2020. június 01., hétfő , Pünkösd, Tünde

1055 Bp., Szalay u. 10–14.

Tel.: (+36-1) 235-7200

Fax: (+36-1) 235-7202

magyar english
Elfelejtett jelszó

Intézeti folyóiratok

Köznevelés
Új Pedagógiai Szemle
Educatio
Könyv és nevelés
Kattintson ide a rendeléshez!
Tudástár >> Új Pedagógiai Szemle 2004 március

Egy hasznos kis könyvről

2009. június 17.

Egy hasznos kis könyvről

Karcsú, finom kis kötet a Debreczeni Tibor válogatásában és szerkesztésében megjelent Novelláskönyv, az ember egy ültő helyében elolvashatja. A népművelő, előadó, drámapedagógus szerkesztő elsődleges célja az, hogy az amatőr és hivatásos előadók, elsősorban tanulófiatalok számára 42 olyan (rövidebb terjedelmű) prózai művet ajánljon, kínáljon, amelyek értékesek, a korosztály számára érdekesek, izgalmasak, terjedelmük miatt könnyen megtanulhatóak és előadhatóak (ifjúsági rendezvényen, vetélkedőkön stb.). Ily módon a kötet az irodalmi nevelés, a közösségformálás és a tehetséggondozás segédeszköze.

A szerzők a 20. századi magyar irodalom ismert képviselői. Vannak közöttük a század első felében élt, a modern irodalmi kánon részét képező írók, Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes és Ferenc, Móricz Zsigmond, Móra Ferenc, Tamási Áron és Illyés Gyula. Szerepelnek mai szerzők – divatosak és méltatlanul elfeledettek: Nádas Péter, Esterházy Péter, Spiró György, Szakonyi Károly, Lázár Ervin, Hajnóczy Péter, Sarkadi Imre, Mándy Iván; határon innen valók és határon túliak: Czakó Gábor, Csurka István, Bálint Tibor, Grendel Lajos, Hervay Gizella. A fő szempont az értékesség és a mű érzelmileg megérintő voltának feltételezése mellett az előadhatóság, a mondhatóság.

A könnyebb tájékozódás kedvéért kisebb ciklusokat alakított ki a szerkesztő, egybeválogatva a hasonló témájú írásokat az anyanyelvről, a gyermekkorról, a nő-férfi kapcsolatról, társadalmi valóságunkról, a látszat és a valóság különbözőségéről és szoros kapcsolatáról, az emberi élet értelméről. Vannak derűt árasztó, humoros novellák (Nagy Lajos), kemény, szinte rideg, dísztelen stílusúak (Spiró György), vannak, amelyekben népmeséink, balladáink hangján szól a szerző (Tamási Áron), és léteznek olyanok is, amelyekben a kegyetlen világot nyers, durva szavakkal jeleníti meg az író (Kornis Mihály).

Manapság is nehéz, ám hasznos és fontos a közösséget szolgáló művet kiadni. Ezt mutatja, hogy négy civil egyesület (Academia Ludi et Artis, Magyar Versmondók Egyesülete, Játszó Ember Alapítvány, Magyar Versmondásért Alapítvány) segített a könyv megjelentetésében. Egyébként e civil szervezetek, egyesületek szerves részei a szerkesztő gyakorlati életművének, Debreczeni Tibor alapító, vezető aktivista, tanácsadó mindegyikben. És még három további támogatója is volt a kiadványnak, a szerzők pedig lemondtak jogdíjukról.

Ajánlom a Novelláskönyvet a tehetséges, fiatal előadókon, prózamondókon kívül – a szerkesztő szándéka szerint – a szülőknek, nevelőknek, egyéb kultúraközvetítőknek is, de legfőképpen ajánlom a diákoknak, akik sokszor a művek terjedelme miatt nem akarnak olvasni, és akik szívesebben olvasnak lírát, mint prózát. Ezek a novellák rövidek, érdekesek, változatos tartalmúak, olvasásuk, előadásuk vélhetően nagy örömet szerez. Meghallgatásuk is.

Novelláskönyv. (Válogatta és szerkesztette: Debreczeni Tibor.) Academia Ludi et Artis – Magyar Versmondók Egyesülete – Játszó Ember Alapítvány – Magyar Versmondásért Alapítvány, Budapest, 2004.

Kovács Ferencné Ónody Irén

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.