Az Ökoiskola Hálózat 352. Hírlevele

2013. április 03.

 

1. Ökoturisztikai online kérdőív – április 05-ig

2. Kockás liliom túra - április 13

3. „Élő kincseink - Ne csak lásd, védd meg!” pályázat

4. „Rajzolj 100 éves kisvasutat!” rajzpályázat

5. Agenda 21 Internet Konferencia

6. Ösvény Oktatóközpont ajánlatai

 

1. Ökoturisztikai online kérdőív- április 05-ig

 

Az Ipoly Erdő Zrt. három szlovákiai és további egy magyar partner együttműködésével valósítja meg a Magyar-Szlovák Erdészeti és Vadászati Klaszter létrehozása elnevezésű projektet (HUSK/1001/1.1.2/0022) Nógrád megyében, Pest megye Szobi és Váci kistérségében, valamint Szlovákia Levice, Veľký Krtíš, Krupina, Detva and Lučenec régióiban. A klaszter kiemelt célja a határmenti területek gazdasági versenyképességének növelése, gazdasági együttműködésük erősítése, természeti értékeik megőrzése, melynek eszköze a fenntartható fejlődés támogatása a vadászat, az erdészet, a biomassza gyártás és felhasználás és az ökoturisztikai szolgáltatás terén.

Ez a projekt lehetőséget ad egy - az erdei turizmus fejlesztése és az idegenforgalmi lehetőségek optimalizálása céljából készülő - ökoturisztikai tanulmány elkészítésére, melynek kutatási részéhez kéri az Ipoly Erdő Zrt. az Önök közreműködését!

Amennyiben hajlandó néhány percet szánni egy online kérdőív kitöltésére, kérjük kattintson az alábbi linkre: http://goo.gl/XIdFR Köszönjük előre is részvételét ebben a fontos kutatásban!

 

2. Kockás liliom túra- április 13

 

Az E-misszió Természet-és Környezetvédelmi Egyesület sok szeretettel várja virágnéző túrasorozatának soron következő eseményére, mely során az Egyesület a védett kockás liliomot szeretné bemutatni az érdeklődőknek.

Szent György havában, a virágkoszorút öltött vadkörtefákkal egy időben emelik fel virágaikat a kockásliliomok. A rózsaszín, sakktáblaszerűen foltos, bókoló virágok sok természetfotóst ihlettek meg. E szemet-lelket gyönyörködtető liliommal április során szakemberek vezetésével, lápréteket és ligeterdőket bebarangolva találkozhatnak a természetjáró túra résztvevői.

 

Helyszín: Beregi-sík, Márokpapi környéke

Időpont: 2013. április 13. (szombat)

Indulás: Csiperke Erdei Iskola és Tábor (Márokpapi, Kossuth u. 111.) reggel 10:00

Túravezetés az adott napon ingyenes.

 

Az Egyesület különjáratot bérel, mely szombat reggel indul Nyíregyházáról. A korlátozott kapacitás miatt (40 fős autóbusz) az autóbuszos utazást választók esetében fontos a jelentkezés és a befizetés sorrendje. A busz költsége 1.500 Ft/fő, családoknak (szülő - gyerek, unokatestvér, nagyszülő - unoka) kedvezményesen 950 Ft/fő.

Bővebb információt olvashat és a jelentkezési lapot letöltheti az alábbi linkről: : http://csiperkeerdeiiskola.hu/index.php/hirek/1-friss-hirek/302-kockas-liliom-tura-2013

A kitöltött jelentkezési lapot a kolocsan.tunde@e-misszio.hu címre küldjék vissza!

Szállás: http://csiperkeerdeiiskola.hu/index.php/hirek/1-friss-hirek/292-10-kedvezmeny-a-kockasliliom-viragzas-idejere

 

3. „Élő kincseink – Ne csak lásd, védd meg!” pályázat

 

A Harmónium Független Kommunikációs Egyesület Aprólépés és a Látó-Mező Közösségi Ökotábor csapata kreatív alkotói pályázatot ír ki a közelgő Madarak és fák napja (május 10.) alkalmából. A szervezők elsősorban olyan alkotásokat várnak, amelyben a lakóhely, a környezet „élő kincsei” kerülnek bemutatásra. Például hazánkban megtalálható rövidebb-hosszabb ideig nálunk időző madarak, vagy hazai, őshonos madarak, fafajok. Az alkotás készülhet akár egy kedvenc madárról, fáról is. Korhatár nincs, viszont a fődíjra csak a 7 – 14 év közötti pályázók jogosultak! Beküldési határidő: 2013. május 12.

Pályázni lehet: szabadon választott technikával készített illusztrációkkal (pl. rajz, grafika, képregény, montázs, fotó, videó …), illetve rövid szöveges alkotásokkal (szabadon választott műfajban írott munkák – pl. mese, levél, mini esszé, vers, vicc stb. maximum 2000 karakter vagy egy A4 kézzel írott oldal terjedelemben).

 

A részletes pályázati kiírás: www.aprolepes.hu/kreativ-palyazat linken olvasható.

 

4. „Rajzolj 100 éves kisvasutat!” rajzpályázat

 

A Kemencei Erdei Múzeumvasút ma is üzemelő fekete-völgyi szakaszának építése 100 évvel ezelőtt kezdődött. A jubileumi év alkalmából az Ipoly Erdő Zrt. pályázatot hirdet óvodások, valamint alsó és felső tagozatos tanulók számára, melyeken keresztül bepillantást nyerhetünk az elmúlt 100 év történéseibe!

A pályamű témája lehet az erdei vasút építése; a vasúti járművek és szerelvények bemutatása; az erdőben, erdei vasúton, rakodókon és fatelepen dolgozó brigádok élete; a faanyag közelítésének, felterhelésének és szállításának módjai; az erdei vasút és a ló kapcsolata; az erdei vasút napjainkban betöltött szerepe.

A kisvasút történetének megismeréséhez érdemes ellátogatni az alábbi honlapokra: www.kisvasut.hu, www.ipolyerdo.hu

Az alkotások bármilyen technikával készülhetnek (grafitceruza, színes ceruza, filctoll, zsírkréta, pasztellkréta, vízfesték, akril festék, akvarellfesték, kollázs illetve vegyes technika.) A papír mérete ne haladja meg az A/3 formátumot! Az alkotás hátuljára minden esetben írják rá a mű készítőjének nevét, életkorát, iskoláját és osztályát, valamint a mű címét! Egy pályázó max. 3 pályaművel indulhat!

Az értékelés során az ötletességet, a kivitelezést, valamint a választott témában a helyi specialitásokra történő utalásokat is figyelembe veszik.

A szakmai zsűri az alábbi kategóriákban választ nyerteseket:

- óvoda

- általános iskola 1-2. osztály

- általános iskola 3-4. osztály

- felső tagozat

A kategóriák 1-3. helyezettjei családi belépőjegycsomagokat, kisvasutazásra feljogosító menetjegyeket, valamint rajzeszközöket vehetnek át.

Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy az alkotások beküldésével átadják rajzuk felhasználási jogát a kiírónak; továbbá elfogadják, hogy a beküldött pályaművek nem kerülnek megőrzésre, visszaküldésre. Az alkotásokkal együtt pályázati adatlapot is be kell küldeni, mely letölthető a www.ipolyerdo.hu honlapról, vagy beszerezhető az KEMV állomásán.

A pályaművek beérkezési határideje: 2013. június 30. A pályaműveket postai úton az alábbi címre eljuttatni: Ipoly Erdő Zrt. Kemencei Erdészet, 2638 Kemence, Fő út 274.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre és a díjak kiosztására 2013. július 27-én, a Kemencei Erdei Múzeumvasút napján kerül sor. A nyerteseket előzetesen postán vagy e-mailben értesítik. A beérkezett rajzok legjobbjaiból 2013. szeptember 30-ig, a Kemencei Erdei Múzeumvasúton kiállítást rendeznek, ahol a kisvasútra érkező látogatók által leadott szavazatok alapján közönségdíjat adnak át, melyet a nyertes az Európai Erdők Hetén vehet át.

Bővebb információ a pályázattal kapcsolatban: Erősné Dobson Zsófia, erdei iskola vezető

Ipoly Erdő Zrt. Kemencei Erdészet, 27/365-161, kemence@ipolyerdo.hu

 

5. Agenda 21 Internet Konferencia

 

2013. április 18.-án 00:00-24:00 között tanítókat és tanulókat várnak a világ minden tájáról – várhatóan öt kontinensről, 50 országból -, hogy rész vegyenek a minden évben megrendezésre kerülő internetes konferenciára. A fenntarthatóság témakörében konferenciatermekkel, moderátorokkal, nemzetközi szakértőkkel, műhelymunkákkal várják a szervezők a regisztrált résztvevőket. Az idei konferencia központi témája a szegénység.

További információ és regisztrációs lehetőség a http://www.agenda21now.org weboldalon.

 

6. Ösvény Oktatóközpont ajánlatai

 

Az Ösvény Oktatóközpont oktatási és szabadidős programokat, foglalkozásokat tart a természet és környezetünk megismerésére óvodásoktól a felnőttekig, magánszemélyektől a cégekig.

Az Ösvény Oktatóközpontban természetismereti foglalkozások, erdei iskolai programok, terepgyakorlatok, túrák sorát tartják iskolai csoportok számára, de az egyedi igényeket is kiszolgálnak. A foglalkozások során komplex, tevékenységre épülő módszerekkel dolgoznak az Oktatóközpont szakértő terepvezetőivel kinti és benti helyszíneken.

További információ: http://osvenykft.hu

 

A hírlevélben megjelent hírekkel kapcsolatos véleményeket, észrevételeket, kritikákat várjuk a varga.attila@ofi.hu, vagy a neder.katalin@ofi.hu címen.

Ön hírlevelünk ##VERSION## számát kapta. Amennyiben hírlevél beállításait módosítani kívánja, megteheti a http://www.ofi.hu/ oldalon. Hírleveleinkre fel-, illetve leiratkozni a jobb oldali Hírlevél felirat alatt tud.

Kiadja az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet ##SUBSCRIBERS## példányban.
1051 Budapest, Dorottya u. 8.