2020. április 10., péntek , Zsolt

1055 Bp., Szalay u. 10–14.

Tel.: (+36-1) 235-7200

Fax: (+36-1) 235-7202

magyar english
Elfelejtett jelszó

Arany János Programok  IKT  OFI  OKJ  SDT  Vizsgacentrum  biztonságos iskola  egészségtudatos iskola  erőszakmentes  kiadvány  konferencia  kétszintű érettségi  letölthető  oktatás  próbaérettségi  pályázat  rendezvény  ÚPSZ  Új Pedagógiai Szemle  érettségi 

Intézeti folyóiratok

Köznevelés
Új Pedagógiai Szemle
Educatio
Könyv és nevelés
Kattintson ide a rendeléshez!
Nemzetközi kapcsolatok >> Kisgyermekkori nevelés

Az európai oktatási minisztériumok kisgyermekkori neveléssel foglalkozó szakértőinek látogatása

2012. december 15.

A kisgyermekkori nevelés témájában a magyar elnökség kezdeményezésére elfogadott tanácsi következtetések alapján 2012 elején az Európai Unióban munkacsoport jött létre a  kisgyermekkori nevelés fejlesztésére és a jó példák megosztására. Nemzetközi kutatások bebizonyították, hogy a színvonalas kisgyermekkori nevelésnek kitüntetett szerepe van az oktatási esélyegyenlőség növelésében és a hátrányok kompenzálásában, közvetetten az iskolát korán elhagyók és a szegénységben élők számának csökkentésében is jelentős szerepet játszik.

A munkacsoport első tanulmányi látogatását 2012. november 19. és 21. között Magyarországon az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szervezte az Oktatásért Felelős Államtitkárság és a Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárság munkatársainak segítségével.

A tanulmányút témája a nevelési programoknak a minőség biztosításában játszott szerepe volt.

Az EU tagországokból és az Európai Bizottságtól hazánkba látogató 28 külföldi szakértő 3 napos tanulmányútja során meglátogatta a budapesti Mályva Óvodát és Bölcsődét, az észak-magyarországi régióban a bükkábrányi BSMK Napsugár Napközi Otthonos Óvodát és Bölcsődét óvodába integrált bölcsődei csoporttal és a szihalmi KIKI Egységes Óvoda-Bölcsődét.

A magas színvonalú kisgyermeknevelés nemcsak a helyi viszonyokat tükröző és az iskolába lépés előtti gyermekkort egységesen kezelő intézményi-pedagógiai programoknak köszönhető, hanem a pedagógusok, az intézményvezetés, a fenntartó és a szülők felelősségteljes együttműködésének is.

Az Egri Regionális Módszertani Feladatokat Ellátó Bölcsőde meglátogatása kapcsán a résztvevők a pedagógusképzésről beszélgettek az egri tanárképző főiskola és az ELTE tanáraival.

Szűk körű konferencia keretében a munkacsoportnak lehetősége nyílt a kisgyermekkori nevelés magyar szakértőivel, a minisztérium szakfelelőseivel és más érdekelt felekkel is eszmecserét folytatni, valamint alkalom adódott arra, hogy a magyar felek is bepillantást nyerjenek más országok, pl. Németország, Hollandia, Luxemburg, stb. kisgyermekkori nevelési rendszerébe.

Fő kérdésként merült fel, hogy miképpen lehetséges a legmagasabb színvonalú ellátás biztosítása érdekében a szakma, a tudomány és a közigazgatás egységes szemléletének kialakítása.

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.