2020. január 24., péntek , Timót

1055 Bp., Szalay u. 10–14.

Tel.: (+36-1) 235-7200

Fax: (+36-1) 235-7202

magyar english
Elfelejtett jelszó

Arany János Programok  IKT  MAG  OFI  SDT  Vizsgacentrum  adaptív  biztonságos iskola  egészségtudatos iskola  erőszakmentes  kiadvány  kompetencia  konferencia  oktatás  pályázat  rendezvény  tanulásszervezés  ÚPSZ  Új Pedagógiai Szemle  érettségi 

Intézeti folyóiratok

Köznevelés
Új Pedagógiai Szemle
Educatio
Könyv és nevelés
Kattintson ide a rendeléshez!
Hírek és aktualitások

Iskolai közösségi szolgálat a kulturális területen

2014. május 27.

Műhelykonferencián mutatták be az iskolai közösségi szolgálathoz készült kulturális ajánlást és számos jó gyakorlatot a Magyar Nemzeti Múzeumban 2014. május 26-án. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által szervezett szakmai rendezvényt Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár és dr. Kaposi József az OFI főigazgatója nyitotta meg.

A konferencia résztvevőit Dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntötte, aki kiemelte, az iskolai közösségi szolgálat egyik fontos feladata, hogy közelebb hozza a tanulókhoz a való életet, „az igazán fontos dolgokat”. Véleménye szerint a közösségi szolgálat remek lehetőség a múzeumok számára, amely által minden szereplő csak gazdagszik.

IMG_0300
Dr. Kaposi József

Ezt erősített meg Hammerstein Judit, kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár is megnyitójában, beszédében kiemelte: az előző fejlesztési ciklusban az intézmények közötti partnerség eredményeként a köznevelési intézményekkel 6500 együttműködési megállapodás született, és 200 virtuális múzeumi informatikai pont létesült. Hangsúlyozta, a köznevelési és kulturális terület között irányítói szinten is rendszerszerű együttműködésre törekszik az államtitkárság. Az iskolai közösségi szolgálat felelősségteljes és izgalmas új együttműködésre ad lehetőséget a pedagógusoknak és a kulturális területen dolgozó szakembereknek. A Nemzeti Művelődési Intézet 2013 őszétől fogadószervezetként van jelen az Iskolai Közösségi Szolgálat programban. Eddig mintegy 80 közoktatási intézménnyel kötött a közösségi szolgálat közös lebonyolításáról szóló megállapodást.

Dr. Kaposi József, az OFI főigazgatója fontos eredménynek tartja azt a megszületett ajánlást, amely a plenáris előadások keretében került bemutatásra, hiszen a kulturális és művelődési területen dolgozó munkatársaknak ez módszertani segédletet nyújt. Az együttműködéseknek új keretet biztosíthat a hamarosan induló TÁMOP 3.1.15 projekt is. Felhívta a figyelmet arra, hogy a diákok számára nagy motivációt jelent, ha a program minden pontján részt vehetnek annak kialakításában, kiválaszthatják, hogy mely területeken tevékenykednek. Az elmúlt időszak egyik legsikeresebb és legnépszerűbb köznevelési újításának nevezte az Iskolai Közösségi Szolgálatot.

A plenáris előadások keretében Dr. Gurmai Beáta, Kultúráért Felelős Államtitkárság főtanácsosa részleteiben is ismertette az Iskolai Közösségi Szolgálat elterjesztése a kulturális intézményekben című ajánlást, mely jogszabályokat, módszertani segédletet, praktikus forgatókönyveket és gyakorlati tanácsokat tartalmaz a kulturális és művelődési területen megvalósuló tevékenységek keretrendszerének kidolgozására, a küldő-, a fogadóintézmények munkájának megkönnyítése érdekében. Szabó István, politikai tanácsadó (EMMI, Köznevelésért Felelős Államtitkárság) a közösségi szolgálathoz kapcsolódó jogi keretekről és lehetőségekről tartott előadást. Dr. Bodó Márton, az OFI tudományos munkatársa pedig a közösségi szolgálat bevezetése óta eltelt két tanév tapasztalatait összegezte kutatási eredményekkel és jó gyakorlatokkal alátámasztva.

A további plenáris előadások, illetve a délutáni szekcióelőadások konkrét megvalósult programok eredményeit mutatták be. Az ismertetett jó gyakorlatok példaként szolgáltak arra, hogy az iskolai közösségi szolgálat mennyiféleképpen valósulhat meg a kulturális ágazatban.

A képre kattintva galéria nyílik meg:

IKSz műhelykonferencia  

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.