Az ÖkoiskolaHálózat 355. Hírlevele

 

2013. május 02.

 

1. Fejlesszünk együtt! - Tanulókonferencia a nevelési-oktatási programok fejlesztéséről

2. „Nyomozz a növények után az irodalomban” - pályázati felhívás

3. Szitakötő pályázat oktatási intézményeknek

4. Kreditpontos szakmai továbbképzés pedagógusoknak, szaktanároknak

5. „Bakonyi dinoszauruszok” – Bakonydraco rajzpályázat

6. Képes környezetvédelmi szótár általános iskolásoknak

7. „Mesél az erdő az erdei állatokról” - rajzpályázat

8. Környezetvédelmi pályázat

9. „Tiszta levegő – Mozdulj érte” – alkotói pályázat

 

1. Fejlesszünk együtt! - Tanulókonferencia a nevelési-oktatási programok fejlesztéséről

 

A TÁMOP-3.1.1. „XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció)” 3. alprojekt „Nevelés-oktatás fejlesztése, komplex pilot programok” nyitókonferenciája 2013. május 31-én, a Városmajori Gimnáziumban kerül megrendezésre.

A TÁMOP-3.1.1. 3. „Nevelés-oktatás fejlesztése, komplex pilot programok” alprojekt hét témát foglal magába, melyek fő fókusza az egész napos iskola nevelési-oktatási programjainak kidolgozása. További fókuszpontok a felzárkóztatás, a fenntarthatóság pedagógiája (ökoiskolák), és pedagógiai jó gyakorlatok terjesztése. A fejlesztő munkát az alprojekt munkatársai az iskolai partnerekkel szoros együttműködésben végzik majd. Az alprojekt nyitókonferenciáján az alprojekt egésze mellett mind a hét téma bemutatkozási lehetőséget kap, a fejlesztési folyamat egészének kontextusában értelmezve az egyes témák küldetését, céljait, tervezett tevékenységeit.

A konferencia interaktív formában valósul meg, hiszen – ahogy címe is jelzi - a közös és kölcsönös tanulási folyamatot szolgálja. Célja egyfelől, hogy a részvevők betekintést nyerjenek az alprojekt átfogó és témánkénti céljaiba, szakmai terveibe; másfelől pedig az, hogy a résztvevők kérdéseikkel, véleményükkel, fejlesztési igényeik feltárásával segítsék az alprojekt fejlesztő munkáját. A konferencia tevékenységformái ennek a párbeszédnek az előmozdítását célozzák.

A konferencia időpontja: 2013. május 31. 10.00 – 16.00
A konferencia helyszíne: Városmajori Gimnázium (Budapest, XII. kerület Városmajor u. 71.)
A konferencián való részvétel ingyenes, de online regisztrációhoz kötött, amelyet az alábbi linkre kattintva lehet megtenni:

http://felmeres.ofi.hu/index.php?sid=62287&lang=hu

A szervezők a jelentkezőket a regisztrációk sorrendjében fogadják: a sikeres regisztrációról e-mailben visszaigazolást küldenek és a regisztrált résztvevők részletes tájékoztatást kapnak.

 

2. Szitakötő pályázat oktatási intézményeknek

 

Az adatlap kitöltésével hazai és határon túli magyar tannyelvű oktatási intézmények pályázhatnak ingyenes részvételre a SZITAKÖTŐ integrált ökológiai oktatási programban a 2013/2014-es tanévben. Az Ökoiskolai Hálózat tagjai nagyobb eséllyel indulnak a pályázaton.

A pályázati adatlapot elektronikusan kell kitölteni és a Word dokumentumot visszaküldeni az info@szitakoto.com e-mail címre. Kérjük, győződjenek meg róla, hogy a beküldést követő 72 órán belül megkapták a pályázat beérkezését nyugtázó e-mailt!

Beküldési határidő: 2013. május 17.

Letölthető adatlap: http://szitakoto.blog.hu/2013/04/18/palyazat_palyazati_adatlap_oktatasi_intezmenyeknek_2013

 

3. „Nyomozz a növények után az irodalomban” - pályázati felhívás

 

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Nemzeti Botanikus Kertje az „Athenaeum az interneten” című TÁMOP-3.2.4-09/1/KMR-2010-0025 számú projekt keretében meghirdeti a „Nyomozz növények után az irodalomban! ” című pályázatát.

A pályázat célja, hogy a gyerekek kreativitásának segítségével felhívja a figyelmet a növényvilág szépségeire, sokféleségére és a növények életünkben, kultúránkban játszott elengedhetetlen szerepére, valamint hozzájáruljon az olvasáskultúra fejlesztéséhez.

A pályázatra általános iskolás korosztályból (3.-6. osztály) várják az alkotásokat.

Feltételek:

Olyan egyéni tabló elkészítése, ami az alábbi részeket tartalmazza:

· Növénynevet tartalmazó vers, mondóka vagy más irodalmi mű (kézírással!). Novella, regény esetén idézett szövegrészlet bővebb szövegkörnyezettel.

· A növény rövid, bemutató leírását (hol él, mi jellemzi, védett-e) a forrás pontos megjelölésével (szerző(k), könyv/forrás címe, kiadó, kiadás éve). A forrás megjelölését a készülő tablón a bemutató leírás alatt zárójelben szükséges feltüntetni.

· Fényképet vagy kézzel készített rajzot a növényről.

 

Az A/3 méretű, egyoldalas tablókon a rajzokat és az esetleges díszítést színes ceruzával, zsírkrétával, vízfestékkel, temperával és egyéb színes technikákkal is el lehet készíteni, a (lehetőleg saját készítésű) fotók ragasztással rögzíthetők. A tabló összeállításához, szerkesztéséhez számítógépes technika felhasználása nem megengedett! Csak a feltételeknek teljes mértékben megfelelő munkák kerülnek díjazásra.

A pályázat hátoldalán a következő adatokat kell feltüntetni: név, életkor, elérhetőség (postai, telefon és/vagy e-mail cím) és az alkotás címe.
A pályázatok beadhatók postai úton az Intézet címére, és személyesen a Vácrátóti Botanikus Kert portáján. A borítékra írják rá: „Nyomozz növények után az irodalomban!”
A pályázatok beérkezési határideje: 2013. június 30.
A beérkezett pályázatokat két kategóriában fogják értékelni korcsoport szerint. Korcsoportonként az első három legszebb, legötletesebb alkotás pályázója könyvjutalomban részesül, valamint a nyertes és a zsűri által legkreatívabbnak, legötletesebbnek, legszebbnek tartott pályaműveket 2013. szeptember 10-től október 10-ig kiállítják.
A beküldők pályázatait a szervezők nem küldik vissza.
Az eredmény 2013 júliusában megjelenik a www.botanikuskert.hu honlapon illetve a nyerteseket külön is értesítik.

 

4. Kreditpontos szakmai továbbképzés pedagógusoknak, szaktanároknak

 

Az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. által szervezett „Tükörben a Világ” kiállítás keretében a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) egy napos, kreditpontos szakmai továbbképzést szervez „Ökológia, környezetvédelem, környezeti nevelés” témakörben 2013. május 7-én. A továbbképzés szakmai partnere a Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete (HOE).

A résztvevők köre: környezeti neveléssel foglalkozó tanárok; környezetvédelem-vízgazdálkodás szakmacsoportban oktató szaktanárok.
A továbbképzésen a pedagógusok olyan elméleti és gyakorlati ismereteket kapnak, melyek hozzásegítik őket a gyerekek és a diákok környezettudatos magatartásának, életvitelének hatékonyabb formálásához.

A tanfolyam óraszáma: 6 óra (4 óra elmélet, 2 óra gyakorlat)
Tervezett létszám: 50 fő (2 szekció; környezeti nevelés, szakmai ismeretek)
A képzés ideje: 2013. május 7. (kedd) 09.30-16.00 óra
Helyszín: Országos Mezőgazdasági Könyvtár, Darányi Terem
Budapest I. kerület, Attila út 93. (a Déli pályaudvartól gyalog 5 perc)

Részletes program az alábbi linken olvasható: http://www.okopack.hu/media/r/d/000/620/kepzes_vegl_[1].pdf
Jelentkezés: http://www.okopack.hu/jelentkezes/konferencia/akkreditalt-pedagoguskepzes
További információ: Rakaczky István szakképzési szakreferens (NAKVI)
Tel: 06 30/823-31-43, E-mail: rakaczky@nakvi.hu

 

5. „Bakonyi dinoszauruszok” – Bakonydraco rajzpályázat

 

A Németbánya Község Önkormányzata az idei évben is meghirdeti a 2013. július 19 -21. között zajló Németbányai Napok program keretében a „Bakonyi dinoszauruszok” – Bakonydraco rajzpályázatot, a Kárpát-medence bármely intézményébe járó óvodás és általános iskolás gyermekek részére.

A pályázat témája: A 85 millió évvel ezelőtt a mai Bakony-hegység területén élt dinoszauruszok és környezetük ábrázolása

Forrásmunka: www.magyardinoszaurusz.hu
Korosztályok: óvodások, általános iskolások 1-4. osztály, általános iskolások 5-8. osztály
Alkalmazható technika: szabadon választott. Méret: A/4.
A pályamunkákat paszpartuval kell beküldeni, hátoldalon a következő adatokkal: az alkotó neve, címe, életkora, iskolája, osztálya. Beküldési határidő: 2013. június 14.
A pályaműveket az alábbi címre várják: Németbánya Község Önkormányzata 8581 Németbánya, Fő tér 3.

A rajzverseny lebonyolítása és a díjazás: Korosztályonként a szakmai zsűri által kiválasztott 10 legjobb pályamű alkotója emléklapban részesül, és meghívást kap a Németbányai Napok 2013. program keretében megrendezésre kerülő döntőre. A döntőn megjelent versenyzők a helyszínen rajzversenyen vesznek részt. Korosztályonként az első 3 helyezett alkotó oklevélben és tárgyjutalomban részesül.

A rajzpályázattal kapcsolatos további információk a www.nemetbanya.hu oldalon érhetők el.

 

6. Képes környezetvédelmi szótár általános iskolásoknak

 

A Greenbird – Magyar–angol környezetvédelmi szótár általános iskolás társszerzőknek című kötet az Akadémiai Kiadó gondozásában jelent meg a Magyar Állami Természetvédelem és a Magyarországi Ökoiskola Hálózat szakmai támogatásával.

A Gévai Csilla grafikáival gazdagon illusztrált kiadvány célja – a környezeti nevelés és a nyelvoktatás mellett –, hogy a gyermekeket bevonja a könyv készítésének folyamatába, és így magukénak érezzék a végeredményt. A szótár csak akkor nyeri el végleges formáját és lesz használható, ha forgatóik elvégzik a tematikus fejezetekben megadott különböző szerzői, illusztrátori és szerkesztői tennivalókat, azaz társszerzőként ők is részt vesznek a könyv megírásában. Ennek megfelelően, munkájuk elismeréseként a borítón helyet találnak saját nevüknek is, hiszen a végleges szótár már a szerzőkkel közös művük.

További információkat, képeket és beleolvasót az Akadémiai Kiadó honlapján találhatnak: http://akkrt.hu/1498/nyelvkonyv/nyelvkonyv_angol/greenbird

A szerzők, Gévai Csilla és Kácsor Lóránt, örömmel tartanak iskolai bemutatót a kiadvány anyagából, egyelőre csak Budapesten. Időpont egyeztetés: Kácsor Lóránt, kacsor.lorant@akkrt.hu


7. „Mesél az erdő az erdei állatokról” - rajzpályázat

 

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. rajzpályázatot hirdet óvodásoknak és általános iskolás tanulóknak, „Mesél az erdő az erdei állatokról” címmel.

A szervezők olyan beérkező rajzokat várnak, melyek nemcsak a valóságos, hanem a mesevilág elképzelt erdeibe kalauzolják el a szemlélőt. Lehetőleg minél gazdagabban jelenjen meg a képen, a valós és a mesebeli erdei életközösség. Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2013. június 1-én Tamásiban, a Trófea Vadgasztronómiai Fesztiválon kerül sor, a díjazottakat előre értesítik. A munkák a következő korosztályonként kerülnek értékelésre: csíra (3-6 éves korig), magonc ( 7-10 éves korig), csemete (11-15 éves korig).

Díjak: Családi ingyenes belépők a Tamási Vadasparkba és biciklikölcsönzés a Turisztikai és Természetismereti Központban Lengyel- Annafürdőn, valamint természetismereti és művészeti témájú könyvek, kiadványok és rajzeszközök.

A beküldött rajzok hátoldalán, az olvasható név és az életkor mellett, fel kell tüntetni az iskola vagy az óvoda nevét, címét és telefonszámát is. Amennyiben valaki meseillusztrációt készít, csatolva küldje el hozzá a rajzot ihlető mesét is!

Egy pályázó maximum 2 db rajzzal vehet részt a versenyben. A pályaműveket A/4-es méretű rajzlapon, 2013. május 20-ig személyesen, vagy postai úton kell eljuttatni az erdőgazdaság címére: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt., 7090 Tamási Szabadság u. 27.

A pályamunkákból rendezett kiállítás a Trófea Vadgasztronómiai Fesztiválon és a lengyel- annafürdői Turisztikai és Természetismereti Központban lesz megtekinthető, a rajzok a kiállítás zárása után megőrzésre kerülnek. Az alkotásokról készült másolatok, fotók a későbbiekben a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. a tájékoztató anyagaiban felhasználásra kerülhetnek.

Információ: foris@gyulajzrt.hu , www.gyulajzrt.hu , www.erdeiiskola.gyulajzrt.hu  

Fóris Dóra tel.: 06/30 908 1111

 

8. Környezetvédelmi pályázat

 

Az Arany János Általános Iskola és Gimnázium - Százhalombatta Város Önkormányzata, valamint a Magyar Olaj- és Gázipari Részvénytársaság támogatásával pályázatot hirdet környezet- és természetvédelmi problémák feldolgozására.

Pályázók: 14-18 éves tanulók lehetnek, egyénileg, vagy maximum 3 fős csapatba szerveződve


A pályázat témája:

  • A szelektív hulladékgyűjtés
  • A környezetbarát vásárlás
  • Az élővilág védelme
  • Energiaforrásaink
  • A globális felmelegedés
  • Magyarország védett értékei a Kárpát-medencében
  • Egészséges életmód

A pályázat tartalmazza:

  • a pályázó nevét, iskoláját, segítő tanárát
  • A pályázat terjedelme: minimum 2 db A/4-es 12-es betűmérettel gépelt oldal

A pályázat védnökei: Honvári Károlyné országos kémia szakértő, Börzseiné Györy Éva EBK főmunkatárs.

A pályázatokat: 2013. május 17-ig kell beküldeni levélben az Arany János Általános Iskola és Gimnázium címére: 2440 Százhalombatta, Szent István tér 1. vagy az arany@mail.battanet.hu e-mail címre.

A borítékra vagy tárgyként kérjük ráírni: környezetvédelmi pályázat.

A zsűri tagjai a környezetvédelemben több éve aktívan közreműködő szakemberek. A legjobb pályamunkát beküldők könyvjutalomban részesülnek.
Eredményhirdetés: 2013. június 7-én (a pontos időpontról mindenki külön értesítést kap) a Középiskolások Környezetvédelmi Konferenciáján.

 

9. „Tiszta levegő – Mozdulj érte” – alkotói pályázat

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma ismét rajz-, fotó- és családi kreatív pályázatot hirdet az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap alkalmából. A pályázaton a „Tiszta levegő – Mozdulj érte!” jelmondathoz kapcsolódó alkotásokkal lehet részt venni.

 

Pályázati kategóriák:

 

1. Rajzpályázat

· óvodás kategória

· kisiskolás kategória (1-4. osztály)

· felső tagozatos kategória (5-8. osztály)

A rajzpályázatra A/3 vagy A/4 méretű, fekvő vagy álló rajzlapokon megvalósított művek nevezhetők. Az elkészítés technikája szabadon választott (pl.: vízfesték, tempera, olajfesték, filctoll, tollrajz, zsírkréta, pasztell, montázs, batikolás, kollázs, vegyes technika stb.).

 

2. Fotópályázat

· felső tagozatos kategória (5-8. osztály)

· középiskolás kategória (9-12. osztály)

· felnőtt kategória

A fotópályázatra egy-egy pályázó maximum 3 db digitális vagy digitalizált JPG formátumú felvételt küldhet be. A fotók hosszabbik oldala 2000 pixel legyen, vagy a nagyítható (levilágítható, nyomtatható) képméret 210x297 mm-re legyen beállítva. A kép mérete nem haladhatja meg a 3 Mb-ot.

 

3. Családi kreatív pályázat

A családi kategóriában rajz- és fotóműveken túl bármely szabadon választott technikával készített alkotással lehet nevezni, amelynek elkészítésében az összes benevezett családtag részt vett.
[pl. 1 perces kisfilm, fotósorozat, rajz, makett vagy montázs/kollázs (max 50x50 cm), prózai mű, vers, stb.]

 

A rajz és családi pályázati anyagokat az alábbi címre kérjük postai úton eljuttatni:

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
„Európai Mobilitási Hét” rajzpályázat
1440 Budapest, Pf. 1.

A fotó-pályaműveket e-mailben lehet beküldeni az emhfotopalyazat@nfm.gov.hu címre.

Pályázati határidő: A pályázatok postára adási, illetve e-mailben történő elküldésének határideje: 2013. június 28. éjfél. A határidő lejárta után elküldött pályázatokat a zsűri nem veszi figyelembe.

Díjazás, jutalmak, eredményhirdetés: Az alkotásokat korosztályonként egyéni valamint családi kategóriában értékelik és jutalmazzák. A legsikeresebb művek alkotói kerékpárt kapnak. A fődíjakon túl, a Bíráló Bizottság döntése alapján különdíjak (rollerek, multimédiás lejátszók, könyvvásárlási utalványok) is gazdára találnak.

A legjobb alkotásokból a pályázat kiírói kiállítást rendezhetnek. A pályázat beküldésével a pályázó törvényes képviselője hozzájárul ahhoz, hogy a pályamű a kiállításon, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján, non-profit kiadványában megjelenjen az alkotó nevének és életkorának feltüntetésével.

Az eredményhirdetésre és a díjátadó ünnepségre az Európai Mobilitási Hét ideje alatt (2013. szeptember 16-22.) kerül sor. A rendezvény pontos időpontjáról és helyszínéről a díjazott alkotókat, illetve oktatási intézményüket tájékoztatják. Az ünnepségre vidékről meghívott gyerekek és egy felnőtt kísérőjük útiköltségét (vonat- illetve autóbuszjegyét) a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium számla ellenében megtéríti.

beérkezett alkotásokat nem küldik vissza. A pályaművek 2013. október 30-ig átvehetők a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (Budapest I. kerület, Fő utca 44-50).

További információk: http://emh.kormany.hu/tiszta-levego-mozdulj-erte-rajz-foto-es-csaladi-kreativ-pallyazat

Részletes tájékoztatás a 06-1-795-6799-es telefonszámon vagy az imre.meszaros@nfm.gov.hu e-mail címen kérhető.

 

 

A hírlevélben megjelent hírekkel kapcsolatos véleményeket, észrevételeket, kritikákat várjuk a varga.attila@ofi.hu, vagy a neder.katalin@ofi.hu címen.

Ön hírlevelünk ##VERSION## számát kapta. Amennyiben hírlevél beállításait módosítani kívánja, megteheti a http://www.ofi.hu/ oldalon. Hírleveleinkre fel-, illetve leiratkozni a jobb oldali Hírlevél felirat alatt tud.

Kiadja az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet ##SUBSCRIBERS## példányban.
1051 Budapest, Dorottya u. 8.