2020. június 05., péntek , Fatime

1055 Bp., Szalay u. 10–14.

Tel.: (+36-1) 235-7200

Fax: (+36-1) 235-7202

magyar english
Elfelejtett jelszó

Arany János Programok  IKT  MAG  OFI  SDT  Vizsgacentrum  adaptív  biztonságos iskola  egészségtudatos iskola  erőszakmentes  kiadvány  kompetencia  konferencia  oktatás  pályázat  rendezvény  tanulásszervezés  ÚPSZ  Új Pedagógiai Szemle  érettségi 

Intézeti folyóiratok

Köznevelés
Új Pedagógiai Szemle
Educatio
Könyv és nevelés
Kattintson ide a rendeléshez!
Hírek és aktualitások

Fénytanoncok - Múzeumok Majálisa

2014. június 04.

A Pedagógiai Múzeum a május 17-18-án a Magyar Nemzeti Múzem Múzeumkertjében megrendezett Múzeumok Majálisán a természettan-oktatás egyik leglátványosabb ágával foglalkozott: a fénytannal. A Fénytanoncok című program a 19. századi iskola optikai kísérleteinek világát idézte meg.

P1040250A látogatók működés közben láthattak zootropot, szemmodellt, periszkópot, anamorfózist, sztereonézőt, zsebmozit, prizmákat, bűvös korongot, varázstükröt, camera obscurát. A jelenségeket Bogdán Melinda, Munkácsy Gyula fotómuzeológusok és Domsa Patrícia szemorvos segítségével ismerhették meg az érdeklődők.

Külön foglalkozások szóltak az anamorfózisról, amelyek a legnépszerűbbek voltak a közönség köreiben a kínálatból. A Múzeumkertben felállított óriás hengeranamorfózis lenyűgöző képe fogadta a nézelődőket. A kísérletezők anamorfikus ábrákkal játszhattak, amelyek henger- vagy kúptükör segítségével izgalmas képekké álltak össze.

A kisebb gyerekekkel is sikerült megértetni az utóképek hatását a bűvös korong elkészítésével. „Hogyan kerül a madár a kalitkába?” – hangzott el a kérdés legalább százszor ennél a klasszikus kísérletnél a hétvégén. A Manufaktor Műterem árnyjátékszínházában „A kiskakas gyémánt félkrajcára” című mese elevenedett meg.

A felnőttek nagy ámulatára bemutatásra került a múzeum egyik legérdekesebb tárgya: a japán tükör. A kultúrtörténeti bevezető után egy rejtélyes kép kelt életre a varázstükörrel. A természettudományos magyarázat végszava ez volt: „A fényt nem lehet »becsapni«, a szemünket viszont igen.” Ez a gondolat vezette el a nézőket az optikai illúziók világába, ahol Domsa Patrícia számtalan optikai csalódást modellezett, elmesélve ezek tudományos hátterét is.

A majális forgatagából hazatérők szívesen veszik elő emléktárgyaikat, amiket múzeumpedagógiai foglalkozásokon készítettek. Lehetőség volt arra, hogy a türelmesebbek maguk állíthattak össze papírhengeres kaleidoszkópot hétköznapi anyagokból. Aki pedig szeretett volna vinni is valamit, meg nem is: az óriás szappanbuborékot kapott – akár kétmétereset. Ám a szappanbuborék sem csak a gyönyörködtetést szolgálta, hanem szemléltette az áttetsző gömbfelületek fényjátékát.

 

Köszönet támogatóinknak: Manufaktor Műterem, Pustefix buborékfújó csapat, Rubrica Gyógyműhely

muzeumok_majalisa_2014
Képgaléria

 

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.