Az Ökoiskola Hálózat 359. Hírlevele

2013. június 12.

 

1. Magyar Környezeti Nevelési Egyesület terepi módszertani képzése és pályázati beharangozója

2. Tesztfoglalkozások a Magyar Természettudományi Múzeumban – felhívás biológia szakos tanároknak

3. Az Euro Hungaricum Alapítvány nyári tábor ajánlatai

4. „Az erdő ajándéka” – élménytábor Budapesten

5. Nyári táborok a Ravazdi Erdei Iskolában


1. Magyar Környezeti Nevelési Egyesület terepi módszertani képzése és pályázati beharangozója


Örömmel jelezzük, hogy a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület ismét meghirdeti az Otthon az erdőben pályázatot, immár 3. alkalommal a következő tanévre. A részletes kiírást az mkne.hu/otthonazerdoben honlapon olvashatják.

Ismét szerveznek terepi módszertani képzést is, melyen a résztvevők információkat kaphatnak az Otthon az erdőben program következő évi pályázati anyagának megírásához és sok, gyakorlatban is használható ötletet, tapasztalatot, ismeretet a pályázattól függetlenül.

A képzés időpontja: 2013. június 21-22., helyszíne: Budapest, az MKNE irodája (1113, Zsombolyai u. 6.), illetve Kamaraerdő (terepi helyszín). A részletes program az mkne.hu/otthonazerdoben honlapon.

Részvételi díj: 6000 Ft, melyet a helyszínen vagy átutalással a 16200151-00270519 bankszámlaszámra (közlemény: terepi képzés) kell befizetni. Az összeg tartalmazza a pénteki és szombati ebédet, a pénteki közös, éttermi vacsorát és a napközbeni ellátás díját. Vidéki jelentkezőknek igény esetén a szervezők segítenek szállást keresni.

Jelentkezni lehet 2013. június 14-ig ezen az oldalon lehet 2013. június 20-ig.


2. Tesztfoglalkozások a Magyar Természettudományi Múzeumban – felhívás biológia szakos tanároknak

 

A Magyar Természettudományi Múzeum új múzeumpedagógia programjához várja hetedik évfolyamos osztályok jelentkezését. A múzeumi óra a Sokszínű Élet című kiállításban zajlik és a biodiverzitás témakörével, kiemelten hazánk élővilágával foglakozik. Az óra során sok önállóan vagy csoportban megoldandó feladat segítségével fedezik fel a gyerekek a kiállítást. A résztvevő csoportok számára természetesen mind a program, mind a múzeumi belépés ingyenes. A teszt-foglalkozások során begyűjtött tapasztalatok alapján tovább a múzeum dolgozói véglegesítik a programot, amelyet végül honlapukon közkinccsé tesznek.

További információkért keressék Holler Juditot: e-mail: holler@mttm.hu, telefon: (1)120-10-75/3202. A program a Natural Europe (magyarul: Mindenki Múzeuma) című projekt keretében valósul meg.


3. Az Euro Hungaricum Alapítvány nyári tábor ajánlatai

 

Az Alapítvány jó levegőn, családi környezetben, egész nyáron várja nyári táborokba a 6-14 éves korosztályú gyermekeket. Létszám: turnusonként max. 30 fő. Helyszín: Hatvan városában egy gyönyörű farm, ahol 6 hektár terület, gyümölcsös, hatalmas kert áll gyerekek rendelkezésére.


NYELV TÁBOR (Angol /Német) 24 000 Ft

A tábor célja intenzív nyelvoktatás, napi 4 órában, délelőttönként, kis csoportokban. A foglalkozások célja szókincsbővítés és beszédkészség fejlesztés. A tanárok játékosan, kreatív ötletekkel teszik a gyerekek számára könnyen elsajátíthatóvá az anyagot. A gyerekekkel foglalkozik egy kizárólag angolul beszélő, külföldi tanár is.

KREATIV TÁBOR 21 000 Ft

A tábor célja, hogy a gyerekek kézügyességét és kreativitását fejlessze. A foglalkozások a gyerekek képességeihez igazodnak: gyöngyfűzés, batikolás, szövés-fonás, dekorációs díszek készítése, képkészítés, kézimunkázás, agyagozás, ékszerkészítés.

 

SPORTTÁBOR 21 000 Ft

Labdajátékok: kosárlabda, röplabda, beachball, ping-pong, foci, tenisz, tollaslabda, méta, baseball. Ügyességi játékok: akadályversenyek, kirándulással egybekötött kincskeresés. Érzékelést és észlelést fejlesztő játékok.

 

LOGIKA TÁBOR 21 000 Ft

A foglalkozások során a gyerekek különböző stratégiai, logikai, ügyességi, érzékelést fejlesztő játékokat játszanak, feladványokat oldanak meg - backgammon, sakk, malom, színsakk, ördöglakatok, keresztrejtvények, fejtörők, sodoku, kártyajátékok, minilükk, elvarázsolt labirintus, kalózos bújócska, szafari bújócska, száguldó robotok.

 

DÉLUTÁNI PROGRAMOK

A gyerekek „kreatívkodnak”, sportolnak, JÁTSZANAK. A szabadidejüket sok mozgás, vidám játékok, csapatversenyek, „egy perc és nyersz” ügyességi játékok teszik változatossá. Minden program a szabadban, jó levegőn zajlik!

A tábor díját, két részletben is be lehet fizetni. (Testvérek részére, ill. akik több turnusra jelentkeznek, kedvezményt biztosítunk).

A bentlakásos tábor ára tartalmazza a foglalkozásokat, képzéseket, teljes ellátást, szállást.

 

Bővebb információ és jelentkezés: Szilágyi-Halász Réka Tel.: 06-70-388-4876

eurohungaricum@eurohungaricum.hu ,www.eurohungaricum.hu


4. „Az erdő ajándéka” – élménytábor Budapesten

 

„Egyszer volt hol nem volt, kerekerdő közepén volt egy gyönyörű szép tisztás és azon állt egy kis erdészház. Ott élt az erdész bácsi családjával…”

A szervezők 7-11 éves gyerekek jelentkezését várják az erdei élménytáborba 2013. július 8-12., naponta 8-16 óra között. Helyszín: Hármashatár-hegy, Szépvölgyi dűlő, Erdész ház (1 ha-os bekerített erdős parkban)

 A hely különlegessége az egyedülálló óriás szelídgesztenyefa-liget, ahol a tábor megrendezésre kerül. A parkban fellelhető különleges fenyőerdő biztosítja a nyári melegben is a különleges erdei klímát és friss levegőt. A park közepén található fedett foglalkoztató az esős időben nyújt menedéket. Megközelíthető: 65-ös autóbusz végállomástól (Fenyőgyöngye) 10 perc sétával, illetve autóval.

 

Az élménytábor programjai:

Hétfő délelőtt: Ismerkedés varázstoboz segítségével. Az erdészház parkjának felfedezése, erdei termékkóstoló (erdei mézek, lekvárok, gyógynövények).
ebéd mesemondás
délután: Festőnövényekkel festés papírra, közös térkép készítése az erdő ajándéka tanösvényről.

Kedd délelőtt: Cél az Árpád-kilátó, amit térkép és tájoló használatával kell megkeresni. Erdei sport- és akadálypálya (egyensúlyozás rönkökön és kötélen (slackline), célba dobás kosárba, fatuskóra).
ebéd mesemondás
délután: Vizes nemezelés.

Szerda délelőtt: Úticél a Vöröskővár és az alatta elterülő galagonya ország, vitorlázó repülőtér (bújócska meseszerű fák és sziklák között, „fűben - fában orvosság” ismerkedés gyógynövényekkel, róka ürge játék).
ebéd mesemondás
délután: Agyagozás, sóliszt- gyurmázás, közösen egy kis agyagkemence építése

Csütörtök délelőtt: A Hármashatár-hegy megmászása. Körpanoráma, a Budapestet övező gyönyörű táj bemutatása (esővíz játék, gyakorlati talajvédelem, faág hálózat építése közösen a meredek hegyoldalon).
ebéd mesemondás
délután: Ismerkedés a csodálatos faanyaggal, egyedi famedál készítése, közös fatál faragása. Találkozás az erdei varázslómanóval, mindenki ajándékba kap egy varázslatos fakockát, amivel meg is tanul varázsolni.

Péntek délelőtt: Cél a paplanernyősök hegye, az Újlaki-hegy. Az erdei állatok élete, cserkelés, nesztelen lopódzás, magasles (vaddisznós játék, sas-bagoly játék, visszatekintés a hét élményeire).
ebéd mesemondás
délután: Tábortűzrakás, gyújtás, közös sütés. A héten készült alkotások kiállítása.

Amit biztosítunk: étteremből rendelt meleg ebéd, naponta friss gyümölcs, uzsonna, friss erdei üdítő ital (menta, citromfű, szederlevél), foglalkozásokhoz szükséges anyagok, szerszámok.

 

A programokat Németh Péter, Pataky Andrea, Perényi Dorka, Szabó Cecília, Szabó Miklós vezeti. A tábor maximális létszáma 24 fő. Részvételi díj: 27.000,- forint


Jelentkezni lehet június 30-ig az erdoajandeka@gmail.com címen, vagy telefonon:

Pataky Andrea képzőművészeti és kézműves tanár, 06-20-346-31-31

Szabó Miklós erdőmérnök, tanár, 06-20-954-22-525. Nyári táborok a Ravazdi Erdei Iskolában


 

FOTÓS TÁBOR

 

A NymE Apáczai Kar Neveléstudományi Intézete a Ravazdi Erdei Iskolával közösen az idei évben is meghirdeti nyári táborát. A tavalyi év sikere alapján az idei nyári táborban is a természetfotózást helyezzük a középpontba, amelyet kiegészítenek az erdő élővilágát és a környék látnivalóit megismertető programok, valamint a kézműves foglalkozások.

A programokat a NymE-AK Neveléstudományi Intézetének oktatói vezetik, de felügyeletük mellett bekapcsolódnak a Ravazdi Erdészet erdészei, valamint a nyári gyakorlaton lévő hallgatók is. A fotós programokat Nagy Imre negyedéves tanító szakos hallgató vezeti, aki fotópályázatokon többször volt nyertes, illetve különdíjas is.

A tábor keretein belül nem profi fotósok képzésére törekszenek, hanem alapvető fotózási ismeretek gyakorlatorientált elsajátíttatására, a természeti értékek igényes rögzítésének megtanítása a cél. A táborba ezért azok is nyugodtan jelentkezhetnek, akik nem rendelkeznek komoly fotós felszereléssel vagy akár fényképezőgéppel. Természetesen az ideális az volna, ha a gyerekek legalább fényképezésre alkalmas mobilt vagy valamilyen egyszerű kompakt fényképezőgépet tudnának hozni.


Időpont: 2013. július 15-19. Helyszín: KAEG Zrt. Ravazdi Erdészet (9091 Ravazd, Erdészet út 1.) A tábor költsége: 24.000 Ft/fő (testvéreknek, visszatérőknek: 22.000 Ft/fő)

A tábor min. 10 fő jelentkezés esetén indul. A tábor költsége tartalmazza a napi ötszöri étkezés, a szállás, a kézműves foglalkozásokhoz szükséges anyagok és a Pannonhalmi Apátság belépőjének árát.

 

A táborra jelentkezni és további információ:

Lampert Bálint táborvezető, tel: 70/23-50-643, e-mail: termeszetbarat@atif.hu


KERÁMIA TÁBOR

 

Időpont: 2013. július 22-26-ig és augusztus 5-9-ig. Helyszín: Ravazdi Erdei Iskola (9091 Ravazd, Erdészet út 1.) Ár: 28.000 Ft Amit az ár tartalmaz: 5 nap, 4 éjszaka szállás költsége, napi ötszöri étkezés, a kreatív foglalkozásokhoz szükséges anyagok ára, programok díja.

 

Ebbe a táborba elsősorban azokat a jelentkezőket várják, akik a kreatív, alkotó tevékenységeket kedvelik, mert napi két kerámiafoglalkozáson is részt vehetnek.

Iparművész és keramikus pedagógusok vezetésével a kerámia tárgyak készítésének teljes folyamatát gyakorolhatják a táborlakók a tervezéstől a kész alkotások festéséig, kiégetéséig.

A gyermekek marokedényeket, ékszereket, gyöngyöket, medálokat, érméket készítenek, amiből a legszebbeket haza is vihetik magukkal.

Az alkotó tevékenységek mellett a gyermekek megismerhetik a környék látnivalóit, az erdő élővilágát, megvizsgálhatják a körülöttünk nyíló növényeket, hogy alkotásainkban visszatükrözhessék környezetünk inspiráló szépségét.

 

Jelentkezés és bővebb információ: libor.maria@kaeg.hu, 36 20/599-7838


ERDEI ÉLMÉNY TÁBOR

 

Időpont: 2013. július 29-augusztus 2. Helyszín: Ravazdi Erdei Iskola (9091 Ravazd, Erdészet út 1.) Ár: 25.000 Ft Amit az ár tartalmaz: 5 nap, 4 éjszaka szállás költsége, napi ötszöri étkezés, a kreatív foglalkozásokhoz szükséges anyagok ára, programok díja.


Játék, játék, játék 5 napon keresztül a természetben, a friss levegőn és közben rengeteg új dolgot fedezhetnek fel és ismerhetnek meg az erdő élővilágáról, a környezetről a „ravaszdi” gyermekek.

A túrák során megfigyeljük a vadon élő állatok életét, megismerjük, hogy melyik növény mire való és megpróbálunk a tapasztalatok alapján a tábor végére egy erdei menedéket (bungit) építeni magunknak.

 

Jelentkezés és bővebb információ: libor.maria@kaeg.hu, 36 20/599-7838

 

A hírlevélben megjelent hírekkel kapcsolatos véleményeket, észrevételeket, kritikákat várjuk a varga.attila@ofi.hu, vagy a neder.katalin@ofi.hu címen.

Ön hírlevelünk ##VERSION## számát kapta. Amennyiben hírlevél beállításait módosítani kívánja, megteheti a http://www.ofi.hu/ oldalon. Hírleveleinkre fel-, illetve leiratkozni a jobb oldali Hírlevél felirat alatt tud.

Kiadja az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet ##SUBSCRIBERS## példányban.
1051 Budapest, Dorottya u. 8.