2020. június 04., csütörtök , Bulcsú

1055 Bp., Szalay u. 10–14.

Tel.: (+36-1) 235-7200

Fax: (+36-1) 235-7202

magyar english
Elfelejtett jelszó

Arany János Programok  IKT  MAG  OFI  SDT  Vizsgacentrum  adaptív  biztonságos iskola  egészségtudatos iskola  erőszakmentes  kiadvány  kompetencia  konferencia  oktatás  pályázat  rendezvény  tanulásszervezés  ÚPSZ  Új Pedagógiai Szemle  érettségi 

Intézeti folyóiratok

Köznevelés
Új Pedagógiai Szemle
Educatio
Könyv és nevelés
Kattintson ide a rendeléshez!
Hírek és aktualitások

Arany János Tehetséggondozó Program VIII. Országos Konferenciája Szegeden

Összefoglaló
a 2009. március 19. és 21. között Szegeden megtartott
Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programja
VIII. Országos Konferenciájáról
 
Az Arany János Tehetséggondozó Program rendszeres éves konferenciájának idén újra Szeged adott otthont. Az AJTP Szakmai Tanácsadó Testületének közreműködésével összegyűjtött kérdések, tervek és átgondolandó témák rendszerezéséből alakult ki a konferencia programja. A három napos rendezvényen több mint 150-en lehettek részesei az igen gazdag szakmai találkozónak.

I. nap
A Konferenciát Gál Béla, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója nyitotta meg. Beszédet mondott Solymos László, Szeged Megyei Jogú Város alpolgármestere és Farkas Katalin az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója, majd Varga Aranka mentor és Narancsik Ágnes, az Expanzió Kft. vezető tanácsadójának szakmai jellegű előadásai után Arató Gergely államtitkár az Oktatási és Kulturális Minisztérium részéről köszöntötte a résztvevőket. A nap végén Nagy Marietta, a T-Soft Mérnökiroda Kft. munkatársa beszélt az AJTP portál lehetőségeiről. Az első napot közös vacsora zárta.

II. nap
A második nap munkája az előre egyezetett témák szerint kialakított szekciókban zajlott.
Az Igazgatói szekció témája a beiskolázás, a toborzás, a vállalkozás és a jövő évi felvételi eljárásrend volt, melyen belül Brahmi Ilona (Szolnoki Városi Kollégium) és Szakaliné Haraszti Éva (Neumann János Kollégium, Eger) programfelelősök szólaltak fel. A szekció moderátora Sipos Imre, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium igazgatója volt.
A Programfelelősök és Programgazdák szekciójának három fő témája volt.
1. motivációvesztés, indokolatlan hiányzás, bukások, gyengébben teljesítők, magatartási problémák,
2. szociális és tanulmányi támogatások, pályaorientáció, szaktárgyi tehetséggondozás,
3. út a sikeres nyelvvizsgához, a jogosítvány megszerzésének kritériumai.
A szekció moderátora Gajda Péter, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium programfelelőse volt, akinek munkáját Flaskay Miklós, az egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium programfelelőse mint raportőr segítette.
A harmadik szekció témája az egyéni fejlesztési tervek hátterében lévő pszichológiai mérések voltak. Előadóként és moderátorként Páskuné dr. Kiss Judit vezette a szekciót, munkatársai, a Debreceni Egyetem Pedagógiai-Pszichológiai Tanszékének szakemberei segítségével. Páskuné dr. Kiss Judit egyben a szekció raportőri tisztjét is vállalta.
A negyedik szekció keretében Wenczel Imre, a győri Révai Miklós Gimnázium és Kollégium drámapedagógusa vezetett szekció csoportot a résztvevő szaktanároknak, bemutatva az önismereti, illetve drámacsoportok elméleti és gyakorlati sajátosságait.
A nap hátralévő részében a részvevők a szervezők jóvoltából egy aradi kiránduláson vehettek részt.

III. nap
A harmadik nap levezető elnöke Tolnai József az OFI igazgatóhelyettese és az Arany János Programiroda vezetője volt. A zárónap első előadásában Kindrusz Pál mérési és értékelési szakértő a Programon belül végzett mérések eredményeit szemléltette, kiegészítve mindezt mérésügyi-szakmai javaslataival. Az előadás után Őri András, a Diákhitel Központ Zrt. szóvivője tartott bemutatót és előadást „A diákhitelről objektíven” címmel. Az előadást követték a második nap szekcióinak munkáiról szóló raportőri beszámolók, melynek során a különböző munkacsoportokban lévő résztvevők is megismerhették egymás munkájának eredményeit.
A nap végén Tolnai József foglalta össze a Konferencián elhangzottakat, és köszönetet mondott a részvételért, valamint a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium szervezési munkájáért.

Képek a rendezvényről:

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.