Az Ökoiskola Hálózat 364. Hírlevele


2013. augusztus 28.

 

1. Legyen az Olvasás élménye mindenkié! – Olvasás világnapja szeptember 08.

2. Humánökológia tanfolyam – jelentkezési határidő 2013. szeptember 11.

3. „TeSzedd! – Összefogás a tiszta Magyarországért” akciónap – szeptember 14.

4. „Zöld Óvoda 2013” pályázat – 2013. szeptember 30.

5. EU LLP Grundtvig tréning ESDinPA ajánlatkérés – Oktatás a Fenntartható Fejlődésért/Környezetvédelmi oktatása a védett területekre vonatkozóan (GR-2014-293-001)

6. ZölDÖK táborok – 2013. október 4-6., 2014. április 11-13.

7. Programajánló Pálkövén

 

 

 

1. Legyen az Olvasás élménye mindenkié! – Olvasás világnapja szeptember 08.

 

Szeptember 8. az olvasás világnapja, az AKG Alapítvány a Marczi és az Olvasásklinika közreműködésével ez alkalomból egy egész napos eseményt rendez, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az olvasás fontosságára, valamint, hogy az olvasás élményét megosszák, népszerűsítsék.

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt, második kerületit és más kerületek olvasóit, iskolást, tanárt, szülőt, gyermeket, írót és olvasót előadásokkal, könyvcsere programmal, dedikálásokkal, gyerekprogramokkal, bemutatókkal, kedvezményekkel, ebookokkal. Mindennel, ami könyv és olvasás. A program az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság támogatásával valósul meg.

A belépés ingyenes, kilépés könyvvel! További információk elérhetők az www.olvasasvilagnapja.hu weboldalon.

 

 

2. Humánökológia tanfolyam – jelentkezési határidő 2013. szeptember 11.

 

A Kisközösségi Program (www.kiskozossegek.hu/Kiskozossegi-program) tízhónapos Humánökológia tanfolyama, amely "Rapa Nui vagy Tikopia? – Ökológiai válság és kiútlehetőségek" címmel indul 2013. szeptember 19-től - 2010 óta immár negyedszerre.

 

TÉMAKÖRÖK:

1. Az emberi bioszféra-átalakítás története – Mi, emberek lényegesen nagyobb mértékben alakítjuk át a bolygót, mint bármelyik másik faj. Vajon miként váltunk ilyen különleges élőlénnyé? Megvizsgáljuk az emberi történelmet egy szokatlan nézőpontból.

2. A fő környezeti problémák áttekintése – Milyen változásokat okozunk a bioszférában, és milyen társadalmi következményekkel járnak ezek? Éghajlatváltozás, erdőirtás, fajkihalások, vízszűkösség és társaik. Sokat hallunk róluk, de gyakran egymásnak ellentmondó információkat kapunk. Igyekszünk tisztább képet kialakítani a környezeti problémákról.

3. A környezeti problémák társadalmi háttere és a fő kiútlehetőségek – Mely alapvető társadalmi okokra vezethetők vissza a környezeti gondok? Változtathatók-e ezek a tényezők, és ha igen, hogyan? Megkíséreljük áttekinteni és rendszerbe foglalni az idekapcsolódó tudás legjavát.

4. Az ökológiai gondolkodásmód alapjai – Ökológiailag fenntartható társadalmak csak akkor jöhetnek létre, ha kultúránk uralkodó gondolkodásmódja alapvetően átalakul. Ez a változás már meg is indult: bár még korántsem vált dominánssá, az ökológiai gondolkodásmód egyre terjed. Vajon melyek a fő jellegzetességei, és miben tér el a ma uralkodó gondolkodásmódtól?

5. Ellenérvek az "antizöld" érvekkel szemben – Egyesek szerint világunk úgy jó, ahogy van, környezeti problémák nem is igazán léteznek. Vagy ha mégis, nem jelentenek komoly veszélyt: egy-két új technológia, meg egy kis gazdasági növekedés mindent meg fog oldani. Melyek a legjellegzetesebb "antizöld" érvek, és milyen ellenérveink lehetnek velük szemben?

6. Mit tehetünk mi? – Mindenki tehet valamit a környezeti problémák ellen, a fenntartható társadalmak érdekében. Általában az egyéni lehetőségekre szoktunk koncentrálni, holott a közös cselekvés mindig hatásosabb. Vajon mit tehetünk főként helyben, más emberekkel összefogva egy ökologikusabb életmódért? Áttekintjük a fő lehetőségeket.

A tanfolyam előadója Dr. Takács-Sánta András ökológus, az ELTE Környezettudományi Centrumának adjunktusa.

A tanfolyam részletes tematikája itt érhető el:

www.kiskozossegek.hu/upload/file/humanokologia_2013_2014_tematika.pdf

 

IDŐPONT:

A tanfolyam 2013. szeptember 19-től 2014. július 17-ig tart - minden héten 1x2 órában csütörtökön 18 és 20 óra között.

HELYSZÍN:

A budapesti helyszín a Humusz Ház, XI. Saru utca 11. – pár perc sétára (vagy egy villamosmegállónyira) a Móricz Zsigmond körtértől, illetve a Petőfi-híd budai hídfőjétől.

DÍJ:

A tízhónapos tanfolyam díja 58 000 Ft, amely négy egyenlő részletben fizetendő (szeptemberben, novemberben, decemberben és februárban), akár készpénzben, akár átutalással. A befizetett összeggel minden résztvevő a Kisközösségi Program (www.kiskozossegek.hu/Kiskozossegi-program) megvalósulását támogatja. Cégek számára a teljes összeg leírható költségként.

A JELENTKEZÉS MÓDJA:

Ha jelentkezni szeretne a tanfolyamra, kérjük, először írja meg ezt a szándékát a humanokologia@gmail.com címre legkésőbb szeptember 11-ig. Ezután küldünk információkat arról, hogy miként kellene befizetnie a tanfolyam díjának első részletét. Ennek határideje szeptember 13. Jelentkezése csak az összeg befizetésével válik majd érvényessé és véglegessé.

 

További részletek: www.kiskozossegek.hu/tanfolyam

 

 

3. „TeSzedd! – Összefogás a tiszta Magyarországért” akciónap – szeptember 14.

 

Az országos akció célja változatlan: személyre szólóan is felhívni a lakosság figyelmét a környezetvédelem fontosságára, a közvetlen lakóhelyi környezet és az ahhoz kapcsolódó természeti értékek megóvására.

A szervezők országszerte várják a lehetséges gyűjtőpontok bejelentését, valamint az önkénteseket, akik a www.teszedd.hu honlapon keresztül regisztrálhatják a fellelt hulladékok pontos helyét és mennyiségét, egyben jelentkezhetnek is az önkéntesek közé, és itt kerülhetnek interaktív kapcsolatba a szervezőkkel, lebonyolítókkal.

A szervezők megkezdték az egyeztetéseket annak érdekében, hogy a középiskolások számára ez az akció lehetőséget nyújtson a közösségi szolgálattal összefüggő egyéni vagy csoportos tevékenység teljesítéséhez is.

Bővebb információ: www.teszedd.hu, https://www.facebook.com/teszedd/info

 

 

4. „Zöld Óvoda 2013” pályázat – 2013. szeptember 30.

 

 

A Vidékfejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Mezőgazdasági Múzeum pályázatot hirdetett a “Zöld Óvoda 2013″ cím elnyerésére.

A pályázat célja a “Zöld Óvoda 2013″ cím elnyerése, ezen keresztül az óvodás korosztály élményekre és tapasztalatra építő környezeti nevelésben részesítése. A “Zöld Óvoda 2013″ címet a nyertes pályázó a nyertesek listájának közzététele napjától számított három naptári éven keresztül használhatja. A “Zöld Óvoda” kitüntető cím alkalmazható: az intézmény partnerkapcsolatainak építése és marketingtevékenysége során, mint a környezeti neveléssel kapcsolatos irányultságáról szóló referencia; tagja lesz a Zöld Óvodák hálózatának, kapcsolatrendszere bővül, programok kínálata segíti szakmai fejlődését.

Pályázók köre: a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 7.§ (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott, belföldi székhelyű óvodák, fenntartótól függetlenül.

Egy intézmény (összevont igazgatású intézmény esetén: tagintézményenként, telephelyenként külön-külön) csak egy pályázatot nyújthat be.

A pályázónak rendelkeznie kell nevelőmunkájában az elmúlt három évre vonatkozóan olyan kiemelkedő és eredményes feladatvállalással és tevékenységgel, melynek iránya a korszerű környezeti nevelés céljainak elérése érdekében hatékonyan valósult meg, illetve a pályázónak képesnek kell lennie arra, hogy a cím elnyerését követően folyamatosan teljesítse a Zöld Óvoda Kritériumrendszer feltételeit.

 

A pályázat benyújtása

Határidő: 2013. szeptember 30. 24:00 óra (hétfő)

Benyújtás: elektronikus és postai úton is.

A részletes kiírás az alábbi linken érhető el:

 

Zöld Óvoda 2013 – Pályázat a környezeti nevelést fontosnak tartó óvodák részére

További információ és technikai segítséget a Magyar Mezőgazdasági Múzeumnál Kerékgyártó Judit közművelődési munkatárs nyújt a 06/20/215-1928 telefonszámon, hétfőtől csütörtökig 8-12 és 13-16:30 óra között, pénteken 8-14 óráig, illetve e-mailen a kerekgyarto.judit@mmgm.hu címen.

Szakmai kérdésekben Katóné Antal Yvette pedagógiai és közoktatási szakértő munkanapokon a 06-82-422-177/108-es és a 30/434-3048-as telefonszámon, e-mailen, a katone.yvette@ke.hu vagy a kayvette66@gmail.com címen. A Vidékfejlesztési Minisztérium, Jogi Főosztályán Kovács Lászlóné a 06-1-795-3854-es üzenetrögzítős telefonszámon, továbbá e-mailen, a laszlone.kovacs@vm.gov.hu címen nyújt segítséget.

 

 

5. EU LLP Grundtvig tréning ESDinPA ajánlatkérés – Oktatás a Fenntartható Fejlődésért/Környezetvédelmi oktatása a védett területekre vonatkozóan (GR-2014-293-001)

 

Az “Oktatás a Fenntartható Fejlődésért/ Környezetvédelmi oktatása a védett területekre vonatkozóan” Grundtvig képzés Görögországban, Amfissa-ban kerül megrendezésre 2014. március 5-től 12-ig.

A képzés adatbázisa a http://ec.europa.eu/education/trainingdatabase/search.cfm linken érhető el. A részvételhez szeptember 1-ig töltse ki az alábbi honlapon található MEdIES Events elő-regisztrációs űrlapot és küldje vissza a képzés szervezőinek!

A képzés részvételi díját illető költségek fedezése érdekében. szeptember 17-ig jelentkezhet saját LLP(ETT) Nemzeti Hivatalánál. Információkat a képzéssel, illetve a jelentkezés első lépéseivel kapcsolatban a következő linken talál: MEdIES Events

Kapcsolat: psallidas@mio-ecsde.org

 

 

6. ZölDÖK táborok – 2013. október 4-6., 2014. április 11-13.

 

A Budai Nagy Antal Gimnáziumban 2004 óta működik egy zöld diákszervezet, a ZölDÖK, azaz a Zöld Diákönkormányzat. Célja az iskola zöldítése, a diáktársak szemléletformálása, közösségépítés. Tevékenységük nagyon sikeres lett, a diákokban felmerült az ötlet, hogy vonjanak be más iskolákat is, és építsenek hálózatot. 2011-ben WWF-es támogatással ezt el is kezdték és a pozitív visszajelzés után ismét sikeresen pályáztak újabb iskolák bevonására.

14 iskolát szeretnének meghívni vagy az őszi vagy a tavaszi háromnapos táborunkba. Iskolánként két diákot várnak és egy vagy két tanárukat egy egynapos továbbképzésre 2013 október folyamán.

Az őszi tábor időpontja: október 4-6, helyszín: Csobánkán a Cserkészparkban

A tavaszi tábor időpontja: április 11-13, helyszín: Királyrét, Duna-Ipoly NP oktatóháza

A ZölDÖK tevékenysége nagyon sokszínű, az egyik sikeres projektjük a Zöld Zugoly nyaranta a Művészetek Völgyében. A Facebook-on ezen a néven megtekinthető.

Iskolájuk környezetében, a XXII. kerületben, az önkormányzat támogatásával is aktívak, pl. Duna part takarításokat szerveznek, amin már más iskolák korábban csatlakozott diákjai is részt vesznek. A kerület iskoláinak jeles napokhoz kötődő rajzversenyeket, kiállításokat szerveznek.

Diákok és tanáraik jelentkezését várják a hálózatukba! Ezzel lehetőséget kínálnak az aktív állampolgárság, a fenntarthatóság tanításának erősítésére iskolájukban.

További információ: Darvas Kata 06/20/326 0486 kata.darvas@gmail.com

A ZölDÖK Hálózat építése az MKNE projektje, a Norvég Alap támogatásával. A tanártovábbképzést és a tábor költségeit a pályázat finanszírozza.

 

 

7. Programajánló Pálkövén

 

ERDEI ISKOLA A BALATONI ŐSHÜLLŐ NYOMÁBAN

A Pálkövei Erdei Iskolába szívesen fogadnak a Balaton természeti és történelmi értékeit felfedezni vágyó, belföldi és határon túli magyar diákcsoportokat. A kirándulás, erdei iskola program, hétvégi tábor kiváló lehetőséget biztosít a régió környezeti és természeti értékeinek megismerésére.

Aki pedig a balatoni őshüllő iránt is érdeklődik, látogassa meg a Balatoni Erdei Iskolák weboldaldalát:

http://www.balatonierdeiiskolak.hu/palkove-erdei-iskola.php

 

PÁLKÖVE IFJÚSÁGI SZÁLLÁS - A BALATON REJTETT KINCSE

5 nap/ 4 éj teljes ellátással, 6 ágyas, fürdőszobás faházakban: 11.500.-Ft/fő-től.

Kedvezmények: minden 16. fő számára a szállás és az étkezés ingyenes

100 fő feletti diákcsoport vezetői, valamint kísérője 3 napos Ausztria-i/Mariazell-i hétvégét kapnak ajándékba!

További részletek, kirándulás, erdei iskola, nyári tábor ajánlatok a weboldalon találhatók.

Ajánlatkérés: http://www.balatonierdeiiskolak.hu/balaton-ajanlatkeres.php

Mobil: 06-20-943-06 43 vagy 06-20-9221-581

 

 

 

A hírlevélben megjelent hírekkel kapcsolatos véleményeket, észrevételeket, kritikákat várjuk a varga.attila@ofi.hu, vagy a neder.katalin@ofi.hu címen.

Ön hírlevelünk ##VERSION## számát kapta. Amennyiben hírlevél beállításait módosítani kívánja, megteheti a http://www.ofi.hu/ oldalon. Hírleveleinkre fel-, illetve leiratkozni a jobb oldali Hírlevél felirat alatt tud.

Kiadja az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet ##SUBSCRIBERS## példányban.
1051 Budapest, Dorottya u. 8.