2020. június 03., szerda , Klotild

1055 Bp., Szalay u. 10–14.

Tel.: (+36-1) 235-7200

Fax: (+36-1) 235-7202

magyar english
Elfelejtett jelszó

Intézeti folyóiratok

Köznevelés
Új Pedagógiai Szemle
Educatio
Könyv és nevelés
Kattintson ide a rendeléshez!
Hírlevél >> Hírlevél archívum

Az Ökoiskola Hálózat 346. Hírlevele

2013. február 06.

Az Ökoiskola Hálózat 346. Hírlevele

 

2013. február 06.

1. Zöld Szemfüles természetismereti vetélkedő

2. A Duna Ismerettár "Danube Box" 2012/13 tanévi versenykiírása

3. Stockholm Junior Water Prize döntője

4. Kémiatanárok honlapja

5. Ökovetélkedő

6. Rajzpályázati felhívás

7. Újrapapír világnapja

8. Újrapapír füzet akció

 

1. Zöld Szemfüles természetismereti vetélkedő

 

Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület idén XI. alkalommal hirdeti meg Zöld Szemfüles Természetismereti vetélkedőjét, melyen az általános iskolák felső tagozatos tanulói mérhetik össze természetismereti és környezetvédelmi tudásukat.

A vetélkedők célja, hogy a résztvevők megismerjék hazánk állat- és növényvilágát, valamint a természetvédelem és környezetvédelem fontos kérdéseit. A feladatokat úgy állították össze, hogy a diákok felismerjék a természetben zajló összefüggéseket, valamint környezet- és természetbarát szemléletet alakítsanak ki bennük.

Regisztrálni a jelentkezési lap kitöltésével és a vetelkedo@e-misszio.hu címre történő visszaküldésével lehet. A kitöltött jelentkezési lapot postai úton is be lehet küldeni a versenyszervező E-misszió Egyesület levelezési címére (4400 Nyíregyháza, Szabolcs u. 6.).

A jelentkezési lap www.csiperkeerdeiiskola.hu honlapról letölthető.

Jelentkezési határidő: 2013. február 15.

A versenyen való részvétel regisztrációs díjhoz kötött, amelynek összege 1.000 Ft/csapat.

A díj befizetésére átutalással van lehetőség a 68800109-11077444 számlaszámra. Átutalás során a szervezők kérik, hogy a csapatok beazonosíthatósága miatt a megjegyzés rovatba tüntessék fel a regisztrációs lapon megadott csapatnevet és e-mail címet. A jelentkezés véglegesítésére a regisztrációs díj beérkezése után kerül sor.

A vetélkedőn az általános iskolák 5-8. évfolyamos diákjai vehetnek részt. A versenyre három főből álló iskolai csapatok és baráti társaságok jelentkezését várják. Külön e-mail címről iskolánként és osztályonként több csapat is nevezhet, valamint egy-egy csapatot vegyes korosztály is alkothat. Egy pedagógus több csapatot is nevezhet. A versenyben részt vehetnek az azonos korosztályú határon túli magyar iskolák tanulói is.

A vetélkedő három fordulóból és döntőből áll. A feladatlapok a Csiperke Erdei Iskola és Tábor honlapján (www.csiperkeerdeiiskola.hu) letölthető formában teszik közzé. A feladatlapokat - a megoldásokkal kitöltve postai úton kell eljuttatni az E-misszió Egyesület levelezési címére (4400 Nyíregyháza, Szabolcs u. 6.). A csapatoknak 2-3 hét áll rendelkezésükre az egyes fordulók feladatainak a megoldására. A feladatlapokon elért összesített pontszám alapján az első öt csapat jut a döntőbe, amelynek az E-misszió Egyesület Csiperke Erdei Iskola és Tábora ad otthont.

A helyezett csapatokra szakkönyvek, folyóirat előfizetések, kerékpáros felszerelések, valamint egyéb értékes nyeremények várnak. Az első helyezett csapat egyhetes nyári táborozást nyer a Csiperke Erdei Iskola és Táborába, mindemellett a vetélkedő résztvevői függetlenül helyezésüktől, kedvezményesen vehetnek részt nyári táborokban.

A verseny e-mail címe: vetelkedo@e-misszio.hu Tel./Fax.:42/ 504-403, 423-818

Kolocsán Tünde: 30/543-8545, kolocsan.tunde@e-misszio.hu

Kovács Tamás: 30/619-5320, tomacho@e-misszio.hu

 

2. A Duna Ismerettár "Danube Box" 2012/13 tanévi versenykiírás

Borián György emlékére hirdetetett versenyt a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A verseny a 2012. évi Duna-Nap szlogenjének jegyében zajlik: „Get active for the sturgeon” – „Tegyünk együtt a vizáért!”

A verseny célja: a Danube Box "Duna Ismerettár" program magyarországi folytatása, és ezáltal a környezeti neveléssel foglalkozó hazai pedagógusok segítése abban, hogy a tanulókat érdeklődővé tegyék a Duna-térség természeti és kulturális kincsei iránt. A Duna Ismerettár segítségével növeljék a hazai tanulók környezettudatosságát, ébresszék fel bennük a Duna- medence értékeinek megvédésére és fenntartható használatára irányuló fogékonyságot és tudatosságot. A Duna Ismerettár a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR) által készíttetett oktató- és foglalkoztató csomag. Feldolgozását részletekben ajánljuk, anyagából a 2012/2013-as tanévben, a korábbi években szerzett tapasztalatok alapján indul a verseny.

A versenyre 3 fős csapatok jelentkezését várják, a következő kategóriákban:

I. kategória: 5-8. évfolyam (11-14 éves korcsoport)

II. kategória: 9-13. évfolyam (15-19 éves korcsoport)

 

Jelentkezni a www.danubebox.hu honlapon keresztül történő regisztrációval lehet 2013. február 24-ig (az első forduló lezárásáig). A rendszer a nevezésről automatikus visszaigazolást küld a regisztrációkor megadott e-mail címre, egyúttal az azonosító is kiküldésre kerül, melynek segítségével a verseny egyes fordulóiban a csapatok leadhatják a megfejtéseket. Nevezési díj nincs.

Ajánlott irodalom: "Danube Box", Duna Ismerettár tanári kézikönyve, interaktív CD ROM-ja, posztere és játékkártyái. A tanári kézikönyv a weboldalról elérhető és letölthető, az interaktív CD interneten keresztül használható.

A három forduló feladatait a Duna Ismerettár honlapján (www.danubebox.hu) teszik közzé.

 

1. Internetes forduló (teszt):

Megjelenése az interneten: 2013. február 02. (szombat) - A Vizes Élőhelyek Világnapja

Megfejtési határidő: 2013. február 24. 24:00 (vasárnap)

Fő téma: Általános ismeretek a vízről és a Duna folyóról

 

2. Internetes forduló (teszt):

Megjelenése az interneten: 2013. március 1. (péntek)

Megfejtési határidő: 2013. március 22. 24:00 (péntek) - A Víz Világnapja

Fő téma: A Duna folyó és víz-minőségvédelme

 

3. Internetes forduló (teszt, illetve kreatív feladat):

Megjelenése az interneten: 2013. április 1. (hétfő)

Megfejtési határidő: 2013. április 22. 24:00 (hétfő) - A Föld Napja

Fő téma: Teszt és kreatív feladat

Értesítés az Országos Döntőbe jutásról: 2013. május 6–ig.

 

4. Országos Döntő: 2013. május 25. (szombat)

Országos Döntő pontos időpontja és helyszíne a www.danubebox.hu honlapon lesz olvasható.

A döntőben minden oktatási intézmény kategóriánként csak 1 csapatot indíthat. Olyan intézmény esetében, amelynél a fordulók eredményei alapján több csapat is döntőbe kerülne, az adott intézmény dönti el, hogy melyik csapat vesz részt az Országos Döntőn.

A Döntőben csak teljes létszámú csapatok vehetnek részt és nincs lehetőség a csapattagok cseréjére. Az Országos Döntőtől távolmaradó csapat a Szervezőkkel szemben kártérítési kötelezettséggel tartozik.

A döntőben csak az a csapat vehet részt, akitől minden fordulóban érkezik jó megoldás. Az egy intézményből érkező feltűnően hasonló megoldások a csapatok további versenyből való kizárását eredményezhetik. A három forduló összesített eredményei alapján mindkét kategóriában a hét legjobb megfejtést beküldő csapat juthat tovább az Országos Döntőbe.

A három forduló eredményeiről értesítést kapnak a csapatok a regisztráció alkalmával megadott e-mail címre. A döntőbe került csapatok névsorát a www.danubebox.hu honlapon teszik közzé a szervezők. A döntő eredményeiről a verseny helyszínén és a www.danubebox.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Országos Döntő mindkét kategóriájában az első három helyezett csapat természetvédelmi táborozáson vehet részt. A verseny döntőjén szereplő diákok, valamint a döntőbe jutott csapatok felkészítő tanárai emléklapot kapnak.

 

3. Stockholm Junior Water Prize döntője

Világszerte minden évben több ezer, 15-20 éves fiatal készül arra, hogy munkáját bemutathassa a Stockholm Junior Water Prize döntőjén. Közülük az egyes országok versenyének győztesei jutnak el a svéd fővárosba, ahol a Víz Világhét keretében lezajló nemzetközi versenyen képviselhetik országukat.

Magyarország versenyzője első ízben 2013-ban szerepelhet ebben a nemes vetélkedőben. A hazai versenyt a GWP Magyarország Közhasznú Alapítvány szervezi, számos partnerszervezet segítségével és támogatásával. Védnöke Kovács Péter, vízügyért felelős helyettes államtitkár (Vidékfejlesztési Minisztérium). Jelentkezni a www.ifivizdij.hu honlapon keresztül történő regisztrációval, valamint az angol nyelvű pályamű és a nevezési lap beküldésével lehet. Határidő 2013. április 15.

A döntőben a (maximum) 8 legjobb csapat vetélkedhet, akiket a zsűri 2013. május 8-ig jelöl ki. A zsűri tagjai a vízügy hazai szaktekintélyei lesznek. A résztvevők feladata, hogy felkészüljenek a megmérettetésre és egy, a pályaművet bemutató posztert (A1) készítsenek. A döntőbe jutott vidéki csapatok utazási támogatást kapnak. A hazai döntő megrendezésére 2013. június 1-jén kerül sor. Ekkor a csapatok 10-15 percben, angol nyelven ismertetik a pályázatukat és válaszolnak a zsűri kérdéseire.

A győztes képviseli Magyarországot a szeptember első hetében, Stockholmban, a Víz Világhét során megrendezésre kerülő nemzetközi döntőn. A kiutazást és a helyszíni költségeket a szervezők fedezik. A nyertes ugyanakkor kötelezettséget vállal a stockholmi döntőben történő részvételre. A verseny II. és a III. helyezettje díjat, a további résztvevők emléklapot kapnak. A döntős pályázatok alapján kiadvány készül.

A pályaművek olyan helyi, regionális, országos vagy globális témával foglalkozhatnak, melyeknek környezetvédelmi, tudományos, társadalmi vagy műszaki jelentőségük van.

A legfeljebb 20 oldalból álló pályamű a vízminőség-javítás, a vízkészlet-gazdálkodás, a vízvédelem, a víz- és szennyvíztisztítás, valamint az oktatás vagy a víz társadalmi vonatkozásainak bemutatása révén járuljon hozzá az élet minőségének javulásához. A pályamű célszerűen alkalmazzon kutatási megközelítést tudományosan elfogadott vizsgálati módszerekkel, kísérletekkel, megfigyeléssel (monitoring) és ellenőrzéssel, valamint az eredmények értékelésével és ismertetésével, továbbá tartalmazzon statisztikai elemzést is. Az elméleti és a gyakorlati eredmények egyaránt szerepelhetnek a munkában.

A feltöltendő fájl mérete legfeljebb 2MB lehet. A 20 oldalas pályamű mutassa be a célkitűzést, az alkalmazott módszert, valamint az eredményt és a következtetést.

Nevezni egyénileg, vagy maximum háromfős csapattal lehet. További részletek a honlapon.

 

4. Kémiatanárok honlapja

 

Elkészült a Magyar Kémikusok Egyesülete (MKE) Kémiatanári Szakosztálya által, a magyarul tanító kémiatanárok számára létrehozott honlap, amely a következő címen érhető el: http://www.kemtan.mke.org.hu/.

Az új honlap szerkesztésekor és a feltöltendő tartalmak kiválasztásakor a készítők figyelemmel voltak a kémiatanár kollégák igényeire, hiszen az ő munkájukat szeretnék segíteni. A bármely látogató számára elérhető oldalakon nagyon sok hasznos linket és letölthető fájlt helyeztek el a kerettantervekkel, tankönyvekkel, digitális tananyagokkal, versenyeztetéssel, pályázatokkal, szertárkarbantartással, szakmódszertannal, továbbképzésekkel, konferenciákkal, érettségivel, pályaorientációval, kémiai kísérletekkel, kémiatörténettel, áltudományokkal, oktatástechnikával stb. kapcsolatban.

 

5. Ökovetélkedő

 

Az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola és a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola vetélkedőt szervez a Dél-alföldi Ökoiskolák részére.

 

A vetélkedő témája:

Tisza mentén élő emberek hagyományai, népszokásai

A Tisza és hullámterének élővilága

 

A vetélkedő várható időpontja: 2013. február 22., a résztvevők köre: általános és középiskolai tanulók. Helyszíne: SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola, 6722 Szeged, Boldogasszony sgt. 3-5.

 

A versenyen korcsoportonként egy-egy 4 fős csapat indulhat a következők szerint:

I. korcsoport: 2-4. évfolyam – évfolyamonként egy-egy tanuló;

II. korcsoport: 5-8. évfolyam – évfolyamonként egy-egy tanuló;

III. korcsoport: 9-10. évfolyam – évfolyamonként két-két tanuló.

 

A részvétel ingyenes. A versenyben résztvevők díjazásban részesülnek.

A részvételi szándékot 2013. február 11-ig kérik a szervezők visszajelezni az alábbi e-mail címre: algyo@okosulik.hu. További információ: Özvegy Judit 06-30/841-1795

 

6. Rajzpályázati felhívás

 

Az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola és a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola rajzpályázatot hirdet meg a Dél-alföldi Ökoiskolák részére.

 

Rajzverseny témája: Az évszakok és a Tisza

 

Alkalmazható technikák: akvarell, ceruza, pasztell vagy zsírkréta

Méret: A/3

Pályázók köre: általános és középiskolai tanulók

A munkák beérkezési határideje: 2013. február 11.

Nevezési díj: nincs

Postacím: SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola, 6722 Szeged, Boldogasszony sgt. 3-5.

Az alkotások hátoldalán a szervezők kérik feltüntetni: az alkotó nevét, életkorát, felkészítő pedagógusa nevét, iskolája nevét és címét. Az alkotások zsűrizés után a Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskolában lesznek kiállítva. A díjazottakat külön értesítik.

 

7. Újrapapír Világnapja

 

A HUMUSZ március hónapban várja az óvodák és iskolák ötleteit a papír újbóli felhasználásának kreatív módjaira! Kézműves alkotásokat, jól továbbhasználható papírtárgyakat, gazdaságos felhasználási ötleteket, projektmunkákat is várnak.

A 3 legötletesebb, legrészletesebb beszámoló beküldői szemléletformáló ajándékcsomagot (pl. újrapapír termékek, komposztos matricák, kiadványok stb.) kapnak. Regisztrálni a jelentkezési lap (letölthető a www.humusz.hu honlapról) kitöltésével lehet február 23-ig!

A fényképes és írásos beszámolókat a nap eseményeiről március 18-ig várják a szervezők az oktatas@humusz.hu email címre. A beszámolók feldolgozásának megkönnyítése érdekében a fotókat (min. 3, max. 10 db, jó minőségű, jpg formátumú kép) a szöveges beszámolótól elkülönülten, külön csatolmányként kell küldeni.

 

8. Újrapapír füzet akció

 

A Humusz, a diákok egészségének megőrzése, a környezet védelme, valamint a környezeti nevelés szempontjából kiemelkedően fontosnak tartja a természetes alapanyagból, ill. másodnyersanyagból készült iskolaszerek használatát. Szükséges, hogy a szelektív hulladékgyűjtés térhódítása mellett, a másodnyersanyagból készült termékek használata is elterjedjen. Egyfelől, mert csak így van értelme a szelektálásnak, másfelől pedig a szemléletformáló hatás miatt. Annak érdekében, hogy a füzet előállítási költsége minél alacsonyabb legyen (a magasabb példányszámnak köszönhetően), együttműködő partnereket keresnek iskolák, civil szervezetek körében.

Az előzetes igények alapján, a Humusz az idei évben vállalja az iskolai újrapapír füzetek nyomdai legyártatását. Előzetes regisztrációra az újrapapír füzetek megvásárlásához 2013. március 1. - április 5. között lesz lehetőség! A Humusz vállalja, hogy összegyűjti az érdeklődők igényeit, valamint megszervezi a füzet kiadását és terjesztését. Bővebb információ és a megrendelőlap az Újrapapír Világnapján (március 1.) megnyitott regisztrációs felületen lesz elérhető!

 

A hírlevélben megjelent hírekkel kapcsolatos véleményeket, észrevételeket, kritikákat várjuk a varga.attila@ofi.hu, vagy a neder.katalin@ofi.hu címen.

--------

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.