2020. április 10., péntek , Zsolt

1055 Bp., Szalay u. 10–14.

Tel.: (+36-1) 235-7200

Fax: (+36-1) 235-7202

magyar english
Elfelejtett jelszó

Arany János Programok  IKT  OFI  OKJ  SDT  Vizsgacentrum  biztonságos iskola  egészségtudatos iskola  erőszakmentes  kiadvány  konferencia  kétszintű érettségi  letölthető  oktatás  próbaérettségi  pályázat  rendezvény  ÚPSZ  Új Pedagógiai Szemle  érettségi 

Intézeti folyóiratok

Köznevelés
Új Pedagógiai Szemle
Educatio
Könyv és nevelés
Kattintson ide a rendeléshez!
Nemzetközi kapcsolatok >> Aktív állampolgárságra nevelés

Európa Tanács által támogatott projekt az aktív állampolgárságra nevelésről az OFI koordinálásával

2013. szeptember 13.

Az Európa Tanács 2013 májusában kísérleti jelleggel pályázatot hirdetett nemzetközi projektekre, amelyek a demokratikus és aktív állampolgárságra nevelés promócióját és fejlesztését tűzik ki célul. Az Európa Tanács által támogatást nyert kísérleti projekt címe: Út a demokráciához: támogatás tanároknak a diákok aktív állampolgárságra neveléséhez. A projekt megvalósítási időszaka 2013 júliusától novemberig tart.

A jelenleg is zajló, OFI által koordinált projekt átfogó célja, hogy az Európa Tanács Demokratikus állampolgárságra nevelés és emberjogi nevelés kartájának gyakorlatba ültetéséhez javaslatokat tegyen a szükséges és hosszútávon felhasználható eszközökre és módszerekre. A projektben EU-s tagállamok és más országok működnek együtt, összegzik a demokratikus állampolgárságra vonatkozó gyakorlataikat, amely során tanulnak egymástól. További cél a partner országok kapcsolatainak megerősítése ezen a területen. A projekt elsősorban ahhoz kíván hozzájárulni, hogy az iskolák jobban megértsék a demokratikus állampolgárságra nevelés fontosságát, javuljanak a tanárok ez irányú kompetenciái, és láthatóbbá, ismertebbé váljanak a demokrácia és a gyermekjogok kérdései.

A tervezett tevékenységek:

A projekt partnerei összegyűjtik és megosztják az országaik tanterveiben és tanárképzésében a demokratikus állampolgári és emberjogi nevelésre vonatkozó információkat, és egynapos tanártréninget szerveznek kísérleti jelleggel. A képzés tartalmát részben a közös témák alapján együtt állítják össze, részben pedig az aktuális nemzeti kérdéseket, külön-külön dolgozzák ki. Magyarország képviseletében az OFI szervezi meg a projekt budapesti záróülését, amelynek célja egyrészt a nemzeti tréningnapok tapasztalatainak összegzése, másrészt a tréning képzési tartalmainak bemutatása a tanárképzők és a civil szervezetek számára, valamint közös jelentés és javaslatok kidolgozása.

A projekt keretében rövidfilm készül a széles közönség számára, amelynek segítségével az aktív állampolgárságra nevelés különböző kérdéseire hívják fel a partnerek a figyelmet.

 

Partnerek:

  • a horvátországi Oktatási és Tanárképző Intézet (Education and Teacher Training Agency)
  • a romániai Oktatási Szolgáltatások Intézete (Institute for Education Sciences)
  • Montenegrói Egyetem Filozófiai Karának egyik egysége, a Civitas Montenegró Centrum
  • a demokratikus állampolgári és emberjogi nevelés UNESCO montenegrói elnöksége

A projekt magyarországi képviseletét és koordinációját az OFI látja el.

 

Várt eredmények:

A projekt szakmai diskurzust kezdeményez az aktív állampolgárságra nevelés pedagógiai eszközeiről, erősíti a tanári- és a tanulói kompetenciákat, beazonosítja a kompetenciák hatékony fejlesztésére szolgáló módszereket, és elérhetővé teszi a partnerországok aktív állampolgárságra neveléséről összegyűjtött információkat.

 

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.