2020. június 01., hétfő , Pünkösd, Tünde

1055 Bp., Szalay u. 10–14.

Tel.: (+36-1) 235-7200

Fax: (+36-1) 235-7202

magyar english
Elfelejtett jelszó

Arany János Programok  IKT  MAG  OFI  SDT  Vizsgacentrum  adaptív  biztonságos iskola  egészségtudatos iskola  erőszakmentes  kiadvány  kompetencia  konferencia  oktatás  pályázat  rendezvény  tanulásszervezés  ÚPSZ  Új Pedagógiai Szemle  érettségi 

Intézeti folyóiratok

Köznevelés
Új Pedagógiai Szemle
Educatio
Könyv és nevelés
Kattintson ide a rendeléshez!
Hírek és aktualitások

AJTP tanévnyitó 2011

2011. szeptember 21.

Az Arany János programokat már a Nemzeti köznevelési koncepció is nevesíti

Beszámoló az Arany János Tehetséggondozó Program tanévnyitó konferenciájáról

 

AJTP_tanevnyito_2011
Képgaléria
2011. szeptember 15-től 17-ig a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium volt a házigazdája a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Program XII. Országos Tanévnyitó Konferenciájának.

A kitűnő eredményekkel és patinás múlttal rendelkező oktatási intézmény idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját, s ez a tény különös rangot adott a rendezvénynek. Bíró Gábor igazgató ezen a konferencián vehette át az Oktatás, Nevelés Eredményességéért díjat Dr. Jánosi Zoltán professzortól, a Nyíregyházi Főiskola rektorától, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közoktatási Közalapítvány Kuratóriumának Elnökétől.

A tanévnyitó értekezletet Dr. Seszták Miklós, a térség országgyűlési képviselője, és Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere köszöntötte, majd az iskola igazgatója mutatta be az intézmény elmúlt 100 évét. A mintegy 150 fős hallgatóság ezt követően nagy érdeklődéssel hallgatta meg Dr. Kaposi József főigazgató (Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet) Nemzeti Alaptantervről szóló előadását, aki Dr. Szvathné dr. Szalay Mártával, az OFI megbízott szakmai és tudományos főigazgató-helyettesével érkezett az eseményre.

Bajor Péter, a Magyar Géniusz Program projektmenedzsere és Dr. Polonkai Mária, az Arany János Tehetségsegítő Tanács elnöke tartott előadást a tehetséggondozás jelenéről és a jövőbeli tervekről, majd a napot Nótin Ágnes PhD ösztöndíjas pszichológus rendkívül érdekes előadása zárta a matematikai szorongásról.

A második nap a tanulásmódszertanról (Hodossyné Bereck Erna tréner) és az AJTP monitoring tapasztalatairól (Tolnai József irodavezető) szóló plenáris előadásokkal kezdődött, és a két témához kapcsolódó szekcióülésekkel folytatódott. A monitoring szekciókat OFI-s munkatársak vezették: Jókainé Molnár Katalin, Fucskóné Spohn Beáta, Singer Péter és Puskás Balázs.

A szekcióüléseket követően előadást tartott a konferencián Dr. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár, aki egy rövid történeti bevezetőt követően a Nemzeti köznevelési koncepció tartalmi jellegzetességeit ismertette, majd a tehetséggondozás, s azon belül az Arany János Tehetséggondozó Program fontosságát emelte ki. Hangsúlyozta, hogy az Arany János programok jövőjét biztosítani kell, ezt hivatott segíteni az a tény is, hogy a programok a koncepcióban már konkrétan nevesítve is vannak. Az államtitkár asszony mintegy 40 perces előadását Dr. Horváth Zsuzsanna OFI főigazgatói főtanácsadó előadása követte, aki az Arany János programokban rejlő kutatási lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

A konferencia ezt követően buszra szállt, és Kisvárda testvértelepülésének, Királyhelmecnek a kéttannyelvű (magyar-szlovák) gimnáziumában tett tanulságos látogatást.

Az országos konferencia záró napjának délelőttjén szó esett a program és az Arany János Tehetségsegítő Tanács aktuális feladatairól, Prihoda Gábor az Arany János Programiroda szakreferense az AJTP partnerkapcsolatairól vezetett le egy szekcióülést a programfelelősöknek, majd bemutatkozott a jelenlévőknek a Nagyító Alapítvány is Vikor Csaba programvezető segítségével. Orbán Anikó osztályvezető (NEFMI Közoktatás Irányítási Főosztály) finanszírozási és oktatásirányítási kérdésekről tartott előadást, majd a szekcióülések raportőreinek beszámolói következtek.

A rendkívül tartalmas háromnapos konferenciát Bíró Gábor igazgató zárta be azzal a gondolattal, hogy a Bessenyei György Gimnázium és Kollégium az elmúlt évtizedben nagyon sokat kapott az Arany János Tehetséggondozó Programtól, talán ennek a konferenciának a megrendezésével sikerült valamit visszaadni ebből.

A rendezvény prezentációi itt megtekinthetőek.

 

Tolnai József

irodavezető

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.