2020. június 04., csütörtök , Bulcsú

1055 Bp., Szalay u. 10–14.

Tel.: (+36-1) 235-7200

Fax: (+36-1) 235-7202

magyar english
Elfelejtett jelszó

Arany János Programok  IKT  MAG  OFI  SDT  Vizsgacentrum  adaptív  biztonságos iskola  egészségtudatos iskola  erőszakmentes  kiadvány  kompetencia  konferencia  oktatás  pályázat  rendezvény  tanulásszervezés  ÚPSZ  Új Pedagógiai Szemle  érettségi 

Intézeti folyóiratok

Köznevelés
Új Pedagógiai Szemle
Educatio
Könyv és nevelés
Kattintson ide a rendeléshez!
Kiadványaink

Felsőfokú? Szakképzés?

felsofokuA felsőfokú szakképzés bevezetése óta vitatott képzési formája a felsőoktatásnak és a szakképzésnek. Miközben a kormányzat és a képző intézmények évről évre jelentős erőfeszítéseket tesznek e képzési forma népszerűsítésére, a jelentkezők száma eddig messze alatta maradt a várakozásoknak. 2009 volt az első olyan év, amikor sikerült hallgatókkal feltölteni a rendelkezésre álló kapacitásokat, amelynek hátterében – valószínűleg – a párhuzamos finanszírozási struktúra bevezetése áll.

A felsőfokú szakképzés fogyasztói eddig elsősorban azok a fiatalok voltak, akik első próbálkozásra nem kerültek be a felsőoktatás valamely diplomaadó képzésébe. A kétszintű felsőoktatási struktúra bevezetését követően az alapképzésbe járók számára a kettős finanszírozás lehetőségét nyitotta meg az állam, vagyis a Bsc-hallgatók párhuzamosan részt vehetnek a felsőfokú szakképzésben is. Ugyanakkor a mindennapi tapasztalatok azt mutatják, hogy a felsőfokú szakképzettséggel rendelkezők elhelyezkedési esélyei nem nagyok, jelentősek a szakmák szerinti különbségek, és csak néhány olyan akad, amelynek valóban jó a munkaerő-piaci értéke.

Vizsgálatunk arra vállalkozott, hogy bemutassa a felsőfokú szakképzés nemzetközi tapasztalatait, ismertesse az elmúlt tíz év hazai gyakorlatát, felderítse a képző intézmények motivációit. A kutatás a felsőfokú szakképzésben végzettek továbbtanulási ambícióit, a képzéssel való elégedettségét és munkaerő-piaci esélyeit is elemzi. Összegyűjtött empirikus adataink lehetőséget nyújtanak a felsőfokú szakképzés helyzetének áttekintésére, valamint a képzési formára vonatkozó további fejlesztési elképzelések megalapozására.

Letölthető

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.