2020. június 06., szombat , Norbert, Cintia

1055 Bp., Szalay u. 10–14.

Tel.: (+36-1) 235-7200

Fax: (+36-1) 235-7202

magyar english
Elfelejtett jelszó

Arany János Programok  IKT  MAG  OFI  SDT  Vizsgacentrum  adaptív  biztonságos iskola  egészségtudatos iskola  erőszakmentes  kiadvány  kompetencia  konferencia  oktatás  pályázat  rendezvény  tanulásszervezés  ÚPSZ  Új Pedagógiai Szemle  érettségi 

Intézeti folyóiratok

Köznevelés
Új Pedagógiai Szemle
Educatio
Könyv és nevelés
Kattintson ide a rendeléshez!
Kiadványaink

Elektronikus kiadványok

Műhelybeszélgetések a nemzetközi tanulói teljesítménymérésekről

 muhelybeszelgetesekA nemzetközi tanulói teljesítménymérések eredményei az utóbbi évtizedben egyre növekvő mértékben váltak a szakmapolitikai döntések tényezőivé. A nemzetközi szervezetek közül Magyarország, azaz a magyar közoktatás az 1970-es évektől vesz részt az IEA Társaság (International Association for the Evaluation of Education Achievement) ciklikusan ismétlődő méréseiben, majd 2000-től a fejlett gazdaságú országok nemzetközi szervezete, az OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) által kezdeményezett, 2000-től 2015-ig tartó PISA néven közismert (Programme for International Student Assessment) felmérés-sorozatba is bekapcsolódott.

A nemzetközi mérések „társadalmasítási folyamatának” egyik állomásaként három műhelykonferencia valósult meg az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetben (OFI) 2009. április 30-án, május 7-én és május 15-én, az Oktatási Hivatal Közoktatás-értékelési Programok Főosztályának munkatársaival történt együttműködésben. A műhelymunka a kutatói bázis bővítését célozta, azt feltételezve, hogy elsősorban e kutatói kör érdekelt a nemzetközi mérések adatbázisainak szakszerű elemzésében, továbbá érdekelt különböző másodelemzések elvégzésében. A műhelykonferencia céljaként tehát nemzetközi mérések adatait felhasználó, értelmezők szakértelmének növelését jelöltük meg.

A műhelykonferencia-sorozat a nemzetközi teljesítménymérések terméke az előadásokból és a műhelymunka tapasztalataiból szerkesztett szakmai kiadvány. A DVD-én az előadások és prezentációk mellett a mérések adatbázisait és az elemzéshez szükséges szoftvereket, SPSS modulokat és programokat is elérhetővé tettük. A mérés legfontosabb eredményeit bemutató köteteken kívül számos tematikus elemzési lehetőséget is rejtenek még az adatbázisok.

Tartalom:

 • Balázsi Ildikó: Az OECD PISA, IEA TIMSS és PIRLS adatbázisainak bemutatása
  (Előadás és prezentáció)
 • Balkányi Péter: PIRLS- Nemzetközi tanulói szövegértési képességmérés
  (Előadás és prezentáció)
 • Szepesi Ildikó: A TIMSS 2007-es mérés elemzése (természettudomány, matematika)
  (Előadás és prezentáció)
 • Ostorics László: A PISA-mérések általános jellegzetességei, a PISA 2006 eredményeinek bemutatása
  (Előadás és prezentáció)
 • Kádárné Fülöp Judit: A nemzetközi felmérések hazai felhasználása, a másodelemzések lehetőségei
  (Előadás és prezentáció)
 • Kocsis Mihály: Meddig érvényes a „PISA-látlelet”?
  Az I. évfolyamos hallgatók akadémiai képességeinek vizsgálata - (Előadás és prezentáció)

Kiadványok

Mellékletek (Egyben tölthető le.)


Kattintson ide a rendeléshez!

 

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.