Az Ökoiskola Hálózat 376. Hírlevele

Az Ökoiskola Hálózat 376. Hírlevele

2014. február 06.

 

1. Közösségi szolgálat és környezeti nevelés - OFI
2. Klímaőrjárat - Magyar Természetvédők Szövetsége és az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület felhívása
3. Erzsébet program tábori pályázata
4. „Égigérő tanterem” pályázat
5. Ökoiskolai –Zöld óvodai Fórum
6. Ehető kert, kreatív kert, mókás kert: kertészkedés gyerekeknek a fenntartható fejlődés szolgálatában
7. Ökoestek a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület szervezésében
8. Újbuda természeti és kulturális értékei
9. Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség kérdőíve

 

 

1. Közösségi szolgálat és környezeti nevelés - Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, a TÁMOP-3.1.1-11/1–2012-0001 projekthez kapcsolódóan műhelykonferenciát szervez Keszthelyen.

 

A műhelykonferencia célzottan szól a középiskoláknak, fogadóintézményeknek a közösségi szolgálat bevezetésének és működtetésének megkönnyítése érdekében. A program kapcsán jó gyakorlatok gyűjtésére, közzétételére is lehetőség nyílik. A keszthelyi rendezvény fókuszába az iskolai közösségi szolgálat által lefedett tevékenységi területek közül a környezet- és természetvédelem kerül.

Ehhez kapcsolódóan várjuk az érdeklődő pedagógusokat, intézményeket, illetve a már működő gyakorlattal rendelkező iskolákat is, hogy bemutassák programjukat, egy-egy jó gyakorlatukat.

A konferencia helyszíne: Vajda János Gimnázium, 8360 Keszthely, Fő tér 9.

Időpontja: 2014.02.26. 14.30-18.30

A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.

További információ: Molnár Krisztina molnar.krisztina@ofi.hu

 

 

2. Klímaőrjárat - Magyar Természetvédők Szövetsége és az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület felhívása

 

A Magyar Természetvédők Szövetsége az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesülettel közösen KLÍMAŐRJÁRAT címmel országos 3 fordulós vetélkedőt hirdet, amely 2014. február 21-től 2014. június 2-ig tart. A program a KEOP-6.1.0/B/11-2011-0142 projekt keretében az Európai Unió támogatásával valósul meg.

A vetélkedőre 5-8. osztályos, felső tagozatos diákok jelentkezését várjuk Pest megye és Budapest kivételével az ország valamennyi régiójából 2014 február 20-ig. A jelentkezéseket 3 fős diákcsapatokban várjuk, iskolánként tetszőleges számú csapattal.

Az izgalmas vetélkedő során a gyerekek sikerszakmákban próbálhatják ki magukat, oknyomozó riporterként küldetésük, hogy felderítsék a főbb környezeti problémákat, okos kis tudósként megoldást keresnek rájuk, kommunikációs szakemberként pedig továbbadják a szerzett ismereteket.

A legjobban teljesítő csapatok oklevelet kapnak és értékes és hasznos ajándékokból álló ajándékcsomagban részesülnek (illusztrált öko könyvek, magazin-előfizetések, terep-, túra- és kerékpáros felszerelések, kreatív környezettudatos játékok és egyéb értékes ajándékok). A régiónkénti győztes csapatok egy feledhetetlen 5napos jutalom kalandtáborban vehetnek részt, mely Márokpapiban a Csiperke Erdei Iskolában kerül megszervezésre.

A vetélkedőn a részvétel ingyenes, jelen felhívás szabadon terjeszthető!

A vetélkedő részletes felhívása, a jelentkezési lap és a felhíváshoz kapcsolódó plakát (iskolai kifüggesztésre) http://www.mtvsz.hu/klimaorjarat_2014 oldalról letölthetőek.

További információ: Kis Klára klara@mtvsz.hu

 

 

3. Erzsébet program tábori pályázata

 

„IGAZOLT HIÁNYZÁS” - Táborozási pályázat iskolai csoportok részére

 

A pályázat célja:

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (továbbiakban: Alapítvány) az Erzsébet-program keretében Erzsébet-tábor pályázatot hirdet. A pályázattal elnyerhető támogatást az Alapítvány üdülési szolgáltatás formájában nyújtja. A jelen pályázattal elnyerhető üdülési támogatásra kizárólag a pályázati felhívásban meghatározott feltételeknek maradéktalanul megfelelő kedvezményezettek jogosultak.

Pályázók köre: Alapfokú közoktatási intézmények.

Kedvezményezettek köre: A pályázó alapfokú közoktatási intézmények tanulói.

Általános pályázati feltételek:

 

Pályázni a www.erzsebetprogram.hu honlapon található elektronikus pályázati adatlap kitöltésével lehet;

Jelen pályázat támogatási feltételei a pályázati keretösszeg, valamint a létszámkeret kimerüléséig, de legfeljebb 2014. március 20. napjáig állnak fenn;

A pályázó intézmények kizárólag 10 fős gyermekcsoportokkal pályázhatnak; A csoport tagjai a pályázat benyújtásának napján legalább 8 éves, de 2014. augusztus 31. napjáig 15. életévüket be nem töltött tanulók lehetnek;

A pályázat keretében egy adatlapon legfeljebb öt csoportra nyújtható be pályázat, de egy intézmény ennél több pályázatot is beadhat;

Minden pályázó 10 fős gyermekcsoport mellé egy fő felnőtt kísérő részvételét kell biztosítani. A pályázaton való részvétellel a kísérő vállalja, hogy a kedvezményezett csoport kísérőjeként kizárólagosan látja el a gyermekek felügyeletét, illetve segíti a tábori programokon való részvételüket, valamint folyamatosan együttműködik a tábor vezetésével;

Amennyiben egy csoportban legalább 5 fő sajátos nevelési igényű gyermek kerül regisztrálásra, úgy a csoport mellé a pályázó intézménynek 2 felnőtt kísérőt kell biztosítania;

A pályázó gyermekcsoportot kísérő személy – eltérő időpontban – több csoporttal is pályázhat;

A pályázat kötelező mellékleteit kizárólag az Alapítvány által meghatározott, a www.erzsebetprogram.hu honlapról letölthető formanyomtatványokon lehet benyújtani. A mellékleteket aláírt, digitalizált formában kell feltölteni a pályázati adatlap kitöltésével egyidejűleg, JPEG / PNG-formátumban, dokumentumonként legfeljebb 1 MB méretben;

Ugyanazon kedvezményezett (gyermek) csak egy általános pályázat keretében juthat az Alapítvány által nyújtott támogatáshoz;

A pályázók a pályázat benyújtását követően visszaigazoló e-mailt kapnak. Az e-mailben található internetes hivatkozásra (linkre) kattintva kell aktiválni a pályázatot, legkésőbb 2014. március 20. napja 24:00 óráig. Aktiválás hiányában a pályázatok automatikusan elutasításra kerülnek;

 

Támogatás tartalma:

Az Alapítvány teljes körű ellátást biztosító táborozási szolgáltatás igénybevételéhez nyújt támogatást az Erzsébet-tábor turnusának időtartamára. A turnusok időtartama 6 nap, 5 éjszaka (vasárnap délelőtti érkezéssel és pénteki, reggelit követő távozással). Az Alapítvány által nyújtott névre szóló támogatást állami tulajdonban lévő Erzsébet Táborban lehet igénybe venni.

A tábor önrésze gyermekenként 2.000,- Ft, azaz kettőezer forint, ha a pályázó családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori minimálbér összegét.

Az Alapítvány a kísérőnek a táborozás alatt szállást és ellátást nyújt, valamint a táboroztatást követően 10.000,- Ft, azaz tízezer forint értékben Erzsébet-utalványt biztosít. A tábor önrésze kísérőnként 2.000,- Ft, azaz kettőezer forint.

További részletek: https://palyazat.erzsebetprogram.hu/

 

 

4. „Égigérő tanterem” pályázat

 

A Környezet-és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) és konzorciumi partnere a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) támogatásban részesült a Svájci-Magyar Együttműködési Program 4. prioritási területének pályázati felhívásán „Égigérő tanterem” című, SH/4/10 azonosítószámú pályázatával.

A szervezetek a középiskolás korosztály számára kampányt hirdetnek 5 régióban a Natura 2000 témakör feldolgozásával a következő megosztásban:

 

2014: észak-alföldi és észak-magyarországi régió

2015: dél-alföldi, dél-dunántúli és nyugat-dunántúli régiók

 

A kampány célja: a projekt fő célkitűzéséihez kapcsolódva

· a közoktatási intézmények használóinak, a családoknak és döntéshozóknak szemléletformálása,

· környezettudatosságának, környezet-etikájának fejlesztése,

· amelyek megalapozzák és továbbfejlesztik a fenntartható életmód és viselkedés minták elsajátítását,

· gyakorlatba való átültetését,

· a Natura 2000-s területek bemutatását, népszerűsítését.

A kampány keretében a benevező csapatoknak többféle tevékenységben kell részt venniük, amelyeket az útmutatóban részletezünk:kiállítási anyagok készítése, a beküldött alkotások bemutatása egy kiállításon (május vége, június eleje),akadályverseny

 

Nevezés:

· tetszőleges létszámú csapatok a középiskolák 9-11. évfolyamairól, akiket az akadályversenyen egy háromfős csoport képvisel a felkészítő tanárral

· nevezési díj nincs

· nevezési határidő: február 21. péntek

· a regisztrációs lapot kitöltve elektronikusan a következő címre kérjük visszajuttatni: 2014natura@gmail.com

a verseny menete, a regisztrációs lap és a felkészülés anyagai megtekinthetők: www.kokosz.hu

Jutalmazás:

· minden régióban az első három helyezett könyvjutalmat kap

· az érintett régiókból összesen öt csapat tanulói és felkészítő tanárai 5 napos táborozáson vehetnek részt a Szatmár-Beregi Natúrpark, Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet területén

További információ: http://www.kokosz.hu/images/stories/dokumentumok/2014/felhivas_2014_02_03.pdf

 

 

5. Ökoiskolai –Zöld óvodai Fórum

 

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság hagyományainak megfelelően ebben az évben is meghívja a térségben működő ökoiskolák és zöld óvodák képviselőit és a tervezgetőket Ökoiskolai - Zöld óvodai Fórumára.

A fórum célja, hogy lehetőséget teremtsen a zöld óvodákban és ökoiskolákban végzett jó környezeti nevelési gyakorlatok megosztására, a tapasztalatok kicserélésére.

Időpont: 2014. február 15. szombat 9-13.00 óráig

Helyszín: Kiskunsági Nemzeti Park Ig. Természet Háza (6000 Kecskemét, Liszt F. u. 19.)

Kérünk minden résztvevőt, hogy egy-egy olyan egyedi programokat mutasson be, amik jól sikerültek, példa értékűnek tekinthetők, esetleg példát mutatnak a gyerekek, az intézmény, a családok, esetleg a település együttműködésére. Az egyes képviselőknek rendelkezésére álló idő a résztvevők számától függ, amit a jelentkezés után a résztvevőknek megküldünk.

Igény esetén a Fórumot két szekcióban – zöld óvoda – ökoiskola - tartjuk meg.

Részvételi szándékát, és az esetleges igényeit (eszköz, hely, bármi) kérjük jelezze az oktatsio@knp.hu címen. Mindenkit szeretettel várunk. Dr. Magyar Gábor mb.igazgató

 

 

6. Ehető kert, kreatív kert, mókás kert: kertészkedés gyerekeknek a fenntartható fejlődés szolgálatában

 

A Szamóca Kiskertész Tanoda és a Füvészkertért Alapítvány együttműködésében 5 hónapos programsorozat indul a budapesti Füvészkertben.

A „Világ körüli utazás növényekkel” program missziója közelebb hozni a gyerekeket a természethez, a növény és állatvilág sokszínűsége által.

Élmény és ismeret dús sétára hívjuk a gyerekeket és az őket kísérő szülőket és pedagógusokat a budapesti FÜVÉSZKERT gazdag és látványos gyűjteményei közé.

Tapasztalat alapú, játékos tanulás által a gyerekek észrevétlenül sajátítanak el komplex ismereteket a földgömbről, kontinensekről, különböző éghajlatokról, ezek jellemző növényeiről, állatairól, a gyerekek érdeklődési és tudásszintjükhöz igazodva. A program keretében, kertészkedős foglalkozást tartunk, az elkészült alkotásokat (általában beültetett növényeket) a gyerekek hazaviszik, ezzel is tovább éltetve a megszerzett élményt, tudást.

A "Világ körüli utazás növényekkel" program részeként tavasszal újra elkezdjük a biokert kialakítását a Füvészkertben, beültetjük ehető növényekkel melyek a kis kertészek konyháján felhasználásra kerülnek, egészséges, bio táplálékot és követendő példát biztosítva.

Kreatív, mókás feladatokkal próbáljuk vonzóbbá tenni a kertészkedést, de a legnagyobb vonzereje abban rejlik, ha megtapasztalhatják, hogy saját munkájuk eredményének gyümölcse ehető és FINOM is. Ezt a tapasztalatszerzési lehetőséget szeretnénk átadni a gyerekeknek, hogy lássák, hogy érezzék, hogy egy pici magból, a saját kezük munkájával hogyan kerül az asztalukra a táplálék.

Ennek az oktatásnak egy játékos, gyerekek által könnyen elsajátítható módszertanát dolgoztuk ki: Thalmeiner Tünde és Szakács-Nagy Zsuzsa kertészmérnökök és alkalmazzuk a Szamóca Kiskertész Tanodában.

Szamóca Kiskertész Műhely foglalkozásokat tartunk kedden és csütörtökön délelőtt a Füvészkertben óvodás és általános iskolás csoportoknak.

Szamóca Kiskertész Klub foglalkozásokat tartunk kéthetente szombatonként a Füvészkertben egyéni jelentkezőknek.

A Szamóca kiskertész tanoda célja játékos kertészkedéssel megváltoztatni a gyermekek - és általuk szüleik - életszemléletét, egy zöldebb, környezettudatosabb életforma kialakítása érdekében, amelyben értéket jelent a saját kertben, saját munkával megtermelt biozöldség és az alkotás öröme fűből-fából-virágból és újrahasznosított anyagokból.

További információ:

www.gyerekkertesz.hu

http://szamocakertesztanoda.blogspot.hu/

https://www.facebook.com/Szamocatanoda

szamocatanoda@gmail.com

 

 

7. Ökoestek a Magyar Környezeti nevelési Egyesület szervezésében

 

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület 2014. februártól júniusig a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatása révén és a TIT Stúdió Egyesület közreműködésével hat alkalommal előadásból és beszélgetésből álló ökoestét szervez. A beszélgetések különböző fenntarthatósági témaköröket járnak körül, és mindig figyelünk arra, hogy a két egyesület helyszíne, Újbuda, továbbá a fenntarthatóságra nevelés szempontjai is előkerüljenek. Alkalmanként két-két neves „zöld” vendéget hívunk, ők rövid felvezető előadást tartanak, majd közösen beszélgetünk a témáról.

 

Az első alkalom 2014. február 14-én lesz.

A beszélgetés címe: Mi az a fenntarthatóság, és miért olyan nehezen valósul meg?

Vendégünk Gyulai Iván (Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány) és Varga Attila (Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet).

Helyszín: TIT Stúdió, Klubterem (Budapest 1113, Zsombolyai utca 6.)

Idő: 16:30-18:00 óra között

 

A kiváló előadók mellett a Világ Bolt Kft. jóvoltából fair trade teával is várunk minden érdeklődőt sok szeretettel! Ezen alkalommal a belépés ingyenes! További információ: www.mkne.hu

 

 

8. Újbuda természeti és kulturális értékei

 

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület a XI. kerületi önkormányzat együttműködésével – programsorozatot indít Újbuda természeti és kulturális értékeinek megismertetésére, Újbuda természeti és kulturális értékei címmel. 2014. februártól júniusig 10 alkalommal szervezünk látogatást, sétát a kerület más-más pontjára. A programokat szombat délelőttre, 2-4 órás időtartamra terveztük, ezzel is segítve családok és magánszemélyek részvételét. Nem kérjük iskolás csoportok jelentkezését, viszont érdeklődő pedagógusokat szívesen látunk.

 

Az első alkalom: Környezetvédelmi fejlesztések Újbudán

Időpont: 2014. február 8.

Helyszín: Budapest Főváros XI. kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal,Bocskai út 39-41.
Találkozás: 9 órakor a Bocskai úti főbejárat előtt
Befejezés: kb. 11:30 óra

A programokra regisztrálni szükséges az mkne honlapján (http://mkne.hu/ujbuda_regisztracio.php).

A programok gazdája: Victor András

Mindkét programsorozat a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programjának támogatásával valósul meg.

 

A részletekért kattintson (mkne.hu)!

 

 

9. Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség kérdőíve

 

Az Európai Bizottság az európai állampolgárok környezettudatos hozzáállásának, azon belül is a hulladékkeletkezés megelőzésével, az újra használattal és az újrahasznosítással kapcsolatos vélemények megismerésének érdekében létrehozott egy kérdőívet:

 http://app.bruxellesenvironnement.be/European-Waste-Survey/hu/

A kérdőív az Európai Unió összes tagállamából, az adott ország nyelvén elérhető és a kapott válaszok eredményétől függően az Európai Bizottság a különböző problémás területek témáira épített projektekkel kívánja a lakosságot további környezettudatosságra sarkallni.

Ennek érdekében kérjük segítse munkánkat és töltse online, magyar nyelven is elérhető kérdőívünket, mely maximum 5 percet vesz igénybe! Természetesen a válaszadás anonim módon történik.

Bedő Károlyné, csoportvezető Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. Társadalmi kapcsolatok osztály, 1098 Budapest, Kvassay Jenő út 1/a.

Tel: +3670 777 1256 Fax: 06-1-7950739 E-mail:bedone.piroska@ohukft.hu

 

A hírlevélben megjelent hírekkel kapcsolatos véleményeket, észrevételeket, kritikákat várjuk a varga.attila@ofi.hu, vagy a neder.katalin@ofi.hu címen.

Ön hírlevelünk ##VERSION## számát kapta. Amennyiben hírlevél beállításait módosítani kívánja, megteheti a http://www.ofi.hu/ oldalon. Hírleveleinkre fel-, illetve leiratkozni a jobb oldali Hírlevél felirat alatt tud.

Kiadja az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet ##SUBSCRIBERS## példányban.
1051 Budapest, Dorottya u. 8.