2020. január 24., péntek , Timót

1055 Bp., Szalay u. 10–14.

Tel.: (+36-1) 235-7200

Fax: (+36-1) 235-7202

magyar english
Elfelejtett jelszó

Arany János Programok  IKT  OFI  OKJ  SDT  Vizsgacentrum  biztonságos iskola  egészségtudatos iskola  erőszakmentes  kiadvány  konferencia  kétszintű érettségi  letölthető  oktatás  próbaérettségi  pályázat  rendezvény  ÚPSZ  Új Pedagógiai Szemle  érettségi 

Intézeti folyóiratok

Köznevelés
Új Pedagógiai Szemle
Educatio
Könyv és nevelés
Kattintson ide a rendeléshez!
Rendezvények

Múzeumi hírek - Múzeumok Őszi Fesztiválja 2013

Múzeumok Őszi Fesztiválja - 2013. október 11. (péntek)

OFI - Pedagógiai Könyvtár és Múzeum

1089 Bp., Könyves Kálmán krt. 40.

Tel.: 323-5513

www.opkm.hu, muzeum@opkm.hu

"A lámpás én vagyok" – Tanárok éjszakájamuzeumok_oszi_fesztivalja

2013. október 11. (péntek)

 

A Pedagógiai Múzeum ebben az országos rendezvényben „Tanárjelöltek éjszakája” címmel vesz részt, hiszen nemcsak a ma már tanári pályán működő pedagógusokat, hanem az arra készülő tanárjelölteket is meg kívánjuk szólítani.

 

16:00 - 17:00 Szakvezetés az Orbis Pictus. Szemléltetés az iskolában című kiállításban. (Reményi Ildikó muzeológus)


17:10 - 19:30 A gyermek és az iskola az ötvenes-hetvenes évek fotográfiájában1

Múzeumunk hosszabb ideje működik együtt az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karával. Itt, a tanárképzési blokkban az Időutazás a gyermekkorban címmel folyó, egész szemeszteres gyakorlathoz kapcsolódunk, és ennek a tárgynak a módszertani problémáit fogjuk megvilágítani múzeumunk anyagának segítségével. A tanárjelöltek fotóinterjú-anyagaiból tablók formájában bemutatót tartanak, valamint gyűjtésük eredményeként bemutatnak egy-egy a korszakra jellemző tárgyat is. (Munkácsy Gyula az MTI fotókról, Bogdán Melinda a fotóantropológiai módszerekről referál, valamint a kutatás vezetői)


19:40 - 20:40 A hatvanas évek a fotós szemével2

Munkácsy Gyula múzeumvezető beszélget Gadányi György fotóművésszel, a Nők Lapja egykori fotóriporterével a hatvanas évek fényképészetéről.


20:50 - 22:50 Tanárjelölt, pedagógus, tiéd a szó!

Ezen az éjszakán lehetőség nyílik arra, hogy pedagógus és tanárjelölt kollégák foglalkozást mutathassanak be a Pedagógiai Múzeum kiállításában, amelyre korábban készítettük fel őket. (Konzulensek: Bogdán Melinda, Munkácsy Gyula)


Száz éves tanóra

3A Széchenyi István Kereskedelmi Szakközépiskola tanárai „Múltidéző tanórát” tartanak, ahol század eleji taneszközök segítségével helyet kap a kereskedelmi számtan, a szépírás és az irodalom is, de Budapest jellegzetes épületeit is fel kell ismerniük a vállalkozó szellemű nebulóknak.

2012-ben három pedagógus együttműködésével valósították meg a Múltidéző tanórákat, amelyekkel a 100 éves Vas utcai iskola-palotát ünnepelték meg. A nebulók az iskola diákjai, tanárai voltak, majd a Kulturális Örökség Napok és a Budapest100 rendezvények keretében az épületet meglátogató vendégek számára is felidézték az elmúlt korok tanóráinak hangulatát.

A múzeumpedagógiai foglalkozást vezetik: Bujkné Pálmay Ildikó és Jakab Szilvia

 

Oktatási módszerek a magyar pedagógiatörténetben

Magyaróra. Múzeumpedagógiai foglalkozás, ahol nem csak tanórai keretekben ismerkedhetnek a – ma már nem használatos – pedagógiai módszerekkel a résztvevők.

Óraadó: Farkas Atilla, ELTE tanár szakos hallgatóA honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.