2020. január 24., péntek , Timót

1055 Bp., Szalay u. 10–14.

Tel.: (+36-1) 235-7200

Fax: (+36-1) 235-7202

magyar english
Elfelejtett jelszó

Arany János Programok  IKT  MAG  OFI  SDT  Vizsgacentrum  adaptív  biztonságos iskola  egészségtudatos iskola  erőszakmentes  kiadvány  kompetencia  konferencia  oktatás  pályázat  rendezvény  tanulásszervezés  ÚPSZ  Új Pedagógiai Szemle  érettségi 

Intézeti folyóiratok

Köznevelés
Új Pedagógiai Szemle
Educatio
Könyv és nevelés
Kattintson ide a rendeléshez!
Kiadványaink

VALIDÁCIÓ - A hozott tudás elismerése a felsőoktatásban

validacio_boritoA tanulás fogalma ma már egyre kevésbé kapcsolódik kizárólagosan az iskolázáshoz, sőt egyre kevésbé szűkül le egy adott életkorra. A szervezett képzésen kívül számos tevékenység (például a munkavégzés) eredményezhet új tudást, ennek tudatos kezelése a korábbiaktól eltérő megközelítést tesz szükségessé mind a képzők, mind az iskolarendszerből már kikerült, de új tudások megszerzésében érdekeltek részéről. A könyv címében szereplő validáció kifejezés egy eljárás megnevezése, ami szorosan kapcsolódik a tanulás újszerű megközelítéséhez.

Több európai országban működik olyan rendszer, amely lehetővé teszi a már megszerzett tudás beszámítását a felvételin vagy a képzési program egyes elemeinek teljesítésébe.

Kötetünkben azokat a szakmai eredményeket tesszük közzé, melyek a hazai oktatási intézmény- és jogrendszer keretei között működő, az európai normákkal összehangolt, strukturált felsőoktatási elismerési rendszer modelljének kidolgozása során születtek. E rendszer segíti, hogy a felsőoktatásba jelentkezők vagy a már ott tanulók tanulási eredményeinek azonosítására, dokumentálására, értékelésére és beszámítására (egy szóban összegezve: validálására) átlátható módon, a minőségre fókuszálva kerüljön sor, függetlenül attól, milyen tanulási környezetben szerezték azokat.


Letölthető

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.