2020. január 24., péntek , Timót

1055 Bp., Szalay u. 10–14.

Tel.: (+36-1) 235-7200

Fax: (+36-1) 235-7202

magyar english
Elfelejtett jelszó

Arany János Programok  IKT  MAG  OFI  SDT  Vizsgacentrum  adaptív  biztonságos iskola  egészségtudatos iskola  erőszakmentes  kiadvány  kompetencia  konferencia  oktatás  pályázat  rendezvény  tanulásszervezés  ÚPSZ  Új Pedagógiai Szemle  érettségi 

Intézeti folyóiratok

Köznevelés
Új Pedagógiai Szemle
Educatio
Könyv és nevelés
Kattintson ide a rendeléshez!
Hírek és aktualitások

Múzeumi hírek - Múzeumok Majálisa 2013

2013. május 08.

Május 11-12-én, szombaton és vasárnap reggel 9 órától 18 óráig a Múzeumkertben és a Magyar Nemzeti Múzeum épületében.

majalis

A Pedagógiai Múzeum az elmúlt évekhez hasonlóan egy konkrét témát jár körül a Múzeumok Majálisán. Korábbi programjaink (Iskolai egészségügy, Jutalmazás és büntetés, Oktatófilm stb.) folytatása az idei: az iskolai egyenruha és a viselet.

Milyen volt a magyar iskolai egyenruházat: a tóga, a Bocskai viselet, a matrózzubbony, a matrózblúz, az iskolai kötény, a tornaruha, a diáksapka, a sapkajelvény, az iskolaköpeny?

Mit viseltek az ifjúsági szervezetek tagjai: a cserkészek, a leventék, az úttörők?

Hogyan változott az iskolai öltözék? Mennyire követték a divatot? Uniformizáltak, vagy pont ellenkezőleg, megkülönböztettek? Szerették, vagy lázadtak ellene?

A majálisra látogatók ezen a „dekoratív” témán keresztül ismerkedhetnek a különböző korok magyar oktatástörténetével, gyermekkortörténetével. Eredeti és rekonstruált ruhadarabok, sapkajelvények fényképmásolatok, miniatűr ruhamakettek idézik meg a múltat.


jutkababa_tisztitott2

 A közönséget az alábbi foglalkozásokra várjuk:

  • Készíts papírbabára öltözéket! Kézműves foglalkozás: előre elkészített ruhasablonok kivágása, történeti papírbabák felöltöztetése. Építs egy 1920-as éveket modellező tantermet papírból!
  • Készíts matrózgallért, kézelőt! Kézműves foglalkozás: textilek, szalagok felhasználásával viselhető darabok elkészítése.
  • Tervezz sapkajelvényt történeti minták alapján! Kézműves foglalkozás: motívumok, jelképek alkalmazásával alkosd meg iskolád emblémáját!
  • Pózolj a fotóparaván mögött! Fényképezés: „Emlék iskolai éveimből”.
  • „De nehéz az iskolatáska…” Iskolaköpeny divatbemutató a Deák Diák Általános Iskola diákjaival (szombaton 11.30-kor és 12 órakor)További információk

tel.: 3235513

www.opkm.hu

muzeum@opkm.hu

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.