú feladatokat kell megoldania, és maximum 75 pontot kaphat érte. (A megállapítás a társadalomismeret, valamint az emberismeret és etika tárgyakra vonatkozik, de történelemből már 90 pont érhető el). A 75 pont annyit jelent, hogy kb. 3 perc áll rendelkezésére minden egyes pont megszerzésére. Ezt az időarányt az egyes feladatok megoldásánál érdemes figyelembe vennie!


Olvassa újra!

A feladat beadása előtt 2-3 alkalommal is olvassa végig az Ön által leírtakat! Figyeljen a helyesírási hibákra! Ekkor már a legbizonytalanabbnak érzett feladatokhoz is írja be ötleteit! (Nincs pontlevonás a tesztben az elkövetett szarvashibák miatt!) Gondosan, vonalzó vagy egy félbetűrt vázlatlap mentén húzza át a csak vázlatnak szánt anyagokat! Ha ezt elmulasztja, a javító tanár a feladat megszerkesztettségéért járó pontjaiból esetleg levonhat.

További tartalom

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.