2020. június 05., péntek , Fatime

1055 Bp., Szalay u. 10–14.

Tel.: (+36-1) 235-7200

Fax: (+36-1) 235-7202

magyar english
Elfelejtett jelszó

Arany János Programok  IKT  OFI  OKJ  SDT  Vizsgacentrum  biztonságos iskola  egészségtudatos iskola  erőszakmentes  kiadvány  konferencia  kétszintű érettségi  letölthető  oktatás  próbaérettségi  pályázat  rendezvény  ÚPSZ  Új Pedagógiai Szemle  érettségi 

Intézeti folyóiratok

Köznevelés
Új Pedagógiai Szemle
Educatio
Könyv és nevelés
Kattintson ide a rendeléshez!
Rendezvények

Konferencia az egész napos iskoláról - 2014. 05. 30.

Az egész napos iskola a lehetőségek iskolája

Konferencia a nevelési-oktatási programok fejlesztésének tapasztalatairól, „félidőben” a TÁMOP 3.1.1.-11/1 – XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz projekt Nevelés-oktatás fejlesztése, komplex pilot programok elnevezésű 3. alprojektjének eredményeit bemutató rendezvénye

A konferencia célja, elemezni a köznevelési rendszerben zajló, az egész napos iskola fejlesztésére vonatkozó innovációs folyamatokat, bemutatni a fejlesztés eddigi eredményeit a fejlesztésben részt vevő iskolákkal közösen, körvonalazni a már látható tanulságokat, tapasztalatokat.

A konferencia célkitűzései:

  • a pedagógusok és a közvélemény figyelmének ráirányítása az Egész napos iskola (ENI) fejlesztési program kutatási, fejlesztési, innovációs elemeire;
  • a projekt jelen állásának bemutatása, a továbblépési lehetőségek elemzése;
  • a kutató-fejlesztő szakemberek és a gyakorló pedagógusok együttműködésének erősítése
  • a nevelési-oktatási programok kidolgozásásban és kipróbálásában részt vevő intézmények eredményeinek, tapasztalatainak megosztása;
  • annak elősegítése, hogy az egész napos iskola programjának megismerésén keresztül a szakmai közvélemény figyelme ráirányuljon a kölcsönös tanulást, a hálózati kapcsolatokat, a reflektív gyakorlatot és a rendszerszerűséget hangsúlyozó innovációs gondolkodásra.

 

 

A konferencia igényli a résztvevők aktivitását, a párbeszédre, a vélemények ütköztetésre törekszik. Ennek érdekében a rövid plenáris előadásokat követően a szakmai dialógust támogató és az eredményeket részletesen, témánként bemutató tematikus műhelyek lesznek a konferencia meghatározó eseményei, végül pedig a különböző perspektívákat ütköztető pódiumbeszélgetés zárja a programot.

 

A TÁMOP 3.1.1. 3. „Nevelés-oktatás fejlesztése, komplex pilot programok” alprojekt hét témát foglal magában, fő fókusza az egész napos iskola alsó és felső tagozatos nevelési-oktatási programjának kidolgozása. További témái a fenntarthatóság pedagógiája (ökoiskolák), a pedagógiai jó gyakorlatok terjesztése, gyakorlati életre nevelés, komplex művészeti nevelés, természettudományos nevelés.

A tematikus műhelyekben minden téma bemutatkozik, a műhelyek munkájában a fejlesztő iskolák pedagógusai is részt vesznek, bemutatják eredményeiket, elmondják saját tapasztalataikat. A résztvevők bepillantást nyernek az eddigi fejlesztési és gyakorlati eredményekbe. Minden műhely munkája saját tematikát követ, ahhoz a fejlesztési folyamathoz igazodva, amelyet a munkájukban folytatnak.

 

A pódiumbeszélgetés résztvevői a közoktatás különböző területeiről érkezett szakemberek. Véleményük, reflexiójuk segítséget ad az Egész napos iskola program „második félidejére”.

 

 

A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, amit az alábbi linkre kattintva tehet meg:

REGISZTRÁCIÓ

A szervezők a jelentkezőket a regisztrációk sorrendjében fogadják: a sikeres regisztrációról e-mailben visszaigazolást küldenek, és a regisztrált résztvevők részletes tájékoztatást kapnak. Nagyon fontos, hogy ne csak a konferenciára regisztráljanak, de a regisztráció során jelöljék meg azt a műhelyt is, amelynek munkájában részt kívánnak venni.

 

A konferencia időpontja: 2014. május 30. 10.00 – 16.30

A konferencia helyszíne: Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Gólyavár

Cím: 1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8.

Megközelítés: 2-es metró, 47-es, 49-es villamos, 5, 7, 7A, 8, 9, 11, 112-es buszok Astoria megállóhelye. A 4-es metró Kálvin téri megállójának közvetlen közelében található a helyszín. 

 

A konferencia programja:

 
9:00-10:00 Regisztráció

 

10:00-10:15 Megnyitó - Dr. Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója

 

10:15-11:10 Plenáris elődások:

Levezető elnök: Dr. Dobszay Ambrus

  • Egész napos iskola tapasztalatai külföldön – jó gyakorlatok (Dr. Darvas Ágnes – egyetemi docens, ELTE TáTK Szociálpolitikai Tanszék)
  • Az ENI-projekt „félidőben”: az egész napos iskola projekt keretében zajló fejlesztések, a hátránykompenzáció lehetőségei, a jelenlegi iskolai gyakorlat bemutatása (Kőpatakiné Mészáros Mária, Mayer József, Réti Mónika, Dr. Varga Attila – a pilot program vezetői)

 

11:30-15:15 Tematikus műhelyek (részletes program letöltéséhez kattintson ide) [közben ebédszünet]

 

15:30 – 16:30 Pódiumbeszélgetés

Moderátor: Pálfi Erika igazgató, OFI

Résztvevők:

Gulyásné dr. Kovács Erzsébet főosztályvezető (Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság)

Kókayné Lányi Marietta igazgató (Gyermekek Háza)

Kranz Nikoletta szülő

Dr. Setényi János ügyvezető igazgató, oktatáskutató (Expanzió Humán Tanácsadó Kft.)

Urbán József igazgató (Piarista Gimnázium)


16:30 Konferencia zárása – Dr. Varga Attila alprojektvezető

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.