Az Ökoiskola Hálózat 361. Hírlevele


2013. június 26

1. Felhívás Erdei iskola programban való részvétel támogatásának igénylésére- határidő július 10.

2. Csíkoshátú Vadmalac Természetfürkész Tábor Kismaroson - végső jelentkezési határidő: 2013. július 3.

3. Tengerecki Tábor Tatán – 2013. július 16-21.

4. Kirándulás a kókai gyurgyalagtelepre – 2013. június 29.


 

1. Felhívás Erdei iskola programban való részvétel támogatásának igénylésére- határidő július 10.

 

A Környezet-és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), mint konzorciumi partnerek a Svájci - Magyar Együttműködési Program SH/4/10 azonosító számú „Égigérő tanterem” című projekt keretében teszik közzé ezt a felhívást, mely támogatási lehetőséget biztosít alapfokú (1-8. évfolyamos) és középfokú (5-8. évfolyamos) iskoláskorú gyermekek erdei iskola programon való részvételéhez minősített szolgáltatóknál.

 

Támogatás célja:

Lehetőséget teremteni a magyar iskoláskorú gyermekek számára, hogy

- minél több gyermek legalább egyszer eljuthasson erdei iskolába.

- részesüljenek a nevelési-oktatási rendszeren keresztül abban a tanulásszervezési módban/formában, amely lehetőséget biztosít a közvetlen környezet megélésére a folyamatok összefüggésben való látására, és jelentős közösségkovácsoló erővel is bír.

- megismerjék a NATURA 2000 programot, területeket, és ezen területek természetvédelmi értékeinek fontosságát.

 

Támogathatók köre:

Minden olyan általános iskola (1-8. évfolyamos), valamint középiskola (5-8. évfolyamos) osztályai, mely Magyarország területén működik, legalább egy fő pedagógusa rendelkezik azzal a tanúsítvánnyal, amely igazolja a Svájci - Magyar Együttműködési Program által támogatott „Természetismereti terepi vezető” című akkreditált továbbképzés sikeres elvégzését, illetve a Natura 2000 műhelymunkán való részvételt igazoló oklevéllel.

 

További feltétel:

Az iskola az erdei iskola programját csak olyan minősített erdei iskola szolgáltatónál valósíthatja meg, illetve veheti igénybe, ahonnan szintén egy fő elvégezte a Svájci - Magyar Együttműködési Program által támogatott „Természetismereti terepi vezető” című akkreditált továbbképzést, illetve részt vett a Natura 2000 műhelymunkán, melyeket tanúsítvánnyal illetve oklevéllel igazol.

A támogatási kérelmet kizárólagosan csak az iskola képviseletére jogosult személy nyújthat be!

 

A támogatás futamideje:

Támogatást a 2013. szeptember 9. és 2014. június 6. közötti időszakra tervezett erdei iskola program megvalósításához lehet igényelni.

 

A támogatási kérelem benyújtásának határideje:

2013. június 24-től 2013. július 10-ig folyamatos

 

További információ: http://www.kokosz.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=960

 

A támogatási kérelem benyújtásával kapcsolatosan felmerült kérdésekkel Molnár Zoltánhoz, az erdei iskola munkacsoport vezetőjéhez lehet fordulni munkanapokon, hétfőtől-csütörtökig, 08.00-12.00 óráig az alábbi elérhetőségeken:

E-mail: mzmadar6@gmail.com Tel.szám: 20/226-28282. Csíkoshátú Vadmalac Természetfürkész Tábor Kismaroson - végső jelentkezési határidő: 2013. július 3.


Idén is várja a Magosfa Alapítvány természet-felfedező tábora, izgalmas terepi kirándulásokkal, játékokkal, éjszakai kalandokkal az érdeklődő gyerekeket.

Időpont: 2013. július 08-14. (hétfő-vasárnap)

Korosztály:~8-12 évesek

Szállás: erdei környezetben, 4 személyes faházakban. (Kismagos Oktatóközpont)

Étkezés: Bőséges, napi ötszöri étkezés gyümölccsel.

 

Részletes leírás és jelentkezési lap a linken.

http://www.magosfa.hu/csikoshatu-vadmalac-termeszetfurkesz-tabor-20133. Tengerecki Tábor Tatán – 2013. július 16-21.

 

Családi FELFEDEZŐ tábor okos óvodásoknak, tudós kisiskolásoknak és szüleiknek

 

6 nap egyedi és különleges program, melyet csoportbontásban, tematikus napokon élvezhetnek a részvevő CSALÁDOK. Kikapcsolódásukat pedagógusok, művelődésszervezők segítik. Ez azt jelenti, hogy délelőtt 9-12-ig és délután 15-18 óráig a pedagógusok felügyelik és foglalkoznak a gyerekekkel, ugyanúgy, mint egy óvodában vagy iskolában. Ez idő alatt a szülők saját döntésük alapján részt vehetnek ezeken a foglalkozáson a gyermekükkel együtt, vagy részt vehetnek alternatív felnőtteknek szervezett programokon, illetve egyénileg is elfoglalhatják magukat. További információ: http://www.tengerecki.hu/index.php/-szuelknek-/taborok/504-3-tengerecki-tabor


 

4. Kirándulás a kókai gyurgyalagtelepre – 2013. június 29.


Az”Év Madarának” megismertetése céljából a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület túrát szervez a kókai gyurgyalagtelepre. A szakmai vezetésen túl, a látogatóknak gasztronómiai élményekben is részük lehet a Tóth Pince jóvoltából.

 

Program

Érkezés a Tóth Pincéhez 9:00 órakor. Tájékoztató a túra útvonaláról és a túráról. Reggeli: kemencében sült lángos, hamuban sült pogácsa, frissítők. Rövidfilm a gyurgyalagról, az „Év Madarának” bemutatása.

Indulás 10:00 órakor lovaskocsival a következő útvonalon: Tóth Pince-Jászberényi út- Crosspálya-Varga-hegy- Beregkút- Káposztáskertek-Zsámboki út- Ritva legelő- gyurgyalagtelep. Visszaút: Ritva legelő-Zsámboki út-Beregkúti út- Margit-hegy- Pincesor- Alsószőlő-Tóth Pince. A madarak megfigyelése után a résztvevők megtekintik a közeli réten legelő ősi magyar háziállatfajtákat (szürkemarha, mangalica, kecse, racka)

12:30-13:00 óra között ebéd (babgulyás). A program végén lehetőség van helyben készült portékák vásárlására.

Ajánlott: spektív, távcső, napszemüveg, napozókrém.

A túra útvonala kb. 6km.

Részvételi díj: felnőtt 2500Ft, gyerek 1300Ft, amely tartalmazza a vendéglátást és a lovaskocsikázást.

Információ: Kertész László, tel.:30 352 2038, E-mail: lkertesz@mail.datanet.hu

 

A hírlevélben megjelent hírekkel kapcsolatos véleményeket, észrevételeket, kritikákat várjuk a varga.attila@ofi.hu, vagy a neder.katalin@ofi.hu címen.

Ön hírlevelünk ##VERSION## számát kapta. Amennyiben hírlevél beállításait módosítani kívánja, megteheti a http://www.ofi.hu/ oldalon. Hírleveleinkre fel-, illetve leiratkozni a jobb oldali Hírlevél felirat alatt tud.

Kiadja az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet ##SUBSCRIBERS## példányban.
1051 Budapest, Dorottya u. 8.