Az Ökoiskola Hálózat 371. Hírlevele

Az Ökoiskola Hálózat 371. Hírlevele

2013. november 20.

 

1. Eco-design konferencia

2. Demokrácia és az emberi jogok az iskolában nemzetközi képregény verseny

3. „Fókuszálj a tudományra!” – pályázati felhívás: Tudásfeltöltés – tudomány vizualizációs vetélkedő

4. Taníts ökosan! - Kreatív környezeti nevelési pályázat fiatal pedagógusoknak

5. Túlélés Törvényei - kártyajáték


 

1. Eco-design konferencia

 

Versenyképesség és Fenntarthatóság Együtt? - az öko-design a megoldás?!

Időpont: 2013. november 28.

Helyszín: BENCZÚR 45 Retro Étterem és Rendezvényterem

(1068 Budapest, Benczúr utca 45. IV. emelet)

 

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük, a nagy érdeklődésre tekintettel mielőbb jelezze a kitöltött a jelentkezési lap kitöltésével.

http://seed.hu/hirek/eco-design-konferencia

A rendezvény költségeit a Nemzeti Külgazdasági Hivatal, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány fedezi.

Részletes program

További információ: Kiss Andrea, +36-1-212-21-79, akiss@seed.hu

"Küldetésünk a fenntartható gazdaság és az esélyegyenlőség előmozdítása az etikus, tudatos és hatékony vállalkozói magatartás népszerűsítésén és fejlesztésén keresztül."

 

 

2. Demokrácia és az emberi jogok az iskolában nemzetközi képregény verseny

 

Az Európai Bizottság és az Európa Tanács képregény versenye a Demokrácia és az emberi jogok az iskolában címmel. Jelentkezési határidő: 2013. december 24.

 

Témakörök:

· Van beleszólásod az iskolai vitákban, megbeszéléseken?

· Mindenkit elfogadnak az iskoládban?

· Minden diák egyenlő bánásmódban részesül?

· Jellemző az iskoládra az emberi jogok és más társadalmi aggodalmak figyelembe vétele?

· Mit jelent számodra a demokráciáról és az emberi jogokról szóló oktatás?

· Hogyan népszerűsítenéd az ötleteidet a barátaid, osztálytársaid körében?

 

A nyertes pályázó munkája nagy média nyilvánosságot kap, mivel meg fog jelenni az EU-s intézmények honlapjain. A 10 legjobb pályaműből pedig egy rövidfilmet készítenek, ami hozzájárul az emberi jogi és állampolgári oktatás fejlesztéséhez.

A pályaműveket a comicstrip.competition@coe.int e-mail címre kell elküldeni.

Jelentkezési határidő:2013. december 24.

A pályázat weboldala: EU

 

 

3. „Fókuszálj a tudományra!” – pályázati felhívás: Tudásfeltöltés – tudomány vizualizációs vetélkedő

 

Két sikeres verseny, több mint 80 videó, közel négyszáz résztvevő, hatvan iskola, 16 000 szavazat: a TudásFeltöltés eddigi eredményei. Mindezek alapján hirdetik meg idén is a TudásFeltöltés 2.0 elnevezésű tudomány vizualizációs vetélkedőt, középiskolás diákok részére. A tehetseg.hu, az OTP Fáy András Alapítvány és a Tudástársadalom Alapítvány együttműködésében induló program középpontjában továbbra is a tudomány mozgóképes megjelenítése áll, erősítve az interaktivitást és a fiatalok, valamint a tudósok mind szélesebb körű bevonását. A felhívás a tudományos tehetség-utánpótlás népszerűsítését célozza.

Rövid videók, mozgóképes anyagok feltöltésére és megosztására hívnak minden érdeklődő középiskolást, amelyek tudományos jelenségek, törvények, összefüggések megjelenését mutatják be. A vetélkedő két fordulóból áll, melyen 3 fős csapatok indulhatnak, bármilyen szakterülethez kapcsolódó rövid, tudományos témájú alkotásokkal.

Legyetek kreatívak és töltsetek fel általatok rögzített rövid videókat, vizuális anyagokat! Nyerjetek értékes tárgyjutalmakat, tudományos utazást és izgalmas különdíjakat!

A verseny:

  • Tudományos témájú, bármely szakterülethez kapcsolódó, rövid (legfeljebb 5 perces) vizuális anyagok (filmek, kommentált felvételek, animációk, rajzfilmek stb.) beküldését várjuk.
  • Középiskolásokból, szakiskolásokból 3 fős csapatok indulhatnak, vezető tanár vagy mentor közreműködésével.
  • Kézikamerával, mobiltelefonnal, tablettel is lehet rögzíteni, a montírozáshoz vagy animációkhoz bármilyen program használható.
  • A filmek regisztráció után a www.tudasfeltoltes.hu oldalra („Ti töltitek fel 2.0” rovatba) tölthetők fel, majd a szakmai moderálás után kerülnek ki az oldalra.
  • A http://www.tudasfeltoltes.hu oldalon gyűjtött szavazatok („like-ok”) száma alapján a legnagyobb tetszést kapott 10 film az Országos Tehetségnap részeként megrendezésre kerülő március végi döntőbe kerül. A filmekről ezzel párhuzamosan felkért szakértők (tudósok, tanárok, filmes szakemberek) is szavaznak, az általuk legjobbnak ítélt 3 film is a döntőbe jut.

 

Az elkészült kisfilmek feltöltésének határideje: 2014. január 31. 24.00

Szavazás zárása: 2014. február 7. 24.00

 

További részletek: www.tudasfeltoltes.hu (Mi a tudásfelöltés 2.0? rovat)

Információ: www.facebook.com/tudasfeltoltes (aktualitások); tudasfeltoltes@tudastars.hu (technikai és egyéb kérdések)


 

4. Taníts ökosan! - Kreatív környezeti nevelési pályázat fiatal pedagógusoknak

 

Ökotovábbképzési lehetőség fiatal pedagógusoknak, pályakezdőknek, végzősöknek! Akik szeretnék a jövő generációját még felkészültebben "taní-tani". Az ökotárbor 15 fő számára nyitott Egerben. Akár szakdoga is lehet belőle! A jelentkezés feltételei:

Unod már az iskolapadot, de szeretnél fejlődni? Nincs még munkatapasztalatod? Kreatív vagy és a csapatmunka sem jelent számodra gondot? Akkor várjuk jelentkezésedet az Egerben megrendezésre kerülő 4 napos programunkra. A Harmónium Egyesület fiatal tanárok és pedagógia szakos hallgatók jelentkezését várja környezetvédelmi témájú táborára.

Mottó: Minden óra tematikájába beépíthetők a fenntarthatósági ismeretek és a környezetvédelem!

A Nemzeti Alaptanterv előírásai szerint a környezetvédelem nem önálló tárgyként, hanem integráltan oktatandó. Éppen ezért célunk segítséget nyújtani és eszközöket adni a fiatal, pályakezdő tanárok és végzős hallgatók számára a fenntarthatósági kérdések integrálására, saját tantárgyuk tematikájába. A négy napos program olyan gyakorlati tudást biztosít, amelyet pályakezdő pedagógusok hasznosítani tudnak majd munkájuk során, bármely szakterületen. A tábor részvevői a konkrét feladatoktól kezdve a csoportmunkáig különböző gyakorlati módszerekkel ismerkedhetnek meg. Az érintett témakörök között szerepel többek között az újrahasznosítás, a víztakarékosság, a közlekedés, az étkezés, fényszennyezés és a közösségi média használata, stb.

A pályázók köre:

- bármely szakos, friss diplomás pedagógus vagy

- végzős pedagógia szakos hallgató, aki még

- a 26. életévét nem töltötte be

- érdeklődik a környezetvédelem iránt és érdekli az integrált környezeti nevelés.

A pályázati anyagnak tartalmazni kell a jelentkező önéletrajzát és motivációs levelét. A motivációs levélben a jelentkezőnek meg kell indokolnia, hogy miért jelentkezik a programra. Másrészt a pályázótól olyan kreatív feladatjavaslato(ka)t várunk, amelyben megjelenik a környezettudatos szemléletmód. A célcsoport a 12-14 éves korosztály. A feladatoknak természetesen kapcsolódnia kell a pályázó szakjához. Például egy matematika szakos hallgatótól/tanártól olyan matekpélda ötleteket várunk, amelyben megjelenik a környezetvédelem.

A pályázat benyújtása elektronikus úton történik. A jelentkezéseket Ökotábor tárgy néven a következő e-mail címre várjuk: harmoniumegyesulet@t-online.hu

Beadási határidő: 2013. december 20. (péntek) éjfél

Elbírálás időpontja: 2014. január 10. (péntek)

A tábor várható időpontja: 2014. február első felében (várhatóan 2014. február 06-09)

A tábor alatt az ellátás (étkezés, szállás) és az oktatás biztosított, az utazást a résztvevő állja! Helyszín: Eger (Eszterházy Károly Főiskola)

A pályázatokat a Harmónium Egyesület környezeti nevelője, valamint elnöksége választja ki. A nyertes 15 főt e-mailben értesítünk az eredményről.

További információ kérhető: info@harmonium.hu, +36-1-2103090

A Harmónium Független Kommunikációs Egyesület 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy egy tudatosabb társadalom felé vezető úton segítse a jövő társadalmát. Mindezek érdekében évente több környezetvédelmi és kulturális témájú programot indít. Így jött létre az Aprólépés elnevezésű kezdeményezés, amely általános- és középiskolás diákoknak kínál pályázati lehetőségeket, hasznos tippeket és elméleti tudást a környezetvédelem területén. A Gazdálkodj okosan! címet viselő országos környezetvédelmi szemléletformáló kampány során az online oldaluk az egyetlen zöld ifjúsági portállá nőtte ki magát. Országos ökonapok során számos tapasztalattal gazdagodtunk, amit felhasználunk jelen tananyagfejlesztésben is.

A jelenlegi program célja az ökológiai szemléletformálás és a környezettudatos viselkedési módok széleskörű elterjesztése.

További részletek a szervezetről: www.harmonium.hu5. Túlélés Törvényei - kártyajáték


A kártya hasznos tanácsokkal szolgál, katasztrófa helyzetekre, szélsőséges természeti viszonyok, játékosan elsajátítható Túlélésére.

A vadonban és városi környezetben játszódó, az Egyesült Királyság elit katonai alakulatának alkalmazott technikáit bemutató kártyákat Kaszás Tamás fotói színesítik, aki a National Geographic C. és a 2010. év ifjú természet fotósa.

A kártyajátékkal elsajátítható a víztisztítás, vízszerzés a sivatagban, időjárás meghatározás, növények, állatok viselkedése alapján, tűzgyújtási módszerek, morze A,B,C, tájékozódás, túlélő felszerelés tartalma, menedékhely építés, segélykérés, mentés, ehető és mérgező növények, stb.

Hamarosan elkészül a Túlélés törvényei második része, mely még több ötletet kínál a természet és környezetünkkel való biztonságos együttélésre, a láthatatlan madár fotós, Máté Bence képeivel és Bear Grylls túlélési törvényeivel.

Játékszabályok:

1. Osszátok ki egyenlően a lapokat, amit akkor tehettek le egyenként, ha az ellenfélkezében lévő egyik lap címe alapján, el tudjátok mondani a törvényeket.

2. A ragadozó és nagyobb madarakkal, üthetitek a kisebb madár lapokat.

Megrendelhető awww.tavitura.hu weboldalon.

 

A hírlevélben megjelent hírekkel kapcsolatos véleményeket, észrevételeket, kritikákat várjuk a varga.attila@ofi.hu, vagy a neder.katalin@ofi.hu címen.

Ön hírlevelünk ##VERSION## számát kapta. Amennyiben hírlevél beállításait módosítani kívánja, megteheti a http://www.ofi.hu/ oldalon. Hírleveleinkre fel-, illetve leiratkozni a jobb oldali Hírlevél felirat alatt tud.

Kiadja az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet ##SUBSCRIBERS## példányban.
1051 Budapest, Dorottya u. 8.