2020. május 30., szombat , Janka, Zsanett

1055 Bp., Szalay u. 10–14.

Tel.: (+36-1) 235-7200

Fax: (+36-1) 235-7202

magyar english
Elfelejtett jelszó

Arany János Programok  IKT  OFI  OKJ  SDT  Vizsgacentrum  biztonságos iskola  egészségtudatos iskola  erőszakmentes  kiadvány  konferencia  kétszintű érettségi  letölthető  oktatás  próbaérettségi  pályázat  rendezvény  ÚPSZ  Új Pedagógiai Szemle  érettségi 

Intézeti folyóiratok

Köznevelés
Új Pedagógiai Szemle
Educatio
Könyv és nevelés
Kattintson ide a rendeléshez!
Pályázatok >> Szakmai pályázatok

A 2009. évi Felsőoktatási Minőségi Díj eredményhirdetése

A Felsőoktatási Minőségi Díjat a Kormány a 221/2006. (XI. 15.) számú rendeletével alapította azzal a céllal, hogy a minőségfejlesztés módszereinek alkalmazásában kiemelkedő eredményeket és folyamatos fejlődést mutató felsőoktatási intézmények és azok szervezeti egységeinek teljesítményét elismerje.
 
A folyamatban lévő felsőoktatási reform ösztönzi a felsőoktatási intézményeket a hazai és nemzetközi szintű versenyre. A Díj lehetőséget teremt hazai és nemzetközi összehasonlításokra, rangsorolásokra, a gazdaság igényeihez való minél teljesebb alkalmazkodásra, a versenyhelyzet erősítésére.
A Felsőoktatási Minőségi Díjjal évente azon felsőoktatási intézmények teljesítményét ismerik el, amelyek eredményesen alkalmazzák a minőségirányítási rendszert. Ennek részeként folyamatos, stratégiai jellegű minőségfejlesztést valósítanak meg, az Európai Minőségi Díj követelményrendszerével összhangban támogatják az önértékelésen alapuló minőségfejlesztést, folyamatosan figyelemmel kísérik és értékelik a szolgáltatásaikat igénybe vevő partnerek elégedettségének alakulását, a gyakorlatban alkalmazzák az egymástól való tanulást, az összehasonlításon alapuló fejlesztést, valamint a sikeres megoldások átvételét. A Díjat elnyerők vállalják, hogy a pályázat kidolgozása által nyert tapasztalataikat közzéteszik az intézmény honlapján.
A 2008/2009-es tanévben harmadszor meghirdetett pályázati felhívásra 8 pályázat érkezett be, melyből 4-et felsőoktatási intézmény, 4-et pedig felsőoktatási intézmény szervezeti egysége nyújtott be.
A pályázatok értékelése több szinten történt. Az önértékelésen alapuló pályázatok először formai ellenőrzésen estek át. Ezt követte a pályaművek tartalmi értékelése, melyet minden pályázat esetében három, egymástól független szakértő értékelése jelentett, akik ezután közös véleményt fogalmaztak meg. Az írásos vélemények alapján született döntés arról, hogy mely pályázatok érdemesek helyszíni szemlére. Júniusban 4 felsőoktatási intézmény és 3 szervezeti egység helyszíni szemléjére került sor. A helyszíni látogatást követően fogalmazták meg az értékelők javaslataikat és terjesztették a független szakértőkből álló Felsőoktatási Minőség Díj és Minőségfejlesztési Bizottság elé. A Bizottság 2009. június 26-án tárgyalta meg a pályázatok értékelését, majd beterjesztette javaslatát az oktatási és kulturális miniszterhez jóváhagyás céljából. Miniszter úr a javaslatot elfogadva az alábbi döntést hozta.
 
 
A 2009. évi Felsőoktatási Minőségi Díj pályázaton
 
FELSŐOKTATÁSI MINŐSÉGI DÍJ
 
kitüntetésben részesül
 
 
Felsőoktatási intézmény kategóriában
 
a Szegedi Tudományegyetem
 
és a Budapesti Műszaki Főiskola.
 
 
Aranyfokozatú Elismerő Oklevélben részesül
 
a Budapesti Gazdasági Főiskola.
 
 
Bronzfokozatú Elismerő Oklevélben részesül
 
a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem.
 
 
 
Szervezeti egység kategóriában

Bronzfokozatú Elismerő Oklevélben részesül
 
a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Kar.
 
 
A minőségfejlesztés terén elért eredményeket tanúsító elismerések átadására a felsőoktatási intézmények tanévnyitó ünnepségén kerül sor.
 
 

Budapest, 2009. augusztus 28.

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.