2020. június 05., péntek , Fatime

1055 Bp., Szalay u. 10–14.

Tel.: (+36-1) 235-7200

Fax: (+36-1) 235-7202

magyar english
Elfelejtett jelszó

Arany János Programok  IKT  MAG  OFI  SDT  Vizsgacentrum  adaptív  biztonságos iskola  egészségtudatos iskola  erőszakmentes  kiadvány  kompetencia  konferencia  oktatás  pályázat  rendezvény  tanulásszervezés  ÚPSZ  Új Pedagógiai Szemle  érettségi 

Intézeti folyóiratok

Köznevelés
Új Pedagógiai Szemle
Educatio
Könyv és nevelés
Kattintson ide a rendeléshez!
Hírek és aktualitások

Kulturális ajánlás készült az iskolai közösségi szolgálathoz

2014. május 22.

2014. május 22-én Hammerstein Judit, Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Dr. Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója tartott közös sajtótájékoztatót Budapesten a kulturális szaktárca és a köznevelési ágazat együttműködéséről az iskolai közösségi szolgálat témájában.

Szoros együttműködési kezdődött meg a kulturális és a köznevelési terület között az iskolai közösségi szolgálat hatékony működése érdekében. A Kultúrért Felelős Államtitkárság és az OFI támogatni kívánja a kulturális intézmények és az iskolák közötti kapcsolatfelvételt, valamint a közösségi szolgálat művelődési intézményekben való elterjedését.

Hammerstein Judit
Hammerstein Judit

A kulturális intézmények hamar felismerték az iskolai közösségi szolgálatban rejlő lehetőségeket és felelősséget. Számos múzeum, könyvtár, levéltár, színház és közművelődési intézmény nyitotta meg kapuit a közösségi szolgálatot teljesítő diákok előtt. (Az IKSZ emellett kulturális civil szervezeteknél is teljesíthető.)

Dr. Kaposi József
Dr. Kaposi József

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága és az OFI a kulturális területen végzett iskolai közösségi szolgálat eredményessége és a közösségi szolgálathoz kapcsolódó pedagógiai célok érvényesülése érdekében munkacsoportot hozott létre. A két szakterületen felhalmozódott tudás hívta életre Az Iskolai Közösségi Szolgálat elterjesztése a kulturális intézményekben című ajánlást, amely a kulturális és művelődési területen dolgozó munkatársakat segíti az iskolai közösségi szolgálathoz kapcsolódó szervezési és működtetési feladatok ellátásában. A dokumentum jogszabályokat, módszertani ajánlásokat, praktikus forgatókönyveket és gyakorlati tanácsokat tartalmaz a kulturális területen megvalósuló tevékenységek keretrendszerének kidolgozására, mely révén az iskolai közösségi szolgálat szerves módon épülhet be az érintett intézmények, szervezetek mindennapi gyakorlatába. A fő cél az, hogy minden intézmény – az iskolával együtt – a helyi adottságokhoz és a saját elképzeléseihez, felkészültségéhez igazodó tevékenységeket szervezzen a közösségi szolgálat programjában. A munkacsoport a közösségi szolgálathoz kapcsolódó közös képzés kidolgozását és akkreditáltatását is tervbe vette. A képzésen pedagógusok és kulturális szakemberek egyaránt részt vehetnek.

Az ajánlás részletes bemutatására a Magyar Nemzeti Múzeumban kerül sor a témában rendezett műhelykonferencián május 26-án, ahol a kulturális intézmények mellett a pedagógiai intézetek is jelen lesznek. Kulturális szakemberek, pedagógusok és diákok osztják meg egymással tapasztalataikat, nehézségeiket, jó gyakorlataikat.

Az ajánlással együtt az OFI ismét kiírta a Segítő diákok pályázatot a közösségi szolgálatban résztvevő diákok, pedagógusok és – új kategóriaként – fogadóintézmények számára. A diákok kisfilmekkel vagy fotókkal, míg a pedagógusok és a fogadóintézmények fényképekkel pályázhatnak. A pályázat részleteiről az www.ofi.hu oldalon tájékozódhatnak.

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.