2019. december 05., csütörtök , Vilma

1055 Bp., Szalay u. 10–14.

Tel.: (+36-1) 235-7200

Fax: (+36-1) 235-7202

magyar english
Elfelejtett jelszó

Intézeti folyóiratok

Köznevelés
Új Pedagógiai Szemle
Educatio
Könyv és nevelés
Kattintson ide a rendeléshez!
Tudástár >> Új Pedagógiai Szemle 1997 szeptember

Elhunyt Bódis Éva

2009. június 17.

Elhunyt Bódis Éva

Nagy veszteség érte a hazai oktatásügyet, 50 éves korában gyógyíthatatlan betegségben elhunyt Bódis Éva, a pécsi Apáczai Nevelési Központ igazgatója, a pécsi Városi Iskolaszövetség elnöke.

Személyében a legkiválóbban képzett oktatásirányítók egyike távozott közülünk.

Olyan vezető volt, aki pontosan tudta, értette, hogy merre tart a mai magyar pedagógia, annak alakításában, formálásában tevékenyen részt vett, egész szakmai és emberi attitűdjével képviselte a képviselhetőt, igyekezett jobbítani a jobbítani valót.

Mind elméleti, mind gyakorlati ismeretei, felkészültsége alkalmassá tették arra, hogy értő módon, okos rálátással, nagy módszertani hozzáértéssel irányítsa intézménye napi tevékenységét, segítse Pécs város oktatási koncepciójának kialakítását, elkészültét.

Pályáját 1970-ben, az akkori magyar pedagógia egyik rendkívül igényes műhelyében kezdte. Gáspár László oldalán több mint 10 évig vett részt egy új pedagógiai rendszer kidolgozásában, így vált egyik alakítójává a hazai neveléstudomány történéseinek.

1985-ben már mint felkészült kutató tudta meghatározó módon irányítani, koordinálni helyileg azt a munkát, amelynek eredményeképpen egy új, előremutató pedagógiai kísérlet vált mindennapi gyakorlattá a pécsi Nevelési Központban.

A pedagógiai szakaszok közötti átmenetek érdekelték leginkább. Fontos volt számára - egész gyermekközpontú felfogását jellemezte -, hogy a nevelési-oktatási folyamat legkritikusabb pontjai átjárhatóvá váljanak, minél kevesebb feszültséget jelentsenek pedagógusnak, gyereknek egyaránt. Így születhetett meg a Nevelési Központ kutatási programjai közül talán a leginkább időt álló: az óvodaiskola. Publikációi is javarészt e témában születtek.

Nem volt idealista: korán megértette, hogy a pedagógiai evidenciák annyit érnek, amennyit megvalósíthatunk belőlük. Munkatársaival nap mint nap újraértelmezte, újra felfedeztette a közösen használt fogalmak, elvek gyakorlati megvalósításának útjait. Várta a NAT-ot. Úgy érezte, hogy ezzel a hazai pedagógia ismét esélyt kapott arra, hogy áthassa egy újfajta szakmai pezsgés. Tudta, hogy még korántsem tökéletes, de minden fórumot megragadott, hogy elősegítse annak minél használhatóbbá tételét. Így vehetett részt a miniszteri tanácsadók testületében, képviselte számos konferencián, tanfolyamon mindazt, amit abból jónak tartott.

Egy olyan összetett intézmény, mint az Apáczai Nevelési Központ, kiválóan alkalmas arra, hogy vezetőjeként az oktatásirányítás szinte valamennyi területét komplex módon átlássa. Bódis Éva személyisége, ritka emberi tulajdonságai, pedagógiai felkészültsége, emberi tartása kisugárzott a több mint 3000 fős intézmény szakmai munkájára. Dinamizmusa, korrektsége, határozott, de mégis meleg embersége számos munkatársa számára jelentette azt a forrást, amelyből merítve átlendülhettek az alkotó pedagógiai innováció hol kisebb, hol nagyobb problémáin.

Nagy tervei voltak még, ezek megvalósításán dolgozott mindaddig, amíg képes volt rá.

Korai halála megdöbbentett mindnyájunkat. Szeretettel teljes, kedves egyéniségét emlékünkben őrizzük.

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.