Az Ökoiskola Hálózat 356. Hírlevele (Javított!)


 

2013. május 09.


1. Vízkvíz játék a tudatos vízhasználatért, vizeink jövőjéért, jutalom – 12 osztálykirándulás és egyénileg egy táblagép (Javított linkkel!)

2. Fejlesszünk együtt! - Tanulókonferencia a nevelési-oktatási programok fejlesztéséről

3. Ökoiskolai vezetői kérdőív középiskolák számára

4. Nemzetközi környezetvédelmi pályázat középiskolásoknak

5. Öko-rejtvény pályázat eredményhirdetése

6. Műhelytalálkozó 2013. május 29-én a Fővárosi Állat- és Növénykertben

 

1. Vízkvíz játék a tudatos vízhasználatért, vizeink jövőjéért, jutalom – 12 osztálykirándulás és egyénileg egy táblagép

 

Játékra és interaktív ismeretszerzésre hív a Nemzeti Környezetügyi Intézet kampánya Múltunk és jövőnk a víz címmel a vizkviz.eu honlapon. A honlapon e-tananyagok, online játékok és ismeretterjesztő filmek várják a 14-20 éves korosztályt és minden érdeklődőt. A kampány a vízzel kapcsolatos tudás, a tudatos vízfogyasztás fejlesztésére fókuszál, ami érinti a mindennapi életünk valamennyi területét (háztartás, bevásárlás, fogyasztási szokások). Emellett célja a hazai természeti és felhasználói vízbázisok értékeinek bemutatása, megszerettetése.

A honlapon található anyagok megismerésével szerzett ismereteiket a diákok egy kvízjáték keretében tehetik próbára – regisztrációt követően – 2013. április 22. és május 24. között, osztállyal közösen, vagy egyénileg illetve egy osztály tagjaként. A kvíz kérdéseire legjobban válaszoló középiskolások között egyéni ajándékként egy közkedvelt táblagép, az osztályok között pedig 12 darab osztálykirándulás kerül kisorsolásra. Az eredményhirdetés 2013. június 5-én, a Környezetvédelmi Világnapon lesz.

Az osztálykirándulásokra busszal szállítják a nyertes osztályokat egy-egy gyönyörű helyre, ahol valamilyen vízzel kapcsolatos élményben lesz részük, egy-egy nemzeti parktól érdekes szakmai programot is kapnak, és egy-egy ebédre is megvendégelik őket. A tervezett helyszínek ismertetése szintén megtalálható a honlapon.

Az osztály-játékhoz nem kell mást tenni, mint az intézménynek regisztrálni az iskola osztályait az Oktatási Hivatal adatbázisában szereplő email címen az info@vizkviz.eu címről kapott titkos azonosítóval. Az osztály közösen is töltsön ki egy kvízt, ezzel már esélyt szerez az osztálykirándulásra. A legjobb átlageredmények mellett az is számít, hogy az osztálylétszámhoz arányában kinek sikerült több diákot osztálytagként megmozgatnia. Bízunk benne, hogy sok osztályt és diákot a játékosok között üdvözölhetünk, és a kampány vége után is haszonnal látogatják a honlapot!

 

 

2. Fejlesszünk együtt! - Tanulókonferencia a nevelési-oktatási programok fejlesztéséről

 

A TÁMOP-3.1.1. „XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció)” 3. alprojekt „Nevelés-oktatás fejlesztése, komplex pilot programok” nyitókonferenciája 2013. május 31-én, a Városmajori Gimnáziumban kerül megrendezésre.

 

A TÁMOP-3.1.1. 3. „Nevelés-oktatás fejlesztése, komplex pilot programok” alprojekt hét témát foglal magába, melyek fő fókusza az egész napos iskola nevelési-oktatási programjainak kidolgozása. További fókuszpontok a felzárkóztatás, a fenntarthatóság pedagógiája (ökoiskolák), és pedagógiai jó gyakorlatok terjesztése. A fejlesztő munkát az alprojekt munkatársai az iskolai partnerekkel szoros együttműködésben végzik majd. Az alprojekt nyitókonferenciáján az alprojekt egésze mellett mind a hét téma bemutatkozási lehetőséget kap, a fejlesztési folyamat egészének kontextusában értelmezve az egyes témák küldetését, céljait, tervezett tevékenységeit.

A konferencia interaktív formában valósul meg, hiszen – ahogy címe is jelzi - a közös és kölcsönös tanulási folyamatot szolgálja. Célja egyfelől, hogy a részvevők betekintést nyerjenek az alprojekt átfogó és témánkénti céljaiba, szakmai terveibe; másfelől pedig az, hogy a résztvevők kérdéseikkel, véleményükkel, fejlesztési igényeik feltárásával segítsék az alprojekt fejlesztő munkáját. A konferencia tevékenységformái ennek a párbeszédnek az előmozdítását célozzák.

 

A konferencia időpontja: 2013. május 31. 10.00 – 16.00

A konferencia helyszíne: Városmajori Gimnázium (Budapest, XII. kerület Városmajor u. 71.)

A konferencián való részvétel ingyenes, de online regisztrációhoz kötött, amelyet az alábbi linkre kattintva lehet megtenni:

http://felmeres.ofi.hu/index.php?sid=62287&lang=hu

 

A szervezők a jelentkezőket a regisztrációk sorrendjében fogadják: a sikeres regisztrációról e-mailben visszaigazolást küldenek és a regisztrált résztvevők részletes tájékoztatást kapnak.

 

 

3. Ökoiskolai vezetői kérdőív középiskolák számára

 

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) a TÁMOP 3.1.1 XXI. századi közoktatás – fejlesztés (II. szakasz) címet viselő program keretei között nevelési-oktatási programok kidolgozásával nyújt segítséget a hazai iskoláknak. E fejlesztésekhez kapcsolódva történik az ökoiskolák nevelési-oktatási programjának fejlesztése is, ily módon a kérdőív illeszkedik az Ökiskola cím monitoring vizsgálatok sorozatába.

 

Annak érdekében, hogy a kialakításra kerülő ökoiskola nevelési-oktatás program minél nagyobb mértékben szolgálja az ökoiskolák igényeit, hogy minél pontosabb képet kapjunk az ökoiskolák helyzetéről és szakmai munkájáról, kérjük az középiskolai ökoiskolák vezetőit, 2013. május 22. –ig töltsék ki az online kérdőívet.

A kérdőív közvetlenül a http://felmeres.ofi.hu/index.php?sid=81847&lang=hu

címen érhető el. Együttműködésüket előre is köszönjük!

 

 

4. Nemzetközi környezetvédelmi pályázat középiskolásoknak

 

Magyar iskolák jelentkezését is várják Az európai iskolák egy élhető bolygóért elnevezésű nemzetközi környezetvédelmi versenyre, amelyre 11 ország diákjainak van lehetősége nevezni, hogy kreatív módon hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

Az ERSTE Alapítvány és a Természetvédelmi Világalap (WWF) 7-10. osztályos tanulók számára hirdet iskolai versenyt, amelyre Ausztriából, Bulgáriából, Horvátországból, Csehországból, Magyarországról, Moldáviából, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából és Ukrajnából várják az iskolák jelentkezését. A program az ökológiai lábnyom és az egészséges folyók témája köré összpontosul.

A környezetvédelmi program egyhetes tanár-diák akadémiával kezdődik, amelyre szeptember 27. és október 2. között Ausztriában kerül sor. A résztvevők számos műhelyfoglalkozáson és szabadtéri programon vesznek majd részt, amelyek a fogyasztás globális hatásairól, a Dunáról, mint “Európa életvonaláról”, és a civil aktivitásról szólnak. Projektmenedzsment, csapatépítés és sajtókommunikáció szintén a program részét fogja képezni. A diákoknak az iskolaév végéig van idejük arra, hogy saját környezetvédelmi projektjeiket véghezvigyék, ez lehet akár utcaszínház, kiállítás, újságcikksorozat vagy a bármilyen kreatív megoldás a gyerekek fantáziájától függően.

A környezetvédelmi projektek alakulása egy nyilvánosan elérhető interaktív blogon is követhető lesz, itt a résztvevők naplót vezetnek, képeket és videókat oszthatnak meg a tapasztalatcsere elősegítésének céljából.

A diákok és tanárok 2014 júniusában egy záróesemény keretében Romániában találkoznak, ahol bemutatják projektjeiket, és a 2014-es őszi időszak új együttműködési akcióin is együtt gondolkodnak majd. A környezetvédelmi programok megvalósításáért pénzügyi támogatásban részesülnek az iskolák.

A jelentkezés határideje 2013. július 9., részletes információk és a regisztráció menete a www.wwf.at/esfalp oldalon érhető el.

 

5. Öko-rejtvény pályázat eredményhirdetése

 

A Srí Prahláda Általános Iskola 4 fordulóból álló öko rejtvény-pályázat eredményei a következők:

Az egyes rejtvények megfejtései az alábbi szavakat eredményezték: róka, gesztenye, sündisznó, avar. Sokfelől érkeztek be nagyon színvonalas megfejtések, valamint a megfejtésekből készített ügyes fogalmazások. A bizottság külön pontozta a rejtvények teljes megfejtését, valamint külön a fogalmazásokat. Ezekből alakult ki a végső összpontszám, s így a legjobbak helyezése:

 

Alsó tagozat:

1. Paulik Dávid – Nógrádmegyer 48 pont

2. Sándor Dominika – Nógrádmegyer 46 pont

3. Pandosz Anita – Budapest 45 pont

 

Felső tagozat:

1. Vasas Anett - Karcag 50 pont

2. Radó Albert – Somogyvámos 47 pont

2. Madarász Danka – Somogyvámos 47 pont

3. Gyurácz Eszter – Vasszilvágy 45 pont


Gratulálunk a nyerteseknek! A nyeremények postai úton jutnak el a díjazottakhoz. A legjobb fogalmazások rövidesen olvasható lesznek www.oktatas.krisnavolgy.hu honlapon.6. Műhelytalálkozó 2013. május 29-én a Fővárosi Állat- és Növénykertben


Természet- és környezetvédelem iránt érdeklődő diákok és pedagógusok figyelmébe!


A Magyar Biológiai Társaság Környezet- és Természetvédelmi Szakosztálya, a Fővárosi Állat- és Növénykert, az MTA Ökológiai Kutatóközpontja és a Varangy Akciócsoport Egyesület egész napos vonalas létesítmények és természetvédelem műhelytalálkozót szervez 2013. május 29-én a Fővárosi Állat- és Növénykertben.


A rendezvény részletes leírását, valamint a letölthető jelentkezési lapot a Konferencia Sorozat honlapján találják:

http://www.mtbk.hu/IENE_muhely_2013

Az érdeklődő hallgatók jelentkezését 2013. május 20-ig várják a szervezők!

 

 

 

A hírlevélben megjelent hírekkel kapcsolatos véleményeket, észrevételeket, kritikákat várjuk a varga.attila@ofi.hu, vagy a neder.katalin@ofi.hu címen.

Ön hírlevelünk ##VERSION## számát kapta. Amennyiben hírlevél beállításait módosítani kívánja, megteheti a http://www.ofi.hu/ oldalon. Hírleveleinkre fel-, illetve leiratkozni a jobb oldali Hírlevél felirat alatt tud.

Kiadja az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet ##SUBSCRIBERS## példányban.
1051 Budapest, Dorottya u. 8.