2020. május 25., hétfő , Orbán

1055 Bp., Szalay u. 10–14.

Tel.: (+36-1) 235-7200

Fax: (+36-1) 235-7202

magyar english
Elfelejtett jelszó

Arany János Programok  IKT  OFI  OKJ  SDT  Vizsgacentrum  biztonságos iskola  egészségtudatos iskola  erőszakmentes  kiadvány  konferencia  kétszintű érettségi  letölthető  oktatás  próbaérettségi  pályázat  rendezvény  ÚPSZ  Új Pedagógiai Szemle  érettségi 

Intézeti folyóiratok

Köznevelés
Új Pedagógiai Szemle
Educatio
Könyv és nevelés
Kattintson ide a rendeléshez!
Lezárt kutatások, projektek >> Szakképzési projektek

Szakképzési projektek 2007

2009. január 22.

2007 -ben megvalósított szakképzési projektek

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet jogelődje az Országos Közoktatási Intézet – 2006. november 15 - 2007. augusztus 31. közötti fejlesztési és munkatervi feladatainak megvalósításához – előterjesztést nyújtott be az Országos Szakképzési Tanácshoz. Az intézetben számos olyan szakmai tevékenység zajlott, amelyik közvetlen vagy közvetett módon a közoktatási rendszerben vagy azon kívül zajló szakképzés fejlesztését is szolgálták.

A pályázat pontjaiban az egyes feladatok megvalósításához szükséges költségkeretek komplexen kerültek meghatározásra. A keret tartalmazta a feladathoz kapcsolódó szervezési, irányítási, koordinálási munkák, tanácskozások, adminisztráció, külső szakértők bevonása stb. költségeit, továbbá a feladathoz kapcsolódó felhalmozást is.

A tervezett költségkeret részösszegei irányszámok voltak és az előterjesztés úgy fogalmazott, hogy a megvalósítás során eltérés lehet, de azonban a felhasználás a megadott keretnél nagyobb nem lehet.

Az intézet 2007 januári átszervezése után az Országos Közoktatási Intézet, a Professzorok Háza, a Sulinova Kht. egyes feladatai és az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum egy új küldetés mentén fogalmazta meg stratégiáját.

A jogelőd intézmény feladatait átvéve új szakmai prioritások, új kutatói-fejlesztői kompetenciák mentén, a támogatási szerződésben vállalt feladatok továbbvitelére vállalkoztunk.

Az átszervezés, létszámleépítés okozta nehézségek miatt azonban határidő módosítást kértünk és kaptunk.

A benyújtott és elfogadott programcsomag fő céljai az alábbiak voltak:

- követelményrendszer standardizálása, beleértve ebbe a közoktatáson belül működő szakképző intézményekre vonatkozó követelményeket,

- az oktatás és a munkaerőpiac közötti kapcsolatrendszer erősítése,

- a szakképzési rendszer átláthatóságának biztosítása,

- hozzáférhetőség javítása a közoktatás, ezen belül a szakképzés területén,

- korszerű képzési módszerek és formák fejlesztése és terjesztése,

- regionális és helyi szintű együttműködés támogatása,

- az intézmények közötti együttműködés fenntartása és erősítése,

- a helyi innováció segítése, az eredmények bevezetése és széleskörű elterjesztése érdekében a szaktanácsadás erősítése,

- nemzetközi együttműködések keretében az ekvivalencia támogatása,

- egységes képesítési keretrendszer kidolgozásában való közreműködés,

- a munkaerő mobilitási erősítése,

- a nemzetközi joggyakorlatok adaptálása a hazai képzési rendszer működésére,

- kapcsolattartás az Európai Unió intézményeivel,

- a Nemzeti Fejlesztési Terv emberi erőforrás program prioritására illeszkedő fejlesztési feladatok megvalósítása, illetve ezen fejlesztési feladatokat kiegészítő hazai fejlesztési feladatok megvalósításában történő közreműködés.

A fejlesztések részletes bemutatása itt olvasható.

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.