2020. június 01., hétfő , Pünkösd, Tünde

1055 Bp., Szalay u. 10–14.

Tel.: (+36-1) 235-7200

Fax: (+36-1) 235-7202

magyar english
Elfelejtett jelszó

Arany János Programok  IKT  MAG  OFI  SDT  Vizsgacentrum  adaptív  biztonságos iskola  egészségtudatos iskola  erőszakmentes  kiadvány  kompetencia  konferencia  oktatás  pályázat  rendezvény  tanulásszervezés  ÚPSZ  Új Pedagógiai Szemle  érettségi 

Intézeti folyóiratok

Köznevelés
Új Pedagógiai Szemle
Educatio
Könyv és nevelés
Kattintson ide a rendeléshez!
Hírek és aktualitások

Szegedi AJTP konferencia − ezúttal jó gyakorlatokkal

2011. április 13.

A Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Program X. Országos Konferenciájára idén március 31. és április 2. között került sor a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, a Szeged Városi Kollégium és az OFI Arany János Programiroda szervezésében. A két és fél napos konferencián most a program jó gyakorlatai kaptak főszerepet.

AJTP_2011_konferencia
Képgaléria

A konferencia résztvevőit házigazdaként Gál Béla igazgató köszöntötte a Novotel Hotel konferenciatermében, majd Kardos János, Szeged Megyei Jogú Város Oktatási, Kulturális és Sport Irodájának vezetője üdvözölte a város nevében az egybegyűlteket. Dr. Gloviczki Zoltán helyettes államtitkár üdvözlő levelét Tolnai József, az Arany János Programiroda vezetője olvasta fel, ezt követték a szakmai előadások. Nagy érdeklődés övezte Yrjö Mulari, a finn Kainuu Tartomány Oktatási Hivatala nyugalmazott vezetőjének előadását, aki prezentációját követően válaszolt az érdeklődők kérdéseire is. A tehetségnevelés kapcsolódási lehetőségeiről tartott előadást Dr. Polonkai Mária, a Magyar Tehetséggondozó Társaság és az AJTP Szakmai Tanácsadó Testületének alelnöke.

Az első nap a 2011. évi Pro Talento díjak átadásával zárult, az emlékérmeket és okleveleket Dr. Polonkai Mária és Veres Pál, az AJTP Intézményei Egyesületének elnöke adták át Bereczkiné Székely Erzsébetnek, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium tanárnőjének, programvezetőnek, Borenszkiné Imre Évának, a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium igazgatónőjének és Kecskés Évának, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium kollégiumi nevelőtanárának, programgazdának.

Az Arany János Tehetség Tanács ünnepélyes megalakulását követően pénteken Hlavnya Emese tehetségfejlesztő pedagógus (Zrínyi Ilona Gimnázium, Nyíregyháza) vetítéses beszámolójával kezdte meg szakmai munkáját a konferencia „Finnország egy gyakorló pedagógus szemével” címmel. Ezt követték a „jó gyakorlat előadások”, melynek keretében a tanulásmódszertan fejlesztési lehetőségeiről (Hodossyné Bereczk Erna), a kőszegi programhétvégékről (Horváthné Kutasi Mária), a kaposvári tehetségsegítő gyakorlatokról (Hujber Tamásné) és az AJTP matematikai tanulmányi versenyeiről (Dr. Katz Sándor) láthattak a résztvevők prezentációt.

Szekcióülések következtek, ahol a konferencia résztvevői kisebb csoportokban vitathatták meg a feladattervek, költségvetések, egyéni fejlesztési tervek és kerettantervek kapcsán elhangzott vitaindítókat.

A konferencia szabadidős programja ezúttal Ópusztaszer volt, ahol a Nemzeti Emlékparkban tölthettek el a pedagógusok néhány kellemes órát.

Szombaton először Kindrusz Pál mérési szakértő érdekes előadását hallgathatták meg a résztvevők a programba jövőre bekerülő tanulók kompetenciáiról, ezúttal már Szeged Megyei Jogú Város Városházának Dísztermében, majd ugyanitt folytatódtak a jó gyakorlatok bemutatói.

Dr. Szilágyi László a „Kreátor játékórát” mutatta be, Nagy Kálmán és Ringhofer Ervin a tanulmányi ösztöndíj, ill. a szociális támogatás rendszerét ismertették Székesfehérvárról és Budapestről. A „best practice”-ok sorát Dr. Szolcsányi Jánosné zárta, aki a pécsi programban zajló drámaoktatásról tartott előadást.

Ezután a szekciók raportőrei számoltak be a kiscsoportban elhangzott legfontosabb tanulságokról, végül Dr. Polonkai Mária zárta be a konferenciát összegző gondolataival.


Tolnai József

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.