2020. június 04., csütörtök , Bulcsú

1055 Bp., Szalay u. 10–14.

Tel.: (+36-1) 235-7200

Fax: (+36-1) 235-7202

magyar english
Elfelejtett jelszó

Arany János Programok  IKT  MAG  OFI  SDT  Vizsgacentrum  adaptív  biztonságos iskola  egészségtudatos iskola  erőszakmentes  kiadvány  kompetencia  konferencia  oktatás  pályázat  rendezvény  tanulásszervezés  ÚPSZ  Új Pedagógiai Szemle  érettségi 

Intézeti folyóiratok

Köznevelés
Új Pedagógiai Szemle
Educatio
Könyv és nevelés
Kattintson ide a rendeléshez!
Hírek és aktualitások

AJTP X., jubileumi tanévnyitója Nyíregyházán

Arató Gergely államtitkár részvételével, ünnepélyes keretek között zajlott le
az Arany János Tehetséggondozó Program X., jubileumi tanévnyitója Nyíregyházán.
 
A Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Arany János Programiroda szervezésében 2009. szeptember 10. és 12. között került megrendezésre az Arany János Tehetséggondozó Program X., jubileumi tanévnyitó konferenciája. A szakmai és kulturális programokat tekintve egyaránt gazdag ünnepi eseménynek Nyíregyháza városa adott otthont.
A megnyitón köszöntőt mondott Nagy László, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere, Dr. Farkas Katalin az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója, valamint Tolnai József igazgatóhelyettes, az Arany János Programiroda vezetője.
A szakmai előadások sorát Dr. Balogh László, a Magyar Tehetséggondozó Társaság elnöke kezdte el, a Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program szakmai aktualitásairól szóló prezentációjával, majd az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet két tudományos főmunkatársa, Fehérvári Anikó és Horváth Zsuzsanna előadása következett Önértékelés, értékelés az AJTP-ben címmel. A Minisztérium képviseletében Orbán Anikó referens az AJTP finanszírozás aktuális kérdéseiről szólt.
Igazi kuriózumként hatott az előadásokat követő műsor; a jelenlévők részesei lehettek Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezényletével a Pro Musica énekkar rövid koncertjének.
A második nap programjai a múlt évben átadott Arany János Tehetséggondozó Kollégiumban zajlottak. Elsőként Pintér Miklós címzetes igazgató és Nagy Andrea telepegység-vezető előadásukban ismertették a kollégium létrejöttének történetét, majd Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára tartott fórumot a Programot érintő aktualitások témájában.
A plenáris programot párhuzamosan tartott előadások és bemutatók követték, melyeken a résztvevőknek lehetőségük volt előadásokat hallgatni a kollégiumi alapprogram módosításáról (Ringhofer Ervin, AJTP kollégiumi programfelelős és SZTT tag), az egyéni fejlesztési tervekkel kapcsolatos gyakorlati kérdésekről (Csovcsics Erika, AJKP intézményi patronáló), illetve az egyéni fejlesztési tervek kidolgozásáról (Kindrusz Pál, mérés-értékelési szakértő). Mindemellett a résztvevők betekintést nyerhettek az intézményben folyó csoportos foglalkozások gyakorlatába (önismereti foglalkozás, életpálya építés, tanulásmódszertan, tánc) is.
A jubileumi konferencia zárónapján további előadásokat, illetve az előző napról szóló beszámolókat hallhattak a jelenlévők. Előadást tartott Dr. Polonkai Mária az AJTP Szakmai Tanácsadó Testület alelnöke és Dr. Gyarmati Éva, az MTA Pszichológiai Kutatóintézetének főmunkatársa.
Végül a második nap szekcióülésein részt vevő kollégák beszámolója hangzott el, majd a beszélgetés moderátora, Tolnai József zárta a tanévnyitó konferenciát, és egyúttal köszönetet mondott a szervezőknek a színvonalas rendezvény lebonyolításáért. A Programiroda vezetője eredményként értékelte, hogy e jubileumi AJTP-s ünnepségen különösen sok AJKP és AJKSZP intézmény képviselője is részt vett.
A résztvevők megállapodtak abban, hogy az Arany János Programok jövő évi tanévnyitójának Veszprém ad majd otthont.
 
 
Képgaléria az eseményről:
 
AJTP X., jubileumi tanévnyitója Nyíregyházán (képgaléria)

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.