2020. május 25., hétfő , Orbán

1055 Bp., Szalay u. 10–14.

Tel.: (+36-1) 235-7200

Fax: (+36-1) 235-7202

magyar english
Elfelejtett jelszó

Arany János Programok  IKT  OFI  OKJ  SDT  Vizsgacentrum  biztonságos iskola  egészségtudatos iskola  erőszakmentes  kiadvány  konferencia  kétszintű érettségi  letölthető  oktatás  próbaérettségi  pályázat  rendezvény  ÚPSZ  Új Pedagógiai Szemle  érettségi 

Intézeti folyóiratok

Köznevelés
Új Pedagógiai Szemle
Educatio
Könyv és nevelés
Kattintson ide a rendeléshez!
Tudástár >> Nemzetközi kitekintés >> Az állampolgári ismeretek oktatása Nyugat-Európában és az USA-ban

Az állampolgári ismeretek oktatása Nyugat-Európában és az USA-ban

2009. június 17.

Az állampolgári ismeretek oktatása Nyugat-Európában és az USA-ban

Fontos linkek

Education for Democracy/International (ED/I) - Oktatás a demokráciáért/nemzetközi tagozat

http://edid.aft.org/

A mintegy 900 ezer tagot számláló Amerikai Pedagógusok Szövetségének [American Federation of Teachers /AFT/] Oktatási Alapítvány által 1989.ben szárnyra bocsátott projekt célja, hogy a nemzetközi porondon előmozdítsa a demokrácia és az állampolgári ismeretek oktatását célzó pedagógiai tevékenységeket. A projektnek három fő komponense van: tanárképzés tananyagfejlesztés (1), a demokratikus és vezetői készségek fejlesztését szolgáló képzés (2), a demokráciával és az oktatással kapcsolatos publikáció kiadása (3).

A projekt keretében az elmúlt években többek közötti tanártovábbképző tanfolyamokat szerveztek cseh, lengyel, román pedagógusok részére.

Az AFT gazdag adatbázisa az érdeklődők rendelkezésére áll.

Center for Civic Education - Állampolgári Ismeretek Oktatási Központ

http://www.civiced.org/

Az USA-beli Los Angeles-ben 1981-ben létrehozott független, non-profit szervezet. Feladatának tekinti az állampolgári ismeretek oktatását, a cselekvő állampolgári magatartásra való nevelést. Széleskörű tevékenysége felöleli a pedagógusképzést, a tananyagfejlesztést, a cselekvő állampolgári tudat kialakítását célzó projektek szervezését, földrajzilag az USA valamennyi államán kívül latin-amerikai, ázsiai nyugat-és kelet-európai (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Oroszország), valamint afrikai országokat.

Civitas International

http://www.civnet.org/

Az állampolgári ismeretek oktatásával foglalkozó civil szerveződéseket összefogó nemzetközi nem-kormányközi szervezet. Az 1995-ben 52 egyesülés által Prágában megalakított szervezet feladatának tekinti, hogy a témában rendelkezésre álló valamennyi írott és elektronikus forrás összekapcsolásával olyan nemzetközi hálót (CIVNET) építsen ki, amely a tapasztalatok kölcsönös megismerése és az együttműködések támogatása révén segítheti világszerte, mindenek előtt a fiatal demokráciákban a felelősségteljes állampolgári tudat és magatartás kialakítására irányuló oktatás fejlesztését és megerősödését. A CIVNET honlapja gyakorló pedagógusok és kutatók számára egyaránt értékes információk tárházát kínálja.

Politeia (Network for Citizenship and Democracy in Europe - Hálózat az európai demokráciáért és tudatos állampolgári magatartásért)

http://www.politeia.net/

A hálózatot az amszterdami székhelyű és negyedszázados múltra visszatekintő Instituut voor Publiek en Politiek (Dutch Centre for Civic Education) hozta létre. Feladatának tekinti nemzetközi hálózat működtetését, és a témába vágóan írásos és elektronikus adatszolgáltatást, konferenciák szervezését. Munkája során szorosan együttműködik a német Deutsche Bundeszentrale fur Politische Bildung központtal.

CAP (Centre for Applied Policy Research - Alkalmazott Politikai Kutatások Központja)...

http://www.cap.uni-muenchen.de/

...és a Bertelsmann politikai kutató csoportja időszerű politikai, külpolitikai kérdések elemzésével foglalkozik. Állandó közreműködője az International Network, Education for Democracy, Human Rights and Tolerance ( Nemzetközi háló a demokráciát, az emberi jogokat a toleranciát előmozdító oktatásról) honlapnak, amelyen a nagyszámú érdekelt civil szervezet mellett megjelennek az EU az Európa Tanács, az UNESCO, az OECD egyes részlegeinek és intézményeinek a honlapjai is.

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.